BJD i Dollfie

Dział dla ball jointed dolls, czyli lalek ze stawami kulkowymi, nie tylko z żywicy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mangalarga
Kontakt:

Re: BJD i Dollfie

Post autor: Mangalarga »

BJD to po prostu lalka ze stawami kulkowymi. Nawet według Wikipedii angielskiej - http://en.wikipedia.org/wiki/Ball-jointed_doll - BJD nie są wyłącznie żywiczne. Owszem, większa część artykułu dotyczy właśnie takich lalek, ponieważ obecnie przyjęło się tak nazywać żywiczne lalki ze stawami kulkowymi, ale nie jest to nazwa zarezerwowana wyłącznie dla nich. Jako przykłady "ball-jointed fashion dolls" podane są właśnie lalki Ashton-Drake'a czy tonnerowska Tyler Wentworth.
Obrazek

Awatar użytkownika
Lalette
Kontakt:

Post autor: Lalette »

Only MN, dlatego wlasnie zaznaczylam ze "dla mnie osobiscie". Rozne opinie sa na ten temat. Dla mnie kazda kulkowa lalka jest i bedzie BJD, zwazajac na to skad caly termin sie wzial.

Awatar użytkownika
borze
Kontakt:

Post autor: borze »

Przygnana tutaj z powrotem z bloga przez Mono (co racja to racja, nie pisalam tu straszliwie dawno..), odkopuje temat (bo wlasciwie nie bardzo wiem gdzie indziej by to wrzucic) zeby sie podzielic radosna wiadomoscia o dolaczeniu do grupy posiadaczy BJD ;) A to za sprawą tegoż panicza:

Obrazek

Awatar użytkownika
Kiryuu
Kontakt:

Post autor: Kiryuu »

o rajuńciu~! <3
obłędny~~ *-*

Awatar użytkownika
Lalette
Kontakt:

Boski jest! :slinka:
Mozna wiedziec gdzie kupilas jego wiga? Ma idealny ksztalt.

Awatar użytkownika
borze
Kontakt:

Lalette - to dokładnie ten wig: http://www.ebay.com/itm/Wig-for-1-3-SD- ... 416797da65 ^^

Awatar użytkownika
Lalette
Kontakt:

Dziekowac!

A co do tematu BJD, w piatek place za minifee kupiona na forum. Pozniej bede wyczekiwac listonosza jak wariat. :D
W sumie bedzie jedna i pol lalki bo dostaje inna glowke darmo. Soo i ShuShu. :slinka:

MamaMilki
Kontakt:

Post autor: MamaMilki »

A ja bym chciała wiedzieć, cóż to za pan, bo faktycznie jest nieziemski..... :serducho:

Awatar użytkownika
wampi
Kontakt:

Post autor: wampi »

A to nie jest CP Luts Moon? Ja nigdy nie byłam dobra w rozpoznawaniu lalek T___T

A co do BJD... Czy to Cyril tam stronę wcześniej? W wakacje mój do mnie przybył ale wciąż jest na makijażowaniu, ten mold i ciałko są zabójcze :3
http://www.etsy.com/shop/ClothingBureau ZAPRASZAM serdecznie, ubranka na Pullipy i na BJD :)
http://wampirencja.pinger.pl/ A tutaj zapraszam do komentowania moich ubranek tudzież lalków ;)

Awatar użytkownika
borze
Kontakt:

Owszem Cyril, i owszem jest nieziemski pod kazdym wzgledem :) Mam nadzieję zobaczyć tu Twojego jak już wróci pomalowany ^^

Awatar użytkownika
Shao-ron
Kontakt:

Post autor: Shao-ron »

Uhm dawno nie pisałam ale już naprawde nie wiem gdzie sie z tym zwrócić...
Próbowałam na DOA ale tam wiekszosć znajomych mam ze stanów i tak jakby mają inne sklepy na podorędziu niż ja i cieżko z doradzeniem ;x

a więc dołączyłam w końcu do szczesliwych posiadaczy BJD - :serducho:
Jestem w związku z tym osmarkana szcześciem i kocham mojego chłopaka do obłędu (potem sie podziele a co)

ale...

no właśnie ale - postanowiłam pomalowac go sama, bo tak. bo czuje sie na siłach ze swoimi zdolnosciami plastycznymi i chce to zrobić sama TYLKO... nadal nie wiem czym.
I o ile marki pasteli ogarnęlam, MSC zakupiłam.... to dalej nie wiem co z resztą O.o
Czym ewentualnie zmywać to co mi się nie udało? (bo napewno bedzie mi to potrzebne =.=) Kompletnie tez nie wiemczym sie nabłyszcza ustka, co z farbkami itp.
Wiem, ze niektórzy używają kredek odpowiednich...
Nie mówiąc już o tym ze zamierzam go "wytatuować" i troszkę zezlocic mu skóre a do tego potrzebne bedajeszcze inne "specyfiki".
I czym w ogóle chłopaka umyć ewentualnie przed malowaniem?

Na polskim forum BJD dalej mnie nie chcą niestety (zero odzewu...) a jak mówiłam - pytac za granicą, nie bardzo jest po co...

ma ktoś może wiedze na powyższy temat i mógłbymi pomóc albo chociaz naprowadzić?
Moje chłopię czeka z surową buzką i naprawde chciałabym sie już za niego zabrać ;x

do tego nadal szukam odpowiedniego wiga ale coś mnie te strony jednak ostatnio nie lubią...
Dzięki :)

ps- uwielbiam chłopaków z Doll Chateau, a Twój Cyril borze jest przepiękny!
Obrazek

Awatar użytkownika
KiciaKocia
Kontakt:

Post autor: KiciaKocia »

Ja to się po prawidzie na tym nie znam, ale w dziale ze spisem poradników jest takie coś.
"Nikt, kto wymiotuje, nie wygląda elegancko, a już widok rzygającego smoka jest chyba najgorszy."

Awatar użytkownika
Mangalarga
Kontakt:

Post autor: Mangalarga »

Poszukaj po blogach/stronach osób, które malują BJD (np. u Kamarzy), popytaj co i jak - Kamarza odpowiedziała mi na kilka pytań związanych z repaintem winylowych lalek, więc jest szansa, że odpowie i na Twoje pytania :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Shao-ron
Kontakt:

Post autor: Shao-ron »

Dzięuję Wam bardzo - wlasnie sie do tego tutorialu dokopałam :3
i co prawda wiem że villemo sie najpewniej na tym zna itp to jednak jak pomyśle o wylewaniu zmywacza na mojego Boya to mi kończyny cierpna ;x
aczkolwiek pomyśle i przetrawie ten tutorial.

o pytaniu do kamarzy tez myslałam ale jakos się jeszcze zbieram w sobie :zawstydzony:

tak czy inaczej - dziękuję bardzo :)
Obrazek

Awatar użytkownika
KiciaKocia
Kontakt:

Post autor: KiciaKocia »

Zawsze mu możesz zrobić test i najpierw na próbę posmarować (i zaraz zmyć) zmywaczem jakiś mało widoczny fragment np. głowa pod wig'iem. Zobaczysz wtedy czy na pewno nic mu się nie stanie.
"Nikt, kto wymiotuje, nie wygląda elegancko, a już widok rzygającego smoka jest chyba najgorszy."

ODPOWIEDZ