Petycja / list otwarty kolekcjonerów z forum.

Barbie, My Scene, Basics, Monster High, Ever After High
Awatar użytkownika
Pink Flamingo
Kontakt:

Petycja / list otwarty kolekcjonerów z forum.

Post autor: Pink Flamingo »

Słuchajcie, padł w innym wątku temat petycji do centrali Mattel (ja uważam, że powinniśmy atakować i naszą rodzimą i tę zza oceanu, bo wysłanie maila do działu marketingu nic nie kosztuje). Zauważyłem, że temat spotkał się z dobrym przyjęciem i wiele z Was ma ochotę spróbować zmierzyć się z czymś takim. I słusznie, bardzo się cieszę, bo jeżeli my nie damy znać o swoich potrzebach, to nikt ich nie zakomunikuje :)
Zatem, co uważacie, że powinno znaleźć się w takiej petycji / liście otwartym?

Ja stawiam na:

- większą dostępność lalek świątecznych i urodzinowych; nie tylko 1 biała blondynka co roku;
- większą dostępność lalek black i pink label - takich jak The Barbie Look, Misty Copeland, seria Star Trek czy Batman v Superman: Dawn of Justice;
- większą dostępność Silkstone - chociaż kilka egzemplarzy, które wiemy, że są w regularnej sprzedaży we Francji czy w UK,
- nowe Fashinistas, które cieszą się sporą popularnością;

Możemy pokazać sklepy, które już sprzedają lalki kolekcjonerskie, te, które jakimś cudem udało im się zdobyć - Silkstone na mall.pl, czas zabawy z osobną kategorią "Barbie Collector" http://czaszabawy.pl/category/lalki-bar ... -collector
manfi z kilkoma ciekawymi propozycjami kolekcjonerskimi - http://www.manfi.pl/pol_m_Kategorie_Lal ... e-366.html

Dzielmy się naszymi uwagami i skonstruujmy wspólnie sensowne wnioski :)
(Wyjeżdżam teraz na weekend i mogę mieć ograniczony dostęp do neta więc mogę nie udzielać się tu aktywnie do poniedziałku.)

Awatar użytkownika
Preity
Kontakt:

Re: Petycja / list otwarty kolekcjonerów z forum.

Post autor: Preity »

Ze sklepów można do listy dorzucić jeszcze ten http://tlgroup.pl/
Każdy ma swą przystań,
taki mały port.
I na jawie i we śnie,
musi tylko wierzyć, że dopłynie tam.

Tercet Egzotyczny - Noc w Ekwadorze

Awatar użytkownika
ingrid
Kontakt:

Post autor: ingrid »

Więc do tematu dorzućmy realną cenę za lalki w stosunku do naszych zarobków, gdyż, jak wiemy, w Stanach czasami lalki potrafią być tańsze nawet o ok. 1/3 w stosunku do cen naszego rynku, przy czym nasze zarobki na dzień dzisiejszy nie są najwyższe wśród europejskich płac. Nie ma się co z tym kryć, a mówić jasno, jeżeli produkt jest drogi, to zamiast unosić się papierowym honorem, zastawić się i postawić, obwieszczając dokoła, że nas stać, zacznijmy może zachowywać się, jak oszczędne narody i negocjować realne niskie ceny, temperując zapędy pośredników, którzy na nas żerują.

Po drugie wysuńmy prośbę o jakieś chociażby jedno główne przedstawicielstwo Collectora, w Warszawie, Krakowie, Toruniu, czy gdziekolwiek indziej, gdzie moglibyśmy składać zamówienia, składać przedpłatę, dopytywać się w sprawie reklamacji i wszelkich innych kwestii bezpośrednich. Szczególnie taką centrale, która funkcjonuje również jako stacjonarna, aby móc osobiście wybrać się z trudną do wyjaśnienia reklamacją, bądź na miejscu obejrzeć katalog (tradycyjny/online) móc złożyć zamówienie przed premierą lalki, bądź lalek limitowanych, albo powszechniejszych, które ciężej spotkać w sklepie.

Ten rynek jest jeszcze tak dziewiczy, że traktuje się go, jak dystrybucje smoczków dla dzieci, tylko w innym kolorze i wzorze, co sezon. Mało komu chyba przyszło do głowy, aby zająć się sferą czysto kolekcjonerską, szczególnie dla dorosłych. Zresztą rynek ledwo otworzył się w kierunku dla najmłodszym, kilka lat temu jeszcze raczkował, pora zatem, aby go rozszerzyć i dla nas, odbiorców dojrzałych.

Awatar użytkownika
Pink Flamingo
Kontakt:

Post autor: Pink Flamingo »

Super, dzięki Preity! :)

ingrid, dobre i słuszne uwagi :) Masz rację z cenami, to bardzo ważna rzecz i mam nadzieję, że RRP / SCS - Sugerowana Cena Sprzedaży, będzie jak najbardziej respektowana, jeżeli dystrybutor czy oficjalny przedstawiciel będzie pośrednikiem - tak jak to dotychczas było z The Barbie Look.
Z przedstawicielstwami może póki co, w pierwszym rzucie ograniczyłbym się do tej 1 centrali Mattela jako rzetelnego źródła wszelkich zapytań, reklamacji, etc., ale, np., możemy zaproponować, żeby sklepy same zgłaszały się do nich jako "ambasadorzy linii Barbie Collector", wtedy będą wyszczególnieni na stronie i będziemy wiedzieć, gdzie szukać lalek, tam moglibyśmy odebrać lub podejrzeć katalog, ew. zamówić lalkę, która jest w przedsprzedaży. Albo, w ogóle, odpowiednik strony thebarbiecollection na nasze polskie warunki - myślę, że to już byłoby coś.

