Mój pierwszy reroot... z nici ^_~

Repaintujesz lalki? Zajmujesz się rerootem? Koniecznie nam pokaż!
Awatar użytkownika
Sakura
Kontakt:

Mój pierwszy reroot... z nici ^_~

Post autor: Sakura »

Dziś chciałabym pochwalić się moim pierwszym rerootem :D Wykonany został z nici poliestrowych, za pomocą metody supełkowej ( 3 dni mi to zajęło :cicho: ). Ja bardzo zachwalam sobie ten surowiec (choć nie wygląda naturalnie), ponieważ nie odkształca się i można robić wielokrotnie różne fryzury, bez ryzyka nieestetycznych zagnieceń ;) Lalka, która dziś go zaprezentuje to Japonka z serii Dols Of The World. Na imię ma Hatsumiko, a reroot wykonałam, by zmienić jej wizerunek :) Kolory były od początku zamierzone (tzn. od początku chciałam, by nie były rzeczywiste), na początku zaczęłam robić czerwony spód, kolorów miało być więcej, jednak zostały tylko cztery (czerwony spód z ciemno-różowymi pasemkami, białe pasemko z boku i na wierzchu jasno-różowy, jako główny kolor). No dobra dosyć pisania, czas pokazać swoje dzieło xD A oto i one:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mam nadzieję, że jak na pierwszy raz to może być :hurra:

Awatar użytkownika
Sakura
Kontakt:

Re: Mój pierwszy reroot... z nici ^_~

Dziękuję Yoshimitsu ;)

Awatar użytkownika
dollbby
Kontakt:

Post autor: dollbby »

lubię nitkowe rerooty wiec masz u mnie plus - za kolor, długość i lalkę :D

Awatar użytkownika
Sakura
Kontakt:

Dzięki Dollby :)

Awatar użytkownika
Leela
Kontakt:

Post autor: Leela »

Bardzo fajnie wyszedł Ci ten reroot! Lubię straszliwie nienaturalne kolory więc ten też mi się podoba.
Próbowałam wełny i muliny ale jakoś nitki mi nie przyszły do głowy... Gratuluję wykonania, dobra robota i to nie tylko jak na pierwszy raz!

Awatar użytkownika
Sakura
Kontakt:

Dziękuję Leela :D Wełna świetnie nadaje się do dredów, mulina jest trochę za gruba do rozpuszczonych włosów, ale świetnie nadaje się do warkoczyków ;) Natomiast nici są idealne, ale polecam tylko te poliestrowe, gdyż nie płaczą się tak jak bawełniane i są bardzo miłe w dotyku :) Takie włosy można normalnie myć, tyle że najlepiej w płynie do płukania tkanin :> Różowy to mój ulubiony nierzeczywisty kolor włosów u lalek, więc musiała go dostać jedna z ulubionych ^^

Awatar użytkownika
reiha
Kontakt:

Post autor: reiha »

Na razie wszyłam tylko (aż!) dookoła
Obrazek

idzie lżej niż wełną, a z daleka wcale nie widać, że włosy są za grube. Jak znajdę jeszcze jedną łysą lalkę w lumpie, to zrobię siwą, bo znalazłam trzy szare szpulki o różnych odcieniach.

Awatar użytkownika
Balbinka
Kontakt:

Post autor: Balbinka »

Świetnie wygląda, poka jak już całość zrobisz :)
There is no emotion, there is peace.
There is no ignorance, there is knowledge.
...

Awatar użytkownika
Neytiri
Kontakt:

Post autor: Neytiri »

oo, zainspirowałaś mnie, wygląda całkiem fajnie ;D Robisz jej pasemka czy to nitka tak zmienia odcień? A potrzebna jest jakaś specjalna grubsza? Z jakiej korzystasz?

Awatar użytkownika
DragonLady
Kontakt:

Post autor: DragonLady »

Wygląda jakby miała masę cieniuteńkich warkoczyków. Bardzo fajny efekt :).

Awatar użytkownika
reiha
Kontakt:

dzięki :D
Zrobiłam inspekcję szpulek, nici są zrobione z poliestru, tak samo jak u Sakury. Używam czterech różnych kolorów.
W jedną dziurkę wkładam trzy nitki złożone na pół, na początku robiłam trzy supełki, ale ograniczyłam do dwóch, bo robiło się ciasno w głowie. Przed chwilą zrobiłam przedziałek z jednego rządku (tak jak mają współczesne lalki, nie przeplatany tak jak miała wcześniej), włożyłam do niego sześć nici złożonych na pół, ale mogło by być więcej :/ Ale przy sześciu był kłopot z przepchnięciem ich przez otwór, no i mimo to rozerwałam przy tym jedną dziurę. Zresztą wszystko okaże się, jak już skończę. Chcę go później zakleić klejem magicznym (albo lakierem do włosów), żeby utrzymał się w tym miejscu.
No i mam zwykłą igłę, największą jaką znalazłam w domu, nawet nie przecięłam w niej oczka. To chyba tyle z technicznych spraw.

(nie miałam farby akrylowej, więc nie mogłam pomalować skalpu :<)

Awatar użytkownika
DragonLady
Kontakt:

Post autor: DragonLady »

Akryl chyba raczej nie przeżyłby rerootu?

Awatar użytkownika
reiha
Kontakt:

Uprałam ją, ale włosy dalej są zakurzone :/ Kolor powinien być trochę ciemniejszy od tego na poprzednim zdjęciu (nie potrafię się dogadać z aparatem :/)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Balbinka
Kontakt:

Post autor: Balbinka »

Super wyszło :) Obawiam się, że ten "kurz" to po prostu strzępki nici i chyba na to nic nie poradzisz. Ale i tak wygląda panna obłędnie :) Świetna robota :)
There is no emotion, there is peace.
There is no ignorance, there is knowledge.
...

ODPOWIEDZ