Problemy z Mr. Super Clear
- Alulu
- Kontakt:
Problemy z Mr. Super Clear
Wszyscy tutaj polecają Mr. Super Clear do matowienia lalek, zabezpieczania ich po repaint'cie, a ja mam z moim pewien problem. Otóż tak właśnie zmatowiony łepek My scene ostatnio postanowiłam przełożyć na artykułowane ciałko fash. W tym celu podgrzałam go jak zwykle i po ok minucie kręcenia i wyginania udało mi się go zdjąć z ciałka, niestety, czy to pod wpływem temperatury, czy od wyginania, cała powłoka na główce się pofałdowała tworząc białe pręgi. Miał ktoś podobny problem? Jakoś nigdzie nie znalazłam ostrzeżenia, żeby nie poddawać łepków tak zabezpieczonych pod działanie temperatury... Nieładne pręgi udało mi się usunąć zmywaczem, na szczęście na samym malunku twarzy ich nie widać, ale mam teraz jakieś opory, żeby na nowo zabezpieczyć całość 
- Szklanooka
- Kontakt:
Re: Problemy z Mr. Super Clear
Mr. Super Clear jest to lakier stworzony raczej z myślą o modelach z twardszego tworzywa sztucznego (jak żywica z której odlewane są BJD np.) i dlatego po wyschnięciu jest sztywny a winyl z którego są zrobione zazwyczaj główki lalek jest miękki i dlatego tak się dzieje. Jedyną rzecz, która może go uchronić od pękania to nie ściskać/wyginać głowy - można na przykład wylać do niej do środka klej (na gorąco), żeby ją usztywnić.
- Alulu
- Kontakt:
Re: Problemy z Mr. Super Clear
Dziękuję za podpowiedź, na przyszłość będę bardziej uważać