"Prawdziwy" kolekcjoner

Luźne rozmowy o lalkach
Awatar użytkownika
Porcelina
Kontakt:

Re: "Prawdziwy" kolekcjoner

Post autor: Porcelina »

Moim zdaniem nie w tym rzecz że człowiek który zbiera lalki przemalowane lub w jakikolwiek sposób przerobione nie jest kolekcjonerem ale ten co zbiera fabrycznie oryginalne jest. Moim zadniem kwestia w tym czy dany zabieg zmiany lalki w "jendyną w swoim rodzaju" jest na wysokim poziomie (mam na myśli technikę, materiały wykonania, czy choćby sam pomysł).
Sądzę że kolekcjonerstwo to wybieranie, selekcja, dlatego uważam że kolekcjoner to człowiek, który określa sobie temat swojego zbioru i dobiera do niego przedmioty o najwyższej jakości i wartości estetycznej.

Awatar użytkownika
MajorMistakes
Kontakt:

Post autor: MajorMistakes »

Odgrzebuję, bo zauważyłam ciekawą rzecz. Przeglądam flickra i zdjęcia obserwowanych kolekcjonerów-większość z nich zajmuje się repaintem i szeroko rozumianym przerabianiem przeróżnych lalek. Z przyjemnością oglądałam zdjęcia, dopóki nie natrafiłam na jedno, lalki przeznaczonej do przemiany. Problem w tym, że była to lalka, na którą polowałam na ebayu od kilku miesięcy, niestety bezskutecznie.
Lalka została przemalowana, jej piękne loki wyskubane i zastąpione dredami, wygląda interesująco, i gdybym nie wiedziała, że to właśnie ONA, to bardzo by mi się podobała.
I z jednej strony- jej pieniądze, jej lalka, może ją nawet zjeść. A z drugiej strony czuję czasami ukłucie serca, kiedy lalka, która już jest według mnie perfekcyjna, zostaje zupełnie zmieniona. Wiem, że to nieracjonalne :)
Czujecie czasem coś takiego?
Wisdom comes from experience. Experience is often a result of lack of wisdom.

http://offwithmyheadhead.blogspot.com/

Awatar użytkownika
dollbby
Kontakt:

Post autor: dollbby »

oj MM ja tak mam... czasem z pięknej lalki ktoś robi coś ładnego. Fakt, czasem nawet wyjdzie zabójczo a czasem katastrofa. Ja na flickerze widzałem album z repaintami takiej babeczki... i tam przerabała tonnerki... i wyglądały poprostu paskudnie... No ale jak to mówisz... ich lalka ich kasa i mogą ja nawet zjsć!

Awatar użytkownika
Mad-Telepath
Kontakt:

Post autor: Mad-Telepath »

A ja utwierdzam się w przekonaniu, że mamy trzy odmiany lalkowych pasjonatów:
- artysta - lalka jest dla niego punktem wyjścia do własnego dzieła - OOAK-a,
- kolekcjoner - zbiera i zachowuje w pierwotnym stanie, ew. ogranicza się do zabiegów przywracających dawną świetność (w tej kategorii będzie się mieścił również zbieracz OOAK-ów cudzego autorstwa),
- lalkarz-animator (wybaczcie banalne określenie, jako sowa przed południem mam niż intelektualny) - tworzy miniaturowy lalkowy świat, wyposaża swoje lalki w ubranka, mebelki, akcesoria, fotografuje je itp.
I to naprawdę nie jest to samo - wyobrażacie sobie kolekcjonera przemalowującego obraz Rembrandta albo wycinającego ząbki na błękitnym Mauritiusie? Przesadziłam celowo, żeby uwydatnić różnicę :]
Wszystkie trzy "gatunki" wysoko cenię, natomiast diabli mnie biorą, gdy trafia się partacz, który z rzadkiego okazu robi żałosną kukłę :/
Kłopot z myśleniem polega na tym, że kiedy już się zacznie, niełatwo przestać.
Terry Pratchett

Moi chłopcy: http://madtelepath.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Kiryuu
Kontakt:

Post autor: Kiryuu »

Mad-Telepath pisze: Wszystkie trzy "gatunki" wysoko cenię, natomiast diabli mnie biorą, gdy trafia się partacz, który z rzadkiego okazu robi żałosną kukłę :/
oj, skąd ja to znam! pamiętam jak się zdenerwowałam, jak zobaczyłam na czyimś zagranicznym blogu rzadką pullipową limitkę (moją wymarzoną, swoją drogą ;( ), której właściciel praktycznie od razu zmienił ubranka, makijaż, chipy, wiga, ciałko.. skoro chciał customizować, czemu kupił akurat ją? ;=;

ODPOWIEDZ