pullip Beressa, model który wywołał aferę

Wszystko o tych azjatyckich pięknościach
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
EvilCupcake
Kontakt:

pullip Beressa, model który wywołał aferę

Post autor: EvilCupcake »

Dzisiaj natknęłam się, zupełnie przez przypadek, na dość nietypowy model Pullip.
Jest to lalka stworzona w roku 2005 i z powodu licznych protestów i oburzeń nigdy nie weszła do sprzedaży.
Co najdziwniejsze oświadczenie firmy Groove o tym,
że lalka nigdy nie trafi do kolekcjonerów wywołało równie wielkie zamieszanie co ujawnienie zdjęć prototypu.

Oto i "zakazana" Beressa.
Obrazek
Większe zdjęcie https://www.flickr.com/photos/requiemar ... 6/sizes/z/
Sama nie wiem co o tym myśleć, patrząc z perspektywy historii to może szokować, ale z drugiej strony mamy przecież całą masę takich
strojów dla lalek BJD i osobnych linii lalek przedstawiających postacie nazistów.
Nie są to moje klimaty i nigdy nie będą, ale znam osoby, które bez wahania przygarnęły by Beresse, właśnie ze względu na jej outfit.

Z pullip wiki:
"Beressa was canceled and never released, likely due to her German SS officer Nazi-style uniform, which includes an eagle on her hat, and a red brassard (without a swastika).
A promotional photo of Beressa showed a gun as an accessory. A promotional flier also shows binoculars."

A to lalka miała na karcie:
"You get burnt when you touch me!! I am more like a lady spy, ...Feel like this." ...

Co o tym myślicie? Temat delikatny, a sama firma sporo ryzykowała prezentując światu taką pannę.

Awatar użytkownika
LolitaDolls
Kontakt:

Re: pullip Beressa, model który wywołał aferę

Post autor: LolitaDolls »

Dla mnie to przesada. Ludzie w Polsce i innych krajach ginęli, a oni zrobią z lali taką suitaśną i fogule. Tlumaczylam artykuł na polskiej wikipedii o pullipach i zastanawiałam się, czy o tym też napisać, ale zrezygnowałam.

seyumi
Kontakt:

Post autor: seyumi »

Moim zdaniem to przesada, brak szacunku do ludzi, którzy wtedy zginęli. Lalki (figurki) wojenne nie są słodkie,nie mają blond włosów do pasa i niech tak zostanie.
Człowiek z łatwością zabłąka się i zajdzie w zgubne rejony: najtrudniej jest nauczyć człowieka słusznej drogi. - mądrość japońska

Awatar użytkownika
Szklanooka
Kontakt:

Post autor: Szklanooka »

Pewnie jakaś młoda koreańska projektantka miała takie samo pojęcie o historii Europy jak przeciętny Europejczyk o historii Korei... Jeżeli po głosach protestu nigdy nie trafiła do sprzedaży to zachowali się w porządku i jak dla mnie sprawa wygląda na zamkniętą.

Awatar użytkownika
Carleesi
Kontakt:

Post autor: Carleesi »

Nie mam nic przeciwko. Co było, to było i niech zostanie w przeszłości.
Lalka typowo kolekcjonerska - nie robiłaby krzywdy nikomu stojąc na półce szczęśliwego kolekcjonera.
Blog Instagram Flickr Facebook

Awatar użytkownika
ShokoCat
Kontakt:

Post autor: ShokoCat »

Pomysł nietrafny, ale myślę, że jakby zrezygnowano z nazi-detali to pullip cieszyła by się uznaniem, bo jest ładna.
"Jestem wyszkolona w przepięknej sztuce głupoty"

Awatar użytkownika
jewelsnake
Kontakt:

Post autor: jewelsnake »

Carleesi pisze:Nie mam nic przeciwko. Co było, to było i niech zostanie w przeszłości.
Lalka typowo kolekcjonerska - nie robiłaby krzywdy nikomu stojąc na półce szczęśliwego kolekcjonera.
Ja bym nie miała nic przeciwko gdyby do kompletu firma zrobiła Pullipa-zagłodzonego więźnia wiszącego na szubienicy, ewentualnie palącego się w krematorium.
"It's not that I can't find worth in anything
It's just that I can't find worth in enough"
Manic Street Preachers

Awatar użytkownika
LuLu
Kontakt:

Post autor: LuLu »

Nie dziwię się zupełnie, że wywołała skandal. Pomysł kompletnie nietrafiony. Czyste gardzenie ludzkimi uczuciami. Pewnie stworzył ją ktoś kto nigdy nie miał styczności z żadną historią o tym co się działo w tamtych czasach z zupełnie niewinnymi ludźmi :/
Broken Doll in the Middle of Chaos...

Awatar użytkownika
Moro.
Kontakt:

Post autor: Moro. »

Mówiąc szczerze, patrząc na to zdjęcie doszukiwałam się "czemu ją zakazali? czemu?" i w pierwszej chwili nie zauważyłam znaków na mundurze x3 Czy będą lalkę sprzedawać, czy nie nic się nie zmieni, jeżeli weszłaby do sprzedaży dobrze byłoby, żeby zaopatrzyć ją w książeczkę informacyjną dotyczącą II Wojny Światowej. Mimo wszystko, dobrze, że nie wypuścili jej i wysłuchali sprzeciwu.

ODPOWIEDZ