Projekt Willa ze szkoły High School Musical

Akcesoria, dodatki
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
katti278
Kontakt:

Projekt Willa ze szkoły High School Musical

Post autor: katti278 »

Hej:)
Pytałam ostatnio o porady na zbudowanie domku dla lalek, stwierdziłam jednak iż zabawa ta jest nieopłacalna, a ja sknerus nie wybulę kilku stówek moim martwym przyjaciółkom.
Kupiłam więc okazyjnie bo razem z łóżkiem i dwoma lalkami : Splash 'n' Colour Christie i pięknym superstarem(?) który ma twarz tak naturalną...Piękny zadarty nosek, naturalnie beżowy kolor ciała, brzoskwiniowe usta i ten promienny uśmiech oraz błysk w oczku... Nie wiem kim Ona jest ale jest BOSKA:D ( Podrzucę ją do identyfikacji).
Zeszłam z tematu, no więc kupiłam ten domek Obrazek za 100zł z przesyłką :cwaniak:
I mam zamiar z nim zrobić coś takiego Obrazek
Będę posługiwać się głównie wiedzą zdobytą tu http://insidethebarbiecraftroom.blogspo ... gress.html .
Już się boję :0

Zacznijmy od początku.
Domek trzeba umyć i usunąć wszystkie nalepki jak czytamy.
Następnie kolekcjoner pisze aby użyć butelki goo gone, http://www.googone.pl/glowna/, pójdę do budowlańca może posiadają ;>
ierwsze pytanie, autor pisze że wykorzystał 4 puszki "spray paint later", wyniki googla https://www.google.pl/search?q=spray+pa ... 600%3B1067
i pisze że to specjalna farba do plastiku.
Ktoś się orientuje gdzie taką farbę w sprayu można dostać i poleca jakąś firmę ;> ?
Następnie pisze że jako tapety użył papieru do scrapbookingu, to znam bo trochę się w tym i decupage rozeznaję.
Kolejne prośbo-pytanie, zna ktoś morze fajne i tanie miejsce gdzie się zaopatrzę w papiery do scrapbook?

Za wszelką pomoc dziękuję, odwdzięczę się szczerym uśmiechem i jakąś sesją zdjęciową/ może tutorialem o przerabianiu tego domku.
Jeśli mi się uda to znaczy że każdy plastikowy koszmarek( najczęściej wściekle różowy) można przerobić na Nasze potrzeby :D

Awatar użytkownika
astridnat
Kontakt:

Re: Projekt Willa ze szkoły High School Musical

Post autor: astridnat »

Ja plastik malowałam akrylową farbą w sprayu kupioną w makchemii na wyprzedaży za 4,99 i dobrze się trzyma. W Brickodepot taka farba do plastiku kosztuje około 12 zł.
Obrazek

Awatar użytkownika
katti278
Kontakt:

A jaki plastik? Nie odpryskuje? Zabezpieczałaś to czymś ;>

Awatar użytkownika
astridnat
Kontakt:

Post autor: astridnat »

Malowałam małe platikowe gadżety dla Barbie-laptopa i naczynia. Minęło już parę miesięcy. I nic nie odprysnęło. Przy tak dużej powierzchni radziłabym zmatowić drobnym papierem ściernym przed malowaniem, umyć z pyłu, wysuszyć i wtedy pomalować :)
Obrazek

Awatar użytkownika
katti278
Kontakt:

Z tego co czytam na blogach osób które domki przemalowywały to tak jakby wynikało że niczym tego nie zabezpieczały. W końcu to nie do użytku dziecka będzie ;] Możesz podać linki do tych farb;> ;)

laskonogi
Kontakt:

Post autor: laskonogi »

dot plastik - warto zawsze zabezpieczyć podkładem i dopiero nakładać na to ostateczny kolor niezłym rozwiązaniem jest to http://www.martola.com.pl/pl2681/produk ... pray_400ml_

dot farby - jeśli nałożysz podkład to możesz stosować farbę dowolną akryl / olej spry pędzel dowolnie

warto zabezpieczyć lakierem bezbarwnym - będzie łatwiej się czyścic i mniej przytula się kurz :)

dot tapety - tutaj temat jest bardzo szeroki ale
1 są dostępne tapety dedykowane do domków dla lalek - papierowe - dla mnie papier ciężko sie kleji i trzeba bardzo uważać aby uzyskać gładką powierzchnie. Ja wykorzystuje tapety normalne :) probki ok 0.5 m z rolki mozemy dostać za darmo np w Leroyu
skrabook jest mi tematem nie znanym ale za to decupage jest ciekawy rozwiązaniem

nie wiem czy pomogłem

ODPOWIEDZ