Ostatnio przemalowałam właśnie używaną lalkę, a druga czeka w kolejce, więc niedługo pochwalę się rezultatami.
Z lakieru samochodowego jestem bardzo zadowolona. Używam lakieru akrylowego Ranal, bezbawny spray mat (flat clear acrylic). W sklepie za puszkę 400ml zapłaciłam kilkanaście złotych. Na allegro widziałam nawet za niecałe 11zł.
W żaden sposób nie zniszczył tworzywa. Powierzchnia się nie klei, jest ładna i matowa, zyskuje nawet taką jakby delikatną fakturę, ale generalnie lakier jest niewidoczny. Nawet jak zdarzyło mi się rozpylić trochę zbyt blisko twarzy lalki i było widać, że jest mokra od lakieru to wszystko ładnie, szybko wyschło. Nie ma też problemu z nakładaniem kilku warstw, zgodnie z opisem na opakowaniu, kolejną można nakładać już po 1-2 minutach. Nie robią się żadne plamy, ani zacieki. Jeśli chodzi o trwałość to ciężko mi się wypowiedzieć, bo lalka nie jest używana, a tylko ozdabia półkę, ale wydaje się, że lakier raczej dobrze zabezpiecza (w końcu ma chronić przed warunkami atmosferycznymi).
Generalnie ten lakier samochodowy jako budżetowa wersja profesjonalnych lakierów jak najbardziej się sprawdza. Według mnie przy tak niskiej cenie efekty są naprawdę świetne i nie mam nic do zarzucenia. Bardzo polecam!