Zżółkłe ubranka

Masz problem z lalką? Zapytaj o radę!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dextella
Kontakt:

Zżółkłe ubranka

Post autor: dextella »

Mam pytanie do Was moi mili, jak radzicie sobie z pożółkłymi ubraniami lalek.
Mojemu R. pożółkła koszula, ma już 2 lata, często podróżował, miał sesje w trudnych warunkach. O ile kurz i zabrudzenia wyprałam to tyle nie wiem jak poradzić sobie z zżółknieniem jego koszuli. Moczyłam ją nawet w wybielaczu i nic.

Awatar użytkownika
privace
Kontakt:

Re: Zżółkłe ubranka

Post autor: privace »

Nie używaj wybielacza, bo wiele tkanin właśnie przez to żółknie. W zasadzie powinno pomóc:
-moczenie w vaniszu i pranie z jego dodatkiem albo któryś ze sposobów sposób naszych babć na wybawianie żółtych plam z ubrań
pożółkłe ubrania rozjaśnią się jeśli namoczymy je na noc w roztworze z 12czesci wody i 1 części octu a następnego dnia upierzemy,

- skarpetki będą białe - przygotuj w garnku szklankę octu i 1 1/2 litra wody i doprowadź do wrzenia, przelej roztwór do miski lub wiaderka, włóż skarpetki, zostaw na noc, następnie wypierz,
Mikstura z wody utlenionej, sody oraz wody nałożona bezpośrednio na plamę powinna sobie z łatwością z nią poradzić. Zmieszaj równe ilości tych środków w małym pojemniku. Nałóż roztwór na plamę i za pomocą szczoteczki wetrzyj go w materiał. Pozostaw do wchłonięcia na 30 minut do godziny w zależności od intensywności plamy, a później wypierz jak zazwyczaj.
Sok z cytryny usunie żółte plamy z białych i jasnych ubrań. Nanieś czysty sok z cytryny na cały zaplamiony obszar i pozostaw do wyschnięcia na słońcu przez cały dzień. Wieczorem wypierz tak jak zazwyczaj w pralce lub ręcznie w celu usunięcia soku z cytryny.
no i jeszcze ponoć najskuteczniejsza metoda- czyli powiesić na słoneczku i niech natura wybieli. (teoretycznie myślę, że pomoże, mi tak kiedyś mocno rozjaśniło kilka bluzek).

Awatar użytkownika
dextella
Kontakt:

Post autor: dextella »

Słoneczko niestety nie pomogło, ale spróbuję pozostałe metody (mam nadzieję, że się nie stopi ta koszula :D:D:D)
Bardzo dziękuję za rady ;)

Awatar użytkownika
marshalka
Kontakt:

Post autor: marshalka »

Ja zalewam takim wybielaczem z biedronki na 15-20 minut, później moczę przez noc i rano mam bielutkie bluzki! Cena ok. 10 zł, skład ten sam co Vanish. :)
http://marshalkasdolls.blogspot.com/ => Moje lalki, te duże i małe. :)

Zapraszam! ;)

Awatar użytkownika
Beo
Kontakt:

Post autor: Beo »

Hej!
Wiem, że trochę odkopuję temat, ale mam podobny problem, a nie chcę zakładać nowego.
Kupiłam porcelanową lalkę na pchlim targu i jest w zadziwiająco dobrym stanie. Chciałam jednak odświeżyć jej sukienkę, ponieważ niegdyś śnieżnobiała teraz całkiem pożółkła i nie wygląda to zbyt ładnie. Na zdjęciu widać, jak biała była kiedyś, ponieważ rękawki od spodu się nie odbarwiły. Postanowiłam spróbować zamoczyć ją w roztworze octu podanym powyżej, ale trochę się obawiam, czy kwiatuszki doszyte do kołnierzyka nie puszczą koloru. Bardzo bym nie chciała pogorszyć sytuacji. Myślicie, że może lepiej je odpruć na czas kąpieli?
Obrazek

Natopmiast druga sprawa to plama z farby na sporej części koronki i kawałku halki. Są to dość delikatne materiały i nie chciałabym ich zniszczyć, a wydaje mi się, że rozpuszczalnik to dość ryzykowne posunięcie. Jest może jakiś delikatniejszy sposób na usunięcie plam z farby?
Obrazek

ODPOWIEDZ