Jak tworzyć biżuterię dla lalek?

Akcesoria, dodatki
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dampirg85
Kontakt:

Jak tworzyć biżuterię dla lalek?

Post autor: Dampirg85 »

Cześć wszystkim, mam ogromne plany związane z tworzeniem biżuterii dla Barbie... Jednak pojawia się pewien problem, bo nie wiem jak się do tego zabrać. :zawstydzony:
Czy byłby ktoś w stanie zrobić jakiś prosty tutorial o tym jak np można zrobić bransoletkę, wisiorek albo kolczyki dla lalki??
Byłbym ogromnie wdzięczny za pomoc. :) :*

p.s. A tak na marginesie, to czym najlepiej przebić uszy lalce Barbie (nie robiąc większych szkód), tak by można jej dodawać jakieś kolczyki?? :(

Awatar użytkownika
mangusta
Kontakt:

Re: !! Biżuteria - POMOCY

Post autor: mangusta »

A z czego chcesz robić tę biżuterię? Jak z koralików i drucika, to będziesz potrzebować kilku narzędzi i paru patentów, jeśli chodzi o naszyjniki i bransoletki nawlekane na nitkę / żyłkę / gumkę, to poradzisz sobie i bez tutoriali.Ja robię biżuterię od lat, głównie ludziową, niestety nie mam czym nagrać tutoriala :/ Można na youtube szukac, np.:
http://www.youtube.com/watch?v=hr4YC25uQ9o

Awatar użytkownika
aszeko
Kontakt:

Re: Jak tworzyć biżuterię dla lalek?

Post autor: aszeko »

W niektórych sklepach internetowych z elementami do tworzenia biżuterii są różne tutoriale, również jest mnóstwo na formach handmade'owych (nie wiem czy tu mogę podać adresy sklepów czy forów).
Ja do tej pory robiłam tylko biżuterię dla ludzi :), ale myślę, że na początek trzeba się zaopatrzyć w jakieś koraliki, metalowe przekładki/nakładki, sztyfty do kolczyków, ogniwka, drut jubilerski 0,6-0,8 mm, szpilki z płaskim łebkiem, linkę jubilerską (dla lalek raczej cieńszą, żeby była bardziej giętka), łapaczki (zaciski) i kuleczki zaciskowe do linki, małe zapięcia typu karabińczyk lub federing (jest mniejszy), kawałek łańcuszka (są sprzedawane też po kilka cm).
Narzędzia do cięcia i wyginania drutu, itp. można kupić za kilka zł w markecie budowlanym (ja mam małe szczypce płaskie, okrągłe i do cięcia i to mi wystarcza).
Chyba najtrudniejsze dla początkujących jest nauczenie się robienia ładnych loopów (czyli oczek z drucika), ale to też objaśniają tutoriale :D .
lalkowydomek.blogspot.com

Awatar użytkownika
Mono
Kontakt:

Re: Jak tworzyć biżuterię dla lalek?

Post autor: Mono »

A po co zalozyles dwa takie same tematy w dwoch dzialach?
Zamykam.
W świecie Barbie
W razie problemów, proszę o kontakt przez FB, dziękuję.

Obrazek Obrazek

Zablokowany