Jak przymocować wig u BJD?

Masz problem z lalką? Zapytaj o radę!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rudy Królik
Kontakt:

Jak przymocować wig u BJD?

Post autor: Rudy Królik »

Strasznie nie lubię zaczynać nowych wątków, bo zawsze mam wrażenie, że taki temat jest, ja go nie znalazłam i zaraz będę się wstydzić... (szukałam- nie znalazłam ;))

Otóż: załóżmy, że mam coś z żywicy. Coś, co ma perukę, która choć teoretycznie fabryczna, nijak nie trzyma się na czerepie. "Coś" ma długie poziome uszy i to może stanowić pewną przeszkodę w zakotwiczeniu czupryny.
Gdybym miałam silikonowy czepek (czy jak to się tam nazywa) to pewnie wig siedziałby, choć trochę, tam gdzie mu ręka artysty kazała. Niestety czepka nie mam ;(
Czy istnieje jakiś zastępczy sposób? Gdyby to była "zwykła" Barbie, to bym na chama szpilką przybiła do łba. Ale arystokratycznej żywicy się nie godzi... Zwłaszcza, że nie ma jak w łeb wbić.

Tak bardzo nie chcę się zanurzać w tym świecie (BJD i pochodne), niech ktoś poda mi kij i mnie wyciągnie!

Awatar użytkownika
Mad-Telepath
Kontakt:

Re: Jak przymocować wig u BJD?

Post autor: Mad-Telepath »

Mój ma ustabilizowaną przy pomocy tego:
http://www.villemoart.com/akcesoria/inn ... es-mud-002
Kłopot z myśleniem polega na tym, że kiedy już się zacznie, niełatwo przestać.
Terry Pratchett

Moi chłopcy: http://madtelepath.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Rudy Królik
Kontakt:

obwąchuje nieufnie...

A "to" nie poplami wiga? Da się potem odmocować?

Awatar użytkownika
nmin
Kontakt:

Post autor: nmin »

Wiga na pewno nie poplami, mocowałam tym wig Dal, oczy u Little Dal, obrazki do drewnianych ścian w lalkowym pokoju, i niezależnie od czasu używania, po zdjęciu nie było śladu na żadnej z tych powierzchni.

Bardziej bałabym się o żywicę, ale powinna być bezpieczna, w końcu używa się tego do montowania oczu (ja dla mojej jedynej BJD używam białej, nie niebieskiej).
Dolls Around The Corner [Blog] [Facebook]

Awatar użytkownika
Rudy Królik
Kontakt:

Mam tylko niebieską, ale będę musiała spróbować.
Obiecałam sobie, że grosza już w nią nie zainwestuję ;)

Awatar użytkownika
Arszenikk
Kontakt:

Post autor: Arszenikk »

Ja mam meeeega dobry sposób. Weź kawałek materiału, stare prześcieradło, czy coś. Mocno naciągnij na głowę lalki i zwiąż, przy szyi, na główce, gdziekolwiek, ale trzymaj materiał napięty. Potrzebny Ci będzie Klej Magic, w plastycznych go dostaniesz, albo innych takich. No, nawal trochę kleju na materiał na główce i rozprowadź. Poczekaj, aż wyschnie i powtórz tak cztery razy. Nie bój się, klej nie uszkodzi lalki, używa się go do bjd często. Jak całkowicie wyschnie zdejmij szmatkę, obetnij tyle, ile Ci potrzeba, po czym zaschniętym klejem odwróć do głowy. Możesz go oooociupinkę rozgrzać, żeby się do głowy przykleił (łatwo to potem zdjąć). Peruka się świetnie na tym trzyma, łatwo się ją zakłada, nie to, co przy silikonowym headcup'ie, jest tanie i łatwe do zrobienia. Naprawdę świetny pomysł, bo klej nie brudzi, jest bezbarwny. Mój mały cały czas to ma na łepku x)
Oh, you can't help that. Most everyone's mad here.

Awatar użytkownika
Rudy Królik
Kontakt:

Arszenikk pisze:Ja mam meeeega dobry sposób (...)
O.o
Tyyyyle wiedzy!!!!! :szok:

Awatar użytkownika
Arszenikk
Kontakt:

Post autor: Arszenikk »

Podsyłam filmik. Dupna muzyka, ale~
https://www.youtube.com/watch?v=XAf-UM0X1LU
Oh, you can't help that. Most everyone's mad here.

Awatar użytkownika
verrin
Kontakt:

Post autor: verrin »

Bardzo fajny sposób na zrobienie czepka. Mam klej Magic więc wypróbuję :hura: Klej kupiłam w leclerku za ok 2zł, używam go do przyklejania rzęs bjd.

Awatar użytkownika
Stary_Zgred
Kontakt:

Post autor: Stary_Zgred »

Rudy Królik pisze:Tak bardzo nie chcę się zanurzać w tym świecie (BJD i pochodne), niech ktoś poda mi kij i mnie wyciągnie!
Hahaha, nie ma szans! Jak już Cię raz bagno zassało to przyjdzie się w nim utopić :P
Rudy Królik pisze:Obiecałam sobie, że grosza już w nią nie zainwestuję
Obiecanki cacanki :rotfl:
Obrazek

Awatar użytkownika
reiha
Kontakt:

Post autor: reiha »

Borze robiła kiedyś tutorial - post22974.html#p22974...

Awatar użytkownika
Rudy Królik
Kontakt:

Borze robiła kiedyś tutorial
Ja mam dużo, dużo mniejszy łeb do eksperymentów, ale póki co to najbardziej pasująca mi rzecz!

Zgredziu, nie podpuszczaj! Wiesz, że tę moją pchłę, to ledwo można BJD nazwać ;)
Mojej Ashton Drake jest bliżej do prawdziwej, wielkiej żywicy ;)

Awatar użytkownika
Stary_Zgred
Kontakt:

Post autor: Stary_Zgred »

Rudy Królik pisze:Zgredziu, nie podpuszczaj! Wiesz, że tę moją pchłę, to ledwo można BJD nazwać ;)
Mojej Ashton Drake jest bliżej do prawdziwej, wielkiej żywicy ;)
Aj tam aj tam, jest żywica jest impreza. Pchła i tak brzmi dostojniej niż "kloc". I kochać się da bardziej, bo takie toto malutkie i bezbronne i patrzy tak zezowato alboli zupełnie nie-zezowato i rączusia ma takie "tititititi łoj jakie śliczniusie" (a piwo Strong pite na ciepło jest obrzydliwe i idzie do łba jak żołnierze z Westerplatte do nieba szli, dlatego daję sobie przyzwolenie na pisanie gupich gupot)
Obrazek

Awatar użytkownika
Rudy Królik
Kontakt:

Stary_Zgred pisze: takie toto malutkie i bezbronne i patrzy tak zezowato alboli zupełnie nie-zezowato (...) (a piwo Strong pite na ciepło jest obrzydliwe i idzie do łba jak żołnierze z Westerplatte do nieba szli, dlatego daję sobie przyzwolenie na pisanie gupich gupot)
Pchła nadal ma zeza. Kocham jaka jest ;) Zróbmy kiedyś pojedynek BJD!

Muszę, bo się uduszę: zawsze się zastanawiałam, jak oni mogli iść czwórkami, skoro ich zginęło piętnastu? Kulawa jedna "czwórka" była...
(Wikipedia mówi o nawet 21 zabitych, ale mój stryjek uczy historii i wie lepiej ;))

Awatar użytkownika
Lirazel
Kontakt:

Post autor: Lirazel »

Moje osobiste podziękowania za podzielenie się metodą na czepek - sama zmagam się z dokładnie tym samym problemem!
Zresztą nie chodzi już o samo trzymanie się peruki, ale żeby nie poplamiła oni główki dollfa... To wydaje się być dużo lepszą metodą, niż naciągnięcie białego balona na głowę. :cwaniak:

ODPOWIEDZ