Dlaczego uważasz ją za rasistowską? Nie ma w niej białych lalek czy Azjatek, ale to tylko jedna z wielu linii Mattela i nie wiem czy to jakieś wykluczanie innych niż AA.rasistowską linię SIS
Mężczyźni od Mattel
- Annorelka
- Kontakt:
Re: Mężczyźni od Mattel
- jewelsnake
- Kontakt:
Według oficjalnej strony linia S.I.S to African American Barbie, czyli jest linią ściśle rasową, celowo wykluczającą inne rasy. Żadna inna seria lalek Mattel nie jest określona rasą. Barbie nie jest "Caucasian American doll", ani też nie jest serią skierowaną specjalnie do białych dziewczynek. Ta seria ma konkretny target docelowy - Murzynów. Nie ma serii białych lalek, zawsze pojawi się wśród nich Murzynka czy Latynoska, dużo rzadziej Azjatka, nie ma linii samych Latynosek czy Azjatek. Możliwa jest tylko linia Murzynek, z ewentualnym dodatkiem Latynosek czy innych kolorowych lalek, ale nigdy białych, ze względu na obecny trend antybiałych nastrojów w US. Jeśli linia lalek byłaby tylko biała, byłaby uznana za rasistowską, ponieważ według ich standardów tylko biały człowiek może być rasistą, każda inna rasa może być co najwyżej uprzedzona.W nowym filmie Piotruś Pan Tiger Lily jest biała co jest rasizmem, za to Wendy jest czarna, co jest krokiem do przodu i świetnym pomysłem. Ta linia lalek jest ukłonem w kierunku 100% rasistowskiego podejścia do białych ludzi.
Wracając do mężczyzn Mattel - dlaczego nie ma Kenów Indian? Ani Latynosów, nie ma Azjatów? Ameryka jest krajem wielorasowym, i według własnego mniemania, niezwykle otwartym i tolerancyjnym dla innych narodów, a tu proszę, faceci występują w dwóch rasach, biała i czarna. Dziwne, biorąc pod uwagę fakt, że Latynosów jest w US więcej niż Murzynów. Świetny przykład to seria University - mamy białego (i białe), mamy Murzyna (i Murzynki), i na tym koniec. Przedstawiciele innych ras nie studiują? W kraju w którym wprowadzono celowe utrudnienia dla Azjatów zgłaszających się na studia, aby obniżyć ich ilość na uniwersytetach nie zrobiono lalki- studenta Azjaty? Chciałabym mieć możliwość kupienia Kena Azjaty w normalnym ubraniu ( a nie neo samuraja), Indianina który nie byłby Kokumem w przepasce biodrowej (nawet nie wiem, czy to Mattel) czy też Latynosa.
Raquelle, japoński Ken może faktycznie nie jest pięknym mężczyzną, ale jego facemold jest bardzo dobry, prawdziwie japoński. Udało im sie uchwycić jego rasę w 100%. Szkoda tylko, ze jest drogi
Wracając do mężczyzn Mattel - dlaczego nie ma Kenów Indian? Ani Latynosów, nie ma Azjatów? Ameryka jest krajem wielorasowym, i według własnego mniemania, niezwykle otwartym i tolerancyjnym dla innych narodów, a tu proszę, faceci występują w dwóch rasach, biała i czarna. Dziwne, biorąc pod uwagę fakt, że Latynosów jest w US więcej niż Murzynów. Świetny przykład to seria University - mamy białego (i białe), mamy Murzyna (i Murzynki), i na tym koniec. Przedstawiciele innych ras nie studiują? W kraju w którym wprowadzono celowe utrudnienia dla Azjatów zgłaszających się na studia, aby obniżyć ich ilość na uniwersytetach nie zrobiono lalki- studenta Azjaty? Chciałabym mieć możliwość kupienia Kena Azjaty w normalnym ubraniu ( a nie neo samuraja), Indianina który nie byłby Kokumem w przepasce biodrowej (nawet nie wiem, czy to Mattel) czy też Latynosa.
Raquelle, japoński Ken może faktycznie nie jest pięknym mężczyzną, ale jego facemold jest bardzo dobry, prawdziwie japoński. Udało im sie uchwycić jego rasę w 100%. Szkoda tylko, ze jest drogi
"It's not that I can't find worth in anything
It's just that I can't find worth in enough"
Manic Street Preachers
Manic Street Preachers
- Lacrima
- Kontakt:
Dla mnie to glupie... Zrobili jak twierdzisz dobry facemold, uzyli go raz i co? Koniec? Mogli by go tak pomalowac by nie mial miny jakby chcial komus uciac leb i wydac jako cos ruchomego :-)
You can't buy happiness, but you can buy dollies. And that's kind of the same thing.
