Co robić z lalkami o różnym kolorze główki/ciałka?

Masz problem z lalką? Zapytaj o radę!
Awatar użytkownika
Ania I.
Kontakt:

Re: Co robić z lalkami o różnym kolorze główki/ciałka?

Post autor: Ania I. »

Niedawno pokazywałam Wam zmianę koloru skóry u zielono-niebieskiej Lagoony Z MonsterHigh.

Pierwotnie, chciałam przykryć jej ciało akwarelą, odczekać około tygodnia, a następnie zmyć i co, by zostało byłoby kolorem końcowym. Jednak wpadłam na kolejny pomysł - zasprejowanie jej ciała farbą akrylową w spreju (matową). Znalazłam takową podczas dzisiejszej podróży do sklepu plastycznego, jednak jedyny odcień, jaki mi pasował do jej koloru włosów, to właśnie taki alabastrowy beż. Niestety, nie było cielistego ani w odcieniu bardziej brzoskwini. Ale inny sklep, tyle, że internetowy, który posiada tej firmy farby w sprayu i mają większy wybór kolorów.
Na żywo prezentuje się o wiele lepiej - własnie taki migdałowo-beżowy odcień, jak za dawnych lat. :serducho: :serducho:
Nałożyłam kilka warstw i zobaczymy, jaki będzie efekt, gdy wyschnie całkowicie. Z racji, iż to farba akrylowa nie trzeba jej pokrywać żadnym zabezpieczeniem.
Jestem ciekawa, czy nie będzie odpryskiwać, zwłaszcza w miejscach ruchomych, jak stawy.
Narazie farba pięknie pokryła całość, nawet już podczas pierwszej warstwy.

http://zapodaj.net/f682b47679944.jpg.html

Awatar użytkownika
Nagualini
Kontakt:

Re: Co robić z lalkami o różnym kolorze główki/ciałka?

Post autor: Nagualini »

Odkopuję temat, bo właśnie udało mi się skutecznie ufarbować lalkowe stopy, może komuś się przyda przy innych farbiarskich akcjach. Na kloniacze męskie ciało o stopach-wyrostkach chcę przeszczepić stopy od wampira MH. Kolor tych monsterkowych udało mi się zmienić, malując rozwodnioną farbą akrylową, żółtą i pomarańczową, którą prawie natychmiast ścierałam (tamponując) chusteczką higieniczną. I tak ze 3-4 razy. Chwyciło od razu, żadnego moczenia przez tydzień, po wyszorowaniu namydloną gąbką i przetarciu całej stopy zmywaczem do paznokci efekt prezentuje się tak (po prawej stopa w kolorze oryginalnym, wyżej wyrostki do podmiany):

ObrazekDyeing doll's feet by Nagualini, on Flickr

Na plastiku pewnie by nie dało rady (zresztą widać, że jointy nie chwyciły), ale jak ktoś chce farbować gumę, to myślę, że sposób jest niezły.

ODPOWIEDZ