Sposób na lampę błyskową

Masz problem z lalką? Zapytaj o radę!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
astridnat
Kontakt:

Sposób na lampę błyskową

Post autor: astridnat »

Ja od jakiegoś czasu próbuję zniwelować działanie lampy błyskowej. Wiadomo - za oknami ciemno, w domu ciemno, trzeba sobie jakoś radzić. Okazuje się że trochę pomaga zasłonięcie lampy złożoną kartką papieru:
Obrazek
Na zdjęciu po prawej przysłoniłam lampę 4 warstwami kartki papieru.

szerzej opisałam na blogu, więc jakby kogoś interesowało to tu opisałam szczegółowo:
http://barbiefashions.blogspot.com/2013 ... skowa.html

Czy ktoś zna jeszcze jakieś inne sposoby radzenia sobie z lampą?
Obrazek

Awatar użytkownika
Szklanooka
Kontakt:

Re: Sposób na lampę błyskową

Post autor: Szklanooka »

Kiedyś użyłam przeźroczystego worka foliowego zgniecionego w kulkę i przyklejonego taśmą klejącą do aparatu. :hyhy: Polecam też sprawdzić czy aparat nie ma w ustawieniach regulacji siły lampy błyskowej. Najlepiej jak można zdjąć z aparatu lampę, ustawić ją pod kątem i odsunąć dalej od lalki, niestety większość aparatów ma ją wbudowaną i wszystkie zdjęcia przez to są płaskie.
A białej kartki można też użyć jako blendy do odbicia światła z lampy i zlikwidowania brzydkich cieni ;)

Awatar użytkownika
Mono
Kontakt:

Post autor: Mono »

Też stosowałam patent z kartką, u mnie były to 3 warstwy zazwyczaj.

A ostatnio odkryłam, że przybliżone do dziennego światło dają świetlówki takie jak w akwarium. Cała moja ostatnia fotoopowiesc była robiona przy pomocy takiej.
W świecie Barbie
W razie problemów, proszę o kontakt przez FB, dziękuję.

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
nmin
Kontakt:

Post autor: nmin »

Też zasłaniam lampę papierem, znalazłam ten sposób w linku podanym właśnie gdzieś na tym forum. Mam zwykły kompakt, nie mam też zbytnio wprawy w robieniu zdjęć, ale jednak widzę ogromną różnicę nawet w takiej amatorce.

Pierwsze lepsze fotki z mojego bloga, początkowo zdjęcia wyglądały w najlepszym razie tak, to już i tak po lekkiej obróbce, z tego co pamiętam:
Obrazek

Lub wręcz unikałam używania lampy i też nie wyglądało to dobrze:
Obrazek

Z użyciem kartki papieru można już uzyskać ładniejszy efekt, może nie jakiś super, ale na pewno bardziej znośny:
Obrazek

Obrazek
Dolls Around The Corner [Blog] [Facebook]

Awatar użytkownika
dollbby
Kontakt:

Post autor: dollbby »

niestety u mnie to nie działa, gdy zasłaniam lampe zdjecie wychodzi czarne, wolę w ustawieniach pokombinować i dobrać rodzaj flesha:)

Awatar użytkownika
astridnat
Kontakt:

dollbby pisze:niestety u mnie to nie działa, gdy zasłaniam lampe zdjecie wychodzi czarne, wolę w ustawieniach pokombinować i dobrać rodzaj flesha:)
No wszystko zależy od aparatu.

Zwykłe kompakty mają zazwyczaj dwie opcje flesha, i nie dotyczy to raczej mocy.

Zresztą wydaje mi się, że nawet przy ustawieniach flasha bezpośrednie światło się odbija brzydko. A papier to rodzaj filtra który rozprasza światło tak jak biała parasolka. Dlatego jestem bardzo ciekawa jaki efekt dają takie ustawienia. Mógłbyś pokazać jakieś zdjęcie bez obróbki graficznej?
Obrazek

Awatar użytkownika
dollbby
Kontakt:

Post autor: dollbby »

http://lalkahalka.blogspot.com/2012/11/kolekcja.html w tym wpisie masz głównie zdjęcia bez obróbki, a o ustawieniach to nie wiem czy sens pisac bo każdy ma inny aparat, ja mam akurat takie swoje co mi sie dobrze na nich robi a mam sony a200

Awatar użytkownika
elianka
Kontakt:

Post autor: elianka »

mój mąż okleja flesza chusteczką higieniczną i taśmą klejącą.
Nie jestem dziwna. Jestem po prostu z edycji limitowanej.

Mój lalkowy blog

Awatar użytkownika
astridnat
Kontakt:

dollbby pisze:http://lalkahalka.blogspot.com/2012/11/kolekcja.html w tym wpisie masz głównie zdjęcia bez obróbki, a o ustawieniach to nie wiem czy sens pisac bo każdy ma inny aparat, ja mam akurat takie swoje co mi sie dobrze na nich robi a mam sony a200
Faktycznie flash nie jest bardzo rażący.
Używasz kompaktu czy lustrzanki?
Obrazek

Awatar użytkownika
Lacrima
Kontakt:

Post autor: Lacrima »

Mono pisze:A ostatnio odkryłam, że przybliżone do dziennego światło dają świetlówki takie jak w akwarium. Cała moja ostatnia fotoopowiesc była robiona przy pomocy takiej.
Tak, świetlówki są swietne! Ja też używam lampy antydepresyjnej.
You can't buy happiness, but you can buy dollies. And that's kind of the same thing.
Mój flickr: http://www.flickr.com/photos/108814335@ ... 910744495/

Awatar użytkownika
Mangalarga
Kontakt:

Post autor: Mangalarga »

A ileż kosztują takie świetlówki? Bo zastanawiam się, czy wyjdzie taniej niż żarówka daylight.
Obrazek

Awatar użytkownika
Lacrima
Kontakt:

Post autor: Lacrima »

Moja mama kupiła razem z wielką lampą na biórko za ok 50 zł na allu

Dokladnie taka http://allegro.pl/lampka-kreslarska-lam ... 74224.html
You can't buy happiness, but you can buy dollies. And that's kind of the same thing.
Mój flickr: http://www.flickr.com/photos/108814335@ ... 910744495/

Awatar użytkownika
astridnat
Kontakt:

Mangalarga pisze:A ileż kosztują takie świetlówki? Bo zastanawiam się, czy wyjdzie taniej niż żarówka daylight.
Z tego co widzę te lampy mają temperturę barwową światła dziennego i większą, nie wiem natomiast jak z mocą i do jakiej obsadki pasuje. Bo te fotograficzne żarówy pasują do zwykłych żarówkowych obsadek.
Obrazek

ODPOWIEDZ