Mr. super Clear

Repaintujesz lalki? Zajmujesz się rerootem? Koniecznie nam pokaż!
Awatar użytkownika
Ania I.
Kontakt:

Re: Mr. super Clear

Post autor: Ania I. »

Żeby był mat, to rozumiem, że muszę wziąć wersję FLAT MSC, a czy Mr. Top Coat Flat jest równie dobry - bo cenowo o wiele niżej stoi?

Awatar użytkownika
Illama
Kontakt:

Post autor: Illama »

Używałam obu i oba mi dały taki sam efekt na lalce :)

Awatar użytkownika
Wiol
Kontakt:

Post autor: Wiol »

Monsterki zabezpieczacie od wewnątrz tym gorącm klejem(ped użyciem lakieru) ?

Trenzalone
Kontakt:

Post autor: Trenzalone »

Przepraszam że się włącze ale... Moje pytanie co do MSC brzmi : Czy jeśli nie mam maski niczym Darth Vader to... Czy są jakieś tańsze zamienniki ?

Awatar użytkownika
LolitaDolls
Kontakt:

Post autor: LolitaDolls »

Trenzalone pisze:Przepraszam że się włącze ale... Moje pytanie co do MSC brzmi : Czy jeśli nie mam maski niczym Darth Vader to... Czy są jakieś tańsze zamienniki ?
Z tańszymi zamiennikami to chyba trzeba mieć jeszcze większą maskę :P A tak na serio to spreje lakierowe zawsze będą mniej niż bardziej toksyczne jeśli używa się ich często i sporo. Za to mogę polecić rozpylanie werniksu matowego za pomocą aerografu, wystarczająco dobre narzędzie do tego kosztuje nie więcej niż sto złotych, a koszt jednej buteleczki werniksu to koszt dosłownie kilku złotych.

Trenzalone
Kontakt:

Post autor: Trenzalone »

Mam takie pytanie odnosząc się do msc:
ciepła woda czyli taka z czajnika czy ciepła że taka z kranu ?
Czy to ogrzewanie jest konieczne ? Jaki ma to wpływ na MSC ?
Oraz jakie mogą być skutki "wdychania" MSC ?
Oraz jaka jest różnica między MSC Matt a flat ?

Pewnie gdzieś to już było ale...ciii ;)

Awatar użytkownika
Ania I.
Kontakt:

Trenzalone pisze:Mam takie pytanie odnosząc się do msc:
ciepła woda czyli taka z czajnika czy ciepła że taka z kranu ?
Czy to ogrzewanie jest konieczne ? Jaki ma to wpływ na MSC ?
Oraz jakie mogą być skutki "wdychania" MSC ?
Oraz jaka jest różnica między MSC Matt a flat ?

Pewnie gdzieś to już było ale...ciii ;)
Ja daję różnie, ale najczęściej mieszam zimną z wrzątkiem z czajnika, żeby była bardzo gorąca. Jaki to ma wpływ - nie wiem :P Nie jest on w postaci stałej, żeby się rozpuścił, jak np. niektóre oleje, które pod wpływem zimniejszej temperatury zastygają, a pod wpływem ciepła stają się cieczą. O.o Też mnie to zastanawiało i nie mam bladego pojęcia, ale może ktoś zna odpowiedź, to chętnie też się dowiem. ;D
Matt i Flat, to to samo - do mnie jak przychodzi MSC, to ma napisane "matt", ale w sklepie w linku jest napisane "flat". :bezradny: O.o :rotfl:
Skutki wdychania MSC bez maski czy ze zwykłą maską na dłuższa metę pewnie mogą spieprzyć coś w drogach oddechowych / oczach - nie bez powodu każą nosić maski przy takich sprejach, jak w sumie przy każdym lakierze tego typu. Gdy dużo sprejuję na raz (np. kilkanaście lalek pod rząd ileś warstw) i gdzieś tam jakiś opar mi się dostanie, to czasem mam takie lekki zawrót głowy (jak pewnie po każdym takim lakierze), dlatego zakładam rękawiczki bawełniane, maskę lakierniczą, gogle i sruu na taras wyłażę. :P

Awatar użytkownika
Wiol
Kontakt:

LolitaDolls pisze:
Trenzalone pisze:Przepraszam że się włącze ale... Moje pytanie co do MSC brzmi : Czy jeśli nie mam maski niczym Darth Vader to... Czy są jakieś tańsze zamienniki ?
Z tańszymi zamiennikami to chyba trzeba mieć jeszcze większą maskę :P A tak na serio to spreje lakierowe zawsze będą mniej niż bardziej toksyczne jeśli używa się ich często i sporo. Za to mogę polecić rozpylanie werniksu matowego za pomocą aerografu, wystarczająco dobre narzędzie do tego kosztuje nie więcej niż sto złotych, a koszt jednej buteleczki werniksu to koszt dosłownie kilku złotych.
A trwałość werniksu? Chciałam sobie zrobić monsterki,ale dzieciom do zabawy można dać pomalowaną werniksem lalkę?

Awatar użytkownika
Wiol
Kontakt:

Dostałam na urodziny zamiast msc jakiś vernice prottetiva do serwetek-decoupage.........

Rozpacz...

Awatar użytkownika
LolitaDolls
Kontakt:

Post autor: LolitaDolls »

Wiol pisze: A trwałość werniksu? Chciałam sobie zrobić monsterki,ale dzieciom do zabawy można dać pomalowaną werniksem lalkę?
szczerze to nie sprawdzałam, ale myślę że jeśli nałoży się ze dwie warstwy jako bazę i stopniowo zabezpiecza się kolejne warstwy to powinien zachowywać się podobnie jak clear. Oczywiście jeśli rozpylasz go w powietrzu, bo pedzelkiem to nie wiem czy efekt będzie taki sam.

Awatar użytkownika
Wiol
Kontakt:

Ok. Wszystko wiem, tylko ile msc podgrzewać? Jadę na drugi koniec PL-będzie gdzie wyjść na zewnątrz i spokojnie lakierować. Ale szansa jedna. Wszytko musi być tip top... ;)

Awatar użytkownika
Wiol
Kontakt:

Jakoś wyszło :) Choć przy pierwszej warstwie-była panika. Próbowałam zwykłymi kredkami ( bo moje zostały w domu)- dobrze się rysuje :) Byle znalazł się teraz czas na malowanie ... :)

Kurobubble
Kontakt:

Post autor: Kurobubble »

Może trochę odchodzę od tematu, ale od jakiegoś czasu poszukuję MSC flat B514. Cały internet przeszukany i wszędzie niedostępny ;( Wolałabym kupić w Polsce, niż zamówić na ebayu ;/ Ma ktoś może pomysł gdzie mogę go kupić?

Z góry dziękuję :)

Awatar użytkownika
Ania I.
Kontakt:

Z tego co wiem od mojego pana ze sklepu modelarskiego spod Poznania, to ostatnio mi mówił, że jeśli np. on nie ma, to raczej nigdzie nie będzie, bo to znaczy, że są jakieś opóźnienia od producenta (pan od którego kupuję wiem, że rozprowadza też do innych modelarskich sklepów MSC jeśli mnie pamięć nie myli, więc jeśli on nie ma - to nie nie znajdę go nigdzie indziej :P ).

ODPOWIEDZ