Niebieskie lalki!

Masz problem z lalką? Zapytaj o radę!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
HES
Kontakt:

Niebieskie lalki!

Post autor: HES »

Mam duży problem! Moje lalki robią się paskudnie niebieskie! :beczy: to okropne! ich ręce i twarze mają niebieskie kropki i plamy! Oglądałam moje ciuszki dla lalek i nic! Żadne ubranie ich nie niszczy!
Proszę, jeśli wie ktoś co to za paskustwo niszczy moje lalki niech da znać!!!!!!

Awatar użytkownika
Lunarh
Kontakt:

Re: Niebieskie lalki!

Post autor: Lunarh »

Zdjęcia zrób i pokaż jak to wygląda.

Awatar użytkownika
Lunarh
Kontakt:

Post autor: Lunarh »

Hm, a w czym je przechowujesz? Na czym kładziesz? Zrób kurację masłową albo kup krem benzacne, posmaruj i daj na słońce. Powinno pomóc.

Awatar użytkownika
HES
Kontakt:

Ok. Spróbuje, ale gdzie kupić ten krem?

Awatar użytkownika
HES
Kontakt:

I jeszcze odpowiedź na pytania:
1 przechowuje najczęściej na szafce lub oknie,
2 kładę czasem na stole, oknie i szafce.

-- 30 maja 2016, o 14:46 --

Acha. dzięki za radę. :]

Awatar użytkownika
BarbieDream
Kontakt:

Post autor: BarbieDream »

Po kuracji benzacne, która wymaga światła staraj się nie trzymać lalek w pełnym słońcu - nie jestem pewna czy powoduje to takie niebieskie przebarwienia, ale na pewno wpływa niekorzystnie na ubranka i w końcu spowoduje ich wyblaknięcie.

Awatar użytkownika
HES
Kontakt:

Wydarzenie z ostatniej chwili! mój Ken zrobił się niebieski na twarzy! co to jest??? :straszne:

Awatar użytkownika
Saga
Kontakt:

Post autor: Saga »

Moim zdaniem to jakaś forma grzyba. Słyszałam o podobnych przypadkach - co prawda jeszcze nigdy o niebieskim grzybie, ale o sino-fioletowym, brązowym i zielonym tak. Zjada głównie winyl.

Powinnaś przede wszystkim przejrzeć wszystkie swoje lalki i odseparować te zainfekowane od czystych (włóż do foliowych woreczków i szczelnie zamknij). Odstaw jedną z poplamionych lalek na bok, rozbierz ja i obserwuj, czy plamy się rozrastają, czy nie pojawiają się w innych miejscach. Jeśli nic nie dotyka lalki, a mimo to plamy robią się większe, to pewnie infekcja.

Sposoby walki z grzybem podpowiada ta strona: http://www.mlppreservationproject.com/body.html#Cancer
Treatments usually involve one or both of the following, bleach treatments, and/or boiling/soaking infected ponies in OxiClean. Molds can't live without moisture, so be certain to dry the pony completely if you choose a method that involves water. Many collectors choose to quarantine infected ponies by storing them in plastic bags away from other ​ponies
Czyli, na nasze, pomagają wybielacze, preparaty odplamiające (typu Vanish) i gotowanie. Trzeba też unikać wilgoci (dokładnie osuszać po próbach czyszczenia wymagających wody).

Przebarwienia mogą powstawać też po czasie jeśli używałaś na lalkach acetonu (albo są z drugiej reki i ktoś kiedyś używał na nich acetonu). Plastik nie lubi się z acetonem, a reakcja może nie nastąpić od razu, a po tygodniach albo nawet miesiącach.

Awatar użytkownika
HES
Kontakt:

Więc zrobiłam tak: Położyłam mojego Kena na łóżku i po kilku minutach wróciłam i go dokładnie obejrzałam. Zobaczyłam wtedy totalnie niebieski nos, czoło i brodę. Może to grzyb ale nie da się go zmyć ani zetrzeć.
A tu sytuacja z przed kilku tygodni: Kupiłam sobie Lagoonę (z drugiej ręki) i po kilku dniach stania na oknie zobaczyłam że ma maleńkie niebieskie kropeczki na czole, które są teraz plamami. Co mam zrobić? :bezradny: :bezradny: :bezradny: :bezradny:

Awatar użytkownika
Saga
Kontakt:

Post autor: Saga »

Taki grzyb toczy tworzywo od środka... to nie nalot z pleśni ani pieczarki ;). Objawia się plamami właśnie:

Obrazek
(źródło: http://www.mlppreservationproject.com/body.html#Cancer)

Jeśli plamy powiększają się bez Twojej ingerencji i przenoszą między lalkami to dla mnie diagnoza jest jasna. Post wyżej napisałam jak można próbować z tym walczyć.

Awatar użytkownika
Miranda
Administrator
Kontakt:

Post autor: Miranda »

Jak to grzyb, to zobacz, czy w domu nie masz wilgoci i zagrzybienia.
I zmień miejsce przechowywania lalek.

Awatar użytkownika
HES
Kontakt:

Chyba wiem co powoduje te plamy. Ostatnio uszyłam długą, czarną suknie dla mojej Barbie. Po kilku dniach podchodzę do lalki żeby zmienić ubranie i co widze? na nogach ma małe granatowe plamy.
I wtedy okazalo się że to ten materiał z którego była sukienka to zrobił.Wyrzuciłam materiał i teraz czekam aż plamy znikną.

ODPOWIEDZ