Pippa/ Dawn

Miejsce dla lalek, które nie mają oddzielnego działu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shi4
Kontakt:

Pippa/ Dawn

Post autor: Shi4 »

Ostatnio trafiło do mnie takie maleństwo, w sumie mało znane w Polsce, ale niektóre z tych małych laleczek gorąco są poszukiwane przez anglojęzycznych kolekcjonerów.
Moja to Dawn. Lalki te były produkowane w latach 1970 - 73 przez firmę Topper, która zbankrutowała. Natomiast Pippa przez angielską firmę Palitoy od 1972 roku. (obecnie, oprócz używanych lalek, które czasem osiągają zastraszające ceny, można kupić ich reprodukcje). Oprócz samej Dawn było całe mnóstwo jej przyjaciółek i oczywiście ten jeden jedyny, ukochany oraz całą masa mebelków i akcesoriów. W większości lalki oparte są na tym samym fece moldzie (z małymi wyjątkami), a odróżniał ich od siebie face paint czy kolor i odcień skóry czy włosów.
Obrazek

Lalka ma ciałko jak Barbie, zginane nóżki oraz rootowane rzęski i ma tylko ok. 16 cm wzrostu!
Obrazek

Awatar użytkownika
lilavati112
Kontakt:

Re: Pippa/ Dawn

Post autor: lilavati112 »

ja mam Angie z tej serii w sukni ślubnej. Te lalki są tak drobniutkie, że byłam zszokowana jak ją pierwszy raