Nowa lalka - pomóżcie!

Luźne rozmowy o lalkach
Awatar użytkownika
jewelsnake
Kontakt:

Re: Nowa lalka - pomóżcie!

Post autor: jewelsnake »

Coś mi mówi, że będą szły jak woda, szczególnie te po 449zł, chociaż i tym za 124zł wróżę podobną karierę.
"It's not that I can't find worth in anything
It's just that I can't find worth in enough"
Manic Street Preachers

Awatar użytkownika
Medithanera
Kontakt:

Post autor: Medithanera »

Trzy osoby kupiły na allegro - ciekawe, czy po prostu znalazły jakąś lalkę, czy szukały konkretnie Tess.
Strasznie droga, te ubranka dla dziewczynki niby fajne, ale cena i tak dla mnie nie do przełknięcia. Oferta mała, dodatkowych ubranek nigdzie nie widzę...
Btw. podjęłam próbę kupienia Aśki, ciekawe czy się uda... Czuję, że w poniedziałek napiszą, że jednak jej nie mają.

Tess
Kontakt:

Post autor: Tess »

Witam,
przepraszam za brak kontaktu i dziękuję za wszelkie sugestie.
Nie zapomniałam o Was - krótka fryzura super - z pewnością będę chciała taką zrobić. W grudniu mieliśmy dużo zamówień na sklepie, potem inwentaryzacja, wiec musiałam zupełnie porzucić rozwój projektu, ale teraz wracam. Do tego dzieciaki chore :-( Mam pomysł, żeby napisać o dotację. Niestety sama finansowo nie udźwignę projektu, jeśli chcę, żeby się rozwijał. Dotacje ruszają w marcu, więc może się uda.
Zgodzę się, że trzeba wyprodukować wiecej zwykłych ubranek - spodnie, bluzy, czapki. Mam już pomysł kogo do tego zaprosić - jaką firmę, ale na razie nie chcę zdradzać szczegółów. Napiszcie, której firmy ubranka Wam się podobają dla dzieci, to do nich pojadę i poproszę o wersję dla lalki. Taniej jest poprosić producenta o miniaturową wersję jego produktu - ma reklamę i wtedy łatwiej jest negocjować cenę. Jeśli się utrzyma projekt, to będę szyć coś specjalnie projektowane dla lalki...
Szukam też firmy, która produkuje torebki i akcesoria. Chciałam wyprodukować specjalną szczotkę do włosów, ale zastanawiam się jak powinna wyglądać. Podoba mi się motyw z szczotek equestia girls - ale oczywiście nie taki sam tylko coś w tym stylu.

Jak na razie mam 2 nowe ubranka baletowe - białe i złote. Nie ma jeszcze zdjęć, ale postaram się coś zrobić.

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za pomoc.

Awatar użytkownika
Lacrima
Kontakt:

Post autor: Lacrima »

Co do szczotek to raczej zwykle dzieci maja ich od cholery bo sa dodawane do wszystkiego. W praktyce najlepsze lalkowe szczotki miały Moxie teenz, sama uzywam ich do lalek.
You can't buy happiness, but you can buy dollies. And that's kind of the same thing.
Mój flickr: http://www.flickr.com/photos/108814335@ ... 910744495/

Tess
Kontakt:

Witam,
nie widzę poprzedniej mojej poprzedniej odpowiedzi... Mam nadzieję, że gdzieś się wyświetli. Jestem bardzo wdzięczna za Waszą pomoc.
Nową fryzurę przesłałam do fabryki, zobaczę co mi odpowiedzą i co uda im się wyprodukować.
Zadziwiające jest to, że gdy 2 lata temu startowałam ze sklepem - TESS miała być ikonką i też miała krótkie włosy - znów nie udało mi się wkleić zdjęcia - wyglądała bardzo podobnie - zdjęcie to jest ikonką fan pagu na FB sklepu jeśli ktoś chce zobaczyć -Pozdrawiam serdecznie

Tess
Kontakt:

Ok. znalazłam post.
Tess brakuje reklamy. Ok.
Ubranka - będą.
Ale jak pisałam to mała firma, więc nie może tylko poświęcić się w jeden projekt, bo i wszyscy chętnie coś zrobią, ale za duże pieniądze i w dużej ilości. Cierpliwości. Pierwsze pytanie dla mnie, to czy dzieci się jeszcze bawią takimi lalkami.
Czy takie zdjęcie szczotki gdzieś mogłabym zobaczyć?
Wszyscy dodają szczotki, więc i Tess powinna mieć... Nie będzie to wyglądało lepiej?

Awatar użytkownika
Szklanooka
Kontakt:

Post autor: Szklanooka »

Tess pisze: Pierwsze pytanie dla mnie, to czy dzieci się jeszcze bawią takimi lalkami.
Wydaje mi się, że to jest źle postawione pytanie, bo dzieci bawią się wszystkim, nawet patykiem z lasu. ;) To rodzice tych dzieci decydują na co wydają pieniądze, więc pytanie powinno brzmieć - czy rodzice kupują takie lalki dla swoich dzieci?
Medithanera pisze:Byłam w sklepie z zabawkami, jestem tam mniej więcej raz na miesiąc-dwa. Lalek z tego co pamiętam nie ubyło, bo patrzyłam na nie niezobowiązująco pod kątem ubranek dla moich lalek i wydaje mi się, że jak stały tak stoją odkąd pamietam.
Są zestawy podstawowe, z dodatkowymi ubrankami, ubranka, bobaski dla lali, lalki w strojach ludowych.
Nie wiem, czy to widać na zdjęciach, ale ubranka dodatkowe są naprawdę ładne. Lalki też, gdyby tylko je pozbawić tych ohydnych kucyków.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Co wyróżnia Tess?

Awatar użytkownika
MajorMistakes
Kontakt:

Post autor: MajorMistakes »

Cieszę się, że ma pani tyle pomysłów na rozwinięcie linii i życzę Tess (oraz jej twórczyni) wszystkiego najlepszego. Ale... zajrzałam właśnie na pierwszą stronę i przeczytałam słowa o "lalce za symboliczną cenę"- no, to akurat się nie udało, i to bardzo.
W momencie, kiedy dużo bardziej efektowne lalki MH kosztują ok. 50 zlotych, 120 za nową, nieznaną lalkę to jednak za dużo. Szczotki odradzam, lepiej za te pieniądze wyprodukować coś z akcesoriów, jakieś dodatki- bo lalka na razie nie ma zbyt bogatej szafy.
Wisdom comes from experience. Experience is often a result of lack of wisdom.

http://offwithmyheadhead.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Medithanera
Kontakt:

Post autor: Medithanera »

Lalce bardziej przydałyby się BUTY, takie materiałowe onuce mogą być dla dziecka straszliwym rozczarowaniem, nie są "prawdziwe". Pomijając już to, że naprawdę nie są zbyt ładne, marnują całą urodę sukienek.

JoannaS
Kontakt:

Post autor: JoannaS »

Czemu kuzynka kupuje Monsterki dzieciom - jak powiedziała, one nie patrzą czy to potwór czy nie, tylko czy się rączki i nóżki dobrze zginają... no i są bardzo ozdobne... Ja kupiłam EAH dziewczynce na prezent i sama się wgapiałam jak staranne są te wszystkie detale ( EAH córka kapelusznika). Moja roczna córka ma 3 bobasy ale ma świra na punkcie moich barbie, jak może to zagląda do ich "pokoiku" na półce, przestawia je, próbuje zakładać buciki a dziś zwiała z Rosalią Tłilajt
i ustawiała ją na stojaku. Chłopcy za to wybierają najpiękniejszą barbie, na razie wygrywa Kayla basics..

Awatar użytkownika
Rhaenys
Kontakt:

Post autor: Rhaenys »

Przepraszam, że moja opinia będzie negatywna, ale totalnie nie kupuję tego, a przede wszystkim tej ideologii dorobionej na siłę w miejsca gdzie lalka ma braki.
Poza tym jako osoba z innego dużego miasta niż Kraków niechętnie kupiłabym dziecku taką krakowiaczkę - czasy bohemy i przeklamowania tego miasta wydawało mi się, że skończyły się razem z Witkacym (nie żebym nie lubiła tego Miasta). Ludzie jak już preferują to, co jest promowane lokalnie, a Kraków od Gdańska czy Warszawy jest daleko - wydaje się, że najlepiej by było gdyby Tess była obywatelką całego kraju.
Ubrania są piękne jednak lalka jest nijaka i wcale taka tania się nie okazuje. Projekt rzucony na głęboką wodę od razu zaczął tonąć, a piękna ideologia wcale go nie ratuje.

Awatar użytkownika
Somarie
Kontakt:

Post autor: Somarie »

O ile sam pomysł jest interesujący, to moim zdaniem najważniejsze byłoby zapytanie o zdanie grupy dzieci w różnym wieku - co podoba im się w lalce, co by do niej chciały mieć, co im się nie podoba, czy ubranka są fajne, czy ruchomość lalki im odpowiada czy wolałyby innyrodzaj artykulacji itp.
Po drugie, nie wydaje mi się by Tess Krakowianka była dobrym pomysłem - o ile pochodzi z Krakowa to niech podróżuje po całej Polsce i pokazuje miejsca znane i nieznane, nosi stroje regionalne, promuje kulturę różnych regionów i ma ubranka współczesne z motywami ludowymi - jak i stroje regionalne. Podkoszulki z napisami "Kocham Kraków/Warszawę/Poznań" czy z godłem danego miasta/regionu, plecaki, mini pocztówki z najbardziej znanymi widokami czy mini pamiątki regionalne - np. lalka z mini ciupagą czy duperelem turystycznym zawsze bardziej korci od lalki 'krakowianki'.
Co do samej lalki to przyznam, że o ile mam do podobnych lalek sentyment (w czasie PRLu jedynie takie można było znaleźć w sklepach) to nie jestem pewna czy dzieciom się spodoba. No i po drugie lalka musi być funkcjonalna, czyli wytrzymać dziecięce pomysły typu malowanie czy kąpiel, czy choćby samo czesanie.
Tess jako zdrobnienie Tereski to dobry pomysł. Cena z kolei stanowczo za wysoka, szczególnie za lalkę bez dodatkow - to nie jest lalka kolekcjonerska jakie produkuje Krawal, a lalka dla dzieci. No i koniecznie trzeba poprawić szyję, bo razi okropnie i żadne zdjęcia temu nie pomogą.
Co do ubranek to wydaje mi się, że są nieco przekombinowane. No i buty. Każde ubranko powinno mieć pasujące buty, jeśli nie plastikowe to z plastikową podeszwą i materiałem usztywnionym. Miękkie papucie nie są rozwiązaniem, a raczej krokiem wstecz i obrzydzają nawet najładniejszy strój.

Awatar użytkownika
MajorMistakes
Kontakt:

Post autor: MajorMistakes »

Jeśli pani Teresa jeszcze nas czyta chciałaby zaapelować o DOBRE zdjęcia na FB. Jak rozumiem to na razie jedyna oficjalna strona, a wygląda no, amatorsko. Nieostre zdjęcia (lalka w nowej sukience i bez jednego buta! No po prostu koszmar branży reklamowej) psują cały efekt. Na plus- podoba mi się nowa fryzura Tess z karbowaniem, nie jest może najmodniejsza, ale w końcu jest coś "fashion". Lalka z prostymi włosami i kwiecistym płaszczyku jest prześliczna, czy jest możliwość kupienia osobno ubranek?
Przyszło mi na myśl, że można by spróbować innego sposobu malowania brwi, może trochę bardziej naturalne? Dałoby się?

Ogólnie podoba mi się kierunek, w którym Tess zmierza, ale- naprawdę trzeba ulepszyć te zdjęcia. Fotki na tle kaloryfera to dobre na amatorski blog, nie na główną stronę firmy.
Wisdom comes from experience. Experience is often a result of lack of wisdom.

http://offwithmyheadhead.blogspot.com/

szpilka
Kontakt:

Post autor: szpilka »

To może wypowiem się jako potencjalny target ;) , bo akurat mam dziecko w wieku odpowiednim do takich lalek. Moje dziecko się takimi lalkami bawi, a ja mam sentyment do stylistyki z lat 80. Co nie oznacza, że kupię wszystko tylko dlatego, że do takiego stylu nawiązuje.
Otóż nie kupię, bo:
1. sama lalka jest zwyczajnie brzydka. Ma coś niedobrego z szyją i niepokojące proporcje twarzy. Generalnie twarz jest za mała w stosunku do głowy i sugeruje, że lalka jest chora na coś nieprzyjemnego. Długie włosy jak na razie nie mają żadnego znaczenia, moje dziecko najchętniej bawi się lalkami bez włosów. Poza tym jak pomyślę, że miałabym rozczesywać kołtun z gałązkami, mchem, piachem, przyklejonymi cukierkami i czym tam jeszcze dzieci się bawią, to....
2. mamy już w domu kilka lalek w tym typie (część pamięta jeszcze PRL i ma się nadzwyczaj dobrze) i nie kupię ani jednej więcej. Mieszkania nie są z gumy, a lalka wielkości 50cm zajmuje naprawdę dużo miejsca. Te lalki, które mam, są albo moje, albo je dostaliśmy i każda z nich ma jakąś szczególną historię, która uzasadnia trzymanie ich w domu. Zawalanie mieszkania lalkami tej wielkości bez "wartości dodanej" nie wchodzi w grę. Na szczęście 50-cm mamy tylko jedną.
3. cena! Jeśli miałabym wydać sporo ponad 100zł, to za tę cenę mogę kupić o wiele ładniejsze lalki. To są naprawdę duże pieniądze jak za produkt dość wątpliwej urody.
4. dodatkowe ubranka zupełnie mnie nie interesują, szyję sama :rotfl:
5. Kupić lalkę z sukienką dla dziecka? Lalka ma spowodować, że kupię sukienkę, czy sukienka przekonać do zakupu lalki? Dlaczego mam wydać jeszcze więcej pieniędzy? Czy ktoś może wytłumaczyć mojemu dziecku, że dziewczynki noszą sukienki? :facepalm:
6. jeśli to ma być alternatywa dla Barbie, to dlaczego tak wygląda? Mam polską lalkę, która swego czasu była alternatywą dla Barbie- Agatę. Jest wykonana na tyle dobrze, że lata zabawy jej nie zaszkodziły. Ma rozmiary Barbie, zginane nogi, giętkie ręce, zdejmowaną głowę ułatwiającą ubieranie i pasują na nią barbiowe buciki. Jest w rozmiarze umożliwiającym zapakowanie do plecaka i zabranie w teren na wycieczkę dłuższą niż do sklepu za rogiem. Była kupiona w czasach, kiedy Barbie były dostępne wyłącznie za zieloną walutę. Skoro teraz mogę kupić prawdziwą Barbie, dlaczego mam kupować alternatywę? Musiałaby być nadzwyczajna, żebym się na taki zakup zdecydowała.

Ergo: nie, nie i jeszcze raz nie. Pomysł w założeniu może i był niezły, ale wykonanie mnie nie przekonuje.

Awatar użytkownika
Manhamana
Kontakt:

Post autor: Manhamana »

Dorzucę i swoje trzy grosze.
Po dokładnym oglądnięciu dostępnych zdjęć lalki też nie jestem zachwycona. Głównie samą lalką. Niestety Krawal pod względem dizajnu stanął w miejscu. Lalki od lat się nie zmieniają i wszystko byłoby dobrze, gdyby ich twarzyczki były ładniejsze.
Szkoda, że do wskrzeszenia nie powołano Joanny- konkurentki Barbie czy "polskiej" Barbie - lalka zgrabna, mała, łatwa do odziania i towarzyszenia dziecku wszędzie- nie wyobrażam sobie taszczyć 50-cm kloca ze sobą i dzieckiem na spacer- po kilku metrach rodzić taszczyłby kloca przez resztę spaceru/wycieczki.
Ubranka może i ładne, ale nie wyróżniają się niczym szczególnym i wiele mam potrafi ładnie szyć, więc jeżeli sama lalka nie zachwyci to ubranko niewiele zdziała.
http://klinikalalek.blogspot.com/

Nie piję, nie palę, na lale wydaję cash :)

ODPOWIEDZ