Mój flickr: http://www.flickr.com/photos/108814335@ ... 910744495/
Mój flickr: http://www.flickr.com/photos/108814335@ ... 910744495/
- Lirazel
- Kontakt:
jewelsnake, nie Indian tylko Rdzennych Amerykanów
zgadzam się z drugą częścią Twojego posta. Wielka szkoda, że Ken może być tylko Biały, albo jakąś orientalistyczną fantazją.
- jewelsnake
- Kontakt:
Lizarel, Indianie sami mówią o sobie w ten sposób.Mają portal Indian Country Today, ich spokemani mówią o problemach "Indian",mają "Indian reservations",indiańscy muzycy używają tego słowa w tekstach na temat ich rasy, więc jeśli Indianie mówią tak sami o sobie, to nie widzę powodu aby uznawać to słowo za nieodpowiednie. Ileż bym oddała za celebrity doll na wzór Klee Benally'ego, punkowego wokalisty Indianina z plemienia Navajo. Współczesny a jednocześnie tradycyjny. Ale nie mogę sobie wyobrazić Mattel robiących z własnej woli Kena - współczesnego mężczyzny, z długimi włosami. Coś takiego nie występuje w ich świecie.
Manic Street Preachers
Manic Street Preachers
- Annorelka
- Kontakt:
Powiem tak, teraz już rozumiem i zgadzam się do tego określenia. Nie wiem za dużo o polityce, trendach w USA, ale to co piszesz mnie przeraża.Według oficjalnej strony linia S.I.S to African American Barbie, czyli jest linią ściśle rasową, celowo wykluczającą inne rasy. Żadna inna seria lalek Mattel nie jest określona rasą. Barbie nie jest "Caucasian American doll", ani też nie jest serią skierowaną specjalnie do białych dziewczynek. Ta seria ma konkretny target docelowy - Murzynów. Nie ma serii białych lalek, zawsze pojawi się wśród nich Murzynka czy Latynoska, dużo rzadziej Azjatka, nie ma linii samych Latynosek czy Azjatek. Możliwa jest tylko linia Murzynek, z ewentualnym dodatkiem Latynosek czy innych kolorowych lalek, ale nigdy białych, ze względu na obecny trend antybiałych nastrojów w US. Jeśli linia lalek byłaby tylko biała, byłaby uznana za rasistowską, ponieważ według ich standardów tylko biały człowiek może być rasistą, każda inna rasa może być co najwyżej uprzedzona.W nowym filmie Piotruś Pan Tiger Lily jest biała co jest rasizmem, za to Wendy jest czarna, co jest krokiem do przodu i świetnym pomysłem. Ta linia lalek jest ukłonem w kierunku 100% rasistowskiego podejścia do białych ludzi.
- Pink Flamingo
- Kontakt:
Myślę, że społeczność Afroamerykańską drażni też ten jeden facemold dla wszystkich lalek - potwierdzający stereotyp mówiący o tym, że kaukaska biała rasa nie wychwytuje cech charakterystycznych dla konkretnego przedstawiciela innej rasy i wkłada każdą czarną, brązową czy żółtą twarz do jednego worka.
Mój flickr: http://www.flickr.com/photos/doll_enthusiast/
- jewelsnake
- Kontakt:
Annorelka, co to obecnie tam się dzieje pod względem socjologicznym i etycznym to głowa mała.
Pink Flamingo, przecież było kilka facemoldów dla Murzynów, nie tylko ten jeden, to raz . Dwa, od razu zakładasz, ze pracownicy Mattel są rasy białej. Nie są. Są tam przedstawiciele większości ras (a przynajmniej ich mieszanki). Kenowie AA nie dzielą facemoldu z białymi Kenami, nie wiem czy kiedykolwiek dzielili. Ken Japończyk nie miał tego samego facemoldu co Murzyn ani tego co biały. "Brązowych" (pewnie chodzi o Latynosów) Kenów nie ma.
Btw, nigdzie poza US (a więc i w Polsce) nie istnieje coś takiego jak rasa kaukaska. Należymy do rasy białej.
Pink Flamingo, przecież było kilka facemoldów dla Murzynów, nie tylko ten jeden, to raz . Dwa, od razu zakładasz, ze pracownicy Mattel są rasy białej. Nie są. Są tam przedstawiciele większości ras (a przynajmniej ich mieszanki). Kenowie AA nie dzielą facemoldu z białymi Kenami, nie wiem czy kiedykolwiek dzielili. Ken Japończyk nie miał tego samego facemoldu co Murzyn ani tego co biały. "Brązowych" (pewnie chodzi o Latynosów) Kenów nie ma.
Btw, nigdzie poza US (a więc i w Polsce) nie istnieje coś takiego jak rasa kaukaska. Należymy do rasy białej.
Manic Street Preachers
Manic Street Preachers
- Neytiri
- Kontakt:
Brak Kenów różnorodnych ras jest bardzo dziwny i przykry, szczególnie, że lalki Lea/Kayla, o powiedzmy azjatyckiej urodzie, są jednymi z popularniejszych. Dlaczego Mattel pozbawił je partnerów tej samej rasy, pozostaje zagadką. Wielka szkoda, marzę o ładnym Kenie Azjacie. Obecny poza ceną ma jeszcze taki minus, że sprawia wrażenie lalka dość dojrzałego, a mi się marzy lalkowy, azjatycki młodzieniec 
- Pink Flamingo
- Kontakt:
Myślę, że nie zrozumieliśmy się tutaj. Wspomniałem, że lalki SIS mają jeden facemold - nad czym również ubolewam, bo Mattel potrafi robić piękne lalkowe twarze ukazujące cechy różnych nacji, zgadzam się z Tobą- domyślam się, że to jest jeden z wielu powodów, dla których uważa się tę linię za rasistowską. Wspomniałem o stereotypie obecnym w społeczeństwie amerykańskim, stąd termin "kaukaska". Domyślam się, że kwestie rasowe w Stanach były i są -zwłaszcza teraz - szeroko dyskutowane i niezwykle wrażliwe. Poniekąd rozumiem, czemu linię lalek SIS można uznać za rasistowską - na zasadzie zróbmy "im" własne lalki, to może odsuniemy od siebie krytykę, rozumiem, że to może być tak odebrane, to bardzo, hm, niefrasobliwe potraktowanie tematu.jewelsnake pisze:Annorelka, co to obecnie tam się dzieje pod względem socjologicznym i etycznym to głowa mała.
Tak, Latynosi w Ameryce mówią o sobie per. brown, trochę z przekąsem, domyślam się, że kiedy osobnik rasy białej tak się do nich odnosi nie brzmi to za dobrze.
Mój flickr: http://www.flickr.com/photos/doll_enthusiast/
- MajorMistakes
- Kontakt:
To chyba trochę tak, jakbyśmy opowiadając o komentarzach w Onecie rzucili "Polactwo", ale kiedy ktoś w towarzystwie zaczyna opowiadać polish jokes, czujemy się nieswojo.
Wisdom comes from experience. Experience is often a result of lack of wisdom.
http://offwithmyheadhead.blogspot.com/
http://offwithmyheadhead.blogspot.com/
- kmaja
- Kontakt:
Mam pytanie do znających się. Chciałabym kupić barbiowego faceta który by miał w pełni ruchome ciało, poradźcie mi proszę który to może być, najlepiej obrazkami.
Wydawało mi się, że Ken Fashionistas który ma ruchome łokcie i stawy będzie miał też ruchome nogi a tu niespodzianka, nie ma. Trudno to jednak sprawdzić w sklepie bo mają długie spodnie. A może takie info jest podawane na pudełku a ja nie wiem gdzie szukać?
Wydawało mi się, że Ken Fashionistas który ma ruchome łokcie i stawy będzie miał też ruchome nogi a tu niespodzianka, nie ma. Trudno to jednak sprawdzić w sklepie bo mają długie spodnie. A może takie info jest podawane na pudełku a ja nie wiem gdzie szukać?
- Ashley Shell
- Kontakt:
kmaja
https://www.flickr.com/photos/47392708@N04/7952829978/
znalazłam taka fotkę
tu widać, że ten ken w koszulce w paski jest chyba najbardziej artykułowany .. chyba pierwsza albo druga seria fashionistas taka była ..
https://www.flickr.com/photos/47392708@N04/7952829978/
znalazłam taka fotkę
- kmaja
- Kontakt:
Dzięki
czyli na to wychodzi, że już nie produkują facetów, którym się zginają nogi? Szkoda.
- KiciaKocia
- Kontakt:
Zginalne nogi, ze stawem zawiasowym, ma też Dreamhousowy Ken, którego można jeszcze dostać w sklepach.
"Nikt, kto wymiotuje, nie wygląda elegancko, a już widok rzygającego smoka jest chyba najgorszy."