Awatar użytkownika
barbusia77
Kontakt:

Post autor: barbusia77 »

Sklep internetowy z lalkami serii z lat 80tych :)
<3

Awatar użytkownika
BarbieDream
Kontakt:

Post autor: BarbieDream »

ingrid pisze:
Po drugie wysuńmy prośbę o jakieś chociażby jedno główne przedstawicielstwo Collectora, w Warszawie, Krakowie, Toruniu, czy gdziekolwiek indziej, gdzie moglibyśmy składać zamówienia, składać przedpłatę, dopytywać się w sprawie reklamacji i wszelkich innych kwestii bezpośrednich. Szczególnie taką centrale, która funkcjonuje również jako stacjonarna, aby móc osobiście wybrać się z trudną do wyjaśnienia reklamacją, bądź na miejscu obejrzeć katalog (tradycyjny/online) móc złożyć zamówienie przed premierą lalki, bądź lalek limitowanych, albo powszechniejszych, które ciężej spotkać w sklepie.
Z ust mi to wyjęłaś - podpisuję się pod tym całym sercem, bo naprawdę te limitowane lalki jest strasznie ciężko dostać i jestem w stanie zapłacić za nie te 100$ sugerowane przez Collectora, ale kiedy cena wzrasta 3-4 krotnie to już to tak wesoło nie jest.

Awatar użytkownika
lwica
Kontakt:

Post autor: lwica »

Ja popieram Was wszystkich,a w szczególności barbusię77.
Starsze edycje z lat 80-tych i 90-tych powinny również być dostępne dla polskiego,zwykłego,dorosłego zjadacza chleba.Petycji napisać nie pomogę,ponieważ nie znam angielskiego,ale jeżeli chodzi o podpis to możecie na mnie liczyć.

Awatar użytkownika
Mangalarga
Kontakt:

Post autor: Mangalarga »

lwica pisze:Ja popieram Was wszystkich,a w szczególności barbusię77.
Starsze edycje z lat 80-tych i 90-tych powinny również być dostępne dla polskiego,zwykłego,dorosłego zjadacza chleba.Petycji napisać nie pomogę,ponieważ nie znam angielskiego,ale jeżeli chodzi o podpis to możecie na mnie liczyć.
Ale starszych edycji nie da się dostać od Mattela nawet w USA. Tylko i wyłącznie z drugiej ręki od innych kolekcjonerów. Jak coś się wyprzeda bezpośrednio u nich, to koniec, nie ma u producenta ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
barbusia77
Kontakt:

Post autor: barbusia77 »

Mangalarga pisze:
lwica pisze:Ja popieram Was wszystkich,a w szczególności barbusię77.
Ale starszych edycji nie da się dostać od Mattela nawet w USA. Tylko i wyłącznie z drugiej ręki od innych kolekcjonerów. Jak coś się wyprzeda bezpośrednio u nich, to koniec, nie ma u producenta ;)
Ja w to nie wierze ze nie ma! Z kazdej serii sa zwroty. Co zrobili z tamtymi lalkami? Przetopili??? Pewnie zalegaja w magazynie ^^
<3

Awatar użytkownika
Mangalarga
Kontakt:

Post autor: Mangalarga »

Recykling pewnie :P No, ja nie wiem, czy chciałabym lalkę, która przeleżała w magazynie w nie wiadomo jakich warunkach 20 lat lub więcej.
Poza tym dobrze byłoby, żeby nasze prośby były realistyczne i możliwe do spełnienia - stare lalki do nich niestety się nie zaliczają ;) To tak, żeby potraktowali nas poważnie.
Obrazek

JoannaS
Kontakt:

Post autor: JoannaS »

A jak się nie zgodzą to wystąpimy z NATO :] , o!

Awatar użytkownika
Miranda
Administrator
Kontakt:

Post autor: Miranda »

Starszych edycji na pewno nie ma Mattel.
Rację bytu ma wniosek o utworzenia przedstawicielstwa, oficjalnego sklepu online. Z lalkami zarówno playline (vide Fashionistki), jak i tymi kolekcjonerskimi.

JoannaS
Kontakt:

Post autor: JoannaS »

Sklep online, bez pośredników, z płatnością w złotówkach :ok:

Awatar użytkownika
Miranda
Administrator
Kontakt:

Post autor: Miranda »

JoannaS pisze:Sklep online, bez pośredników, z płatnością w złotówkach :ok:
Yes, yes, yes.

A co do pokazania sklepów, to ja bym była ostrożna. Mogą sobie nie życzyć, aby powoływać się na nie w liście.

Awatar użytkownika
ingrid
Kontakt:

Post autor: ingrid »

Zaczęła się robić mała lalkowa rewolucja ;)

Tylko teraz jak zrobić taką oficjalną petycję? Czy będziemy przedstawiać nasze burzliwe rozmowy? Czy skonstruujemy jakiś oficjalny tekst, poprawimy go ewentualnie wspólnie i się pod nim podpiszemy? Wszystko będzie w formie tradycyjnej, czy elektronicznej? Szczerze, to nie bardzo znam się na petycjach, tak więc kolejny krok będzie chyba zależał od osoby zaznajomionej w temacie.

Oby nie zrobił się impas :stop:

ODPOWIEDZ