Spódniczka z koła.

Szyjesz, dziergasz? Pochwal się swoim dziełem!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sakura
Kontakt:

Spódniczka z koła.

Post autor: Sakura »

Już jakiś czas szyję ubranka (ręcznie). Teraz wpadłam na pomysł pewnego projektu. Będą to sukienki z dołem wyciętym z koła. No właśnie i tu zaczynają się schody, bo o ile takie typowe wykroje wychodzą mi dobrze to ten nie. Chciałabym się poradzić jak najlepiej narysować na materiale taki wykrój i jak najlepiej wyciąć. Jeszcze interesuje mnie czy jest jakiś sposób na ręczne obszycie takiego dołu, tak, by materiał nie uciekał (tzn. gdy próbowałam obszyć to tu wzięłam za dużo tu za mało... Może przez źle zrobiony wykrój). Mile widziane wszelkie porady, zdjęcia i linki ;)

Awatar użytkownika
Sknercia
Kontakt:

Re: Spódniczka z koła.

Post autor: Sknercia »

Bardzo prosta metoda jest tu: http://www.youtube.com/watch?v=jeJWzqX39ZI. Co prawda szycie jest maszynowe a nie ręczne ale zasada jest taka sama.
Jeśli chodzi o podwinięcie dołu to po prostu podepnij go szpilkami, albo najpierw sfastryguj to powinno pomóc. Przynajmniej ja tak robię :hyhy:
W razie czego dół można zawsze przyozdobić tasiemką i ukryć niedoskonałości.

Awatar użytkownika
Sakura
Kontakt:

Dziękuję :jupi: Bardzo to przydatne i na pewno skorzystam. Filmik już obejrzałam i wyciągnęłam wnioski, że wszystko robiłam źle... :o O.O

Awatar użytkownika
privace
Kontakt:

Post autor: privace »

Tu jest tutorial z fotkami http://nestfullofeggs.blogspot.com/2013 ... orial.html
Warto w wyszukiwarce poszperać wpisując: Circle Skirt sewing pattern for doll

Awatar użytkownika
Sakura
Kontakt:

Super porada! :) Dzięki wielkie :brawo:

ODPOWIEDZ