Hej!
Moje filmowe znaleziska niestety nie będą tak szałowe, jak piosenka Andrusa, ale mam nadzieję, że mimo to nikogo nie zanudzę.
Ostatnio trafiłam w telewizji na serialątko dla młodzieży, trochę fantasy, trochę dreszczowiec, "Moja niania jest wampirem". Odcinek o lalkach był tak uroczo głupiutki, że aż musiałam obejrzeć cały sezon

. W każdym razie. Dziewczynce zepsuła się Barbie, więc postanowiła naprawić ją zaklęciem. Niestety, coś poszło nie tak i lalka ożyła. W dalszej części odcinka Barbie rusza w świat, żeby zamienić ludzi w lalki, przy okazji wysysając z nich energię. Wydaje mi się, że odcinek nazywa się "Guys & Dolls".
W serialu "Doctor Who" w odcinku "Night Terrors" pojawiają się straszne lalki. Niestety, moja pamięć tutaj szwankuje, więc nie do końca wiem, co się z nimi dalej działo. Wiem tylko, że wyglądały naprawdę okropnie. Wydaje mi się, że tutaj też był motyw z zamianą ludzi.
Teraz animowane!
W "Pingwinach z Madagaskaru" Rico ukochał pewną różową lalę

Na pewno wszyscy jakoś kojarzą ten serial (a jak nie, to na pewno "Madagaskar"), ale żeby nie było wątpliwości napiszę, że Rico to ten pingwin, który wypluwa różne rzeczy.
W "Pożyczalskiej Arriettcie" Studia Ghibli pojawia się naprawdę śliczny domek dla lalek.
(no ok, może to trochę naciągane, ale naprawdę warto obejrzeć coś tej wytwórni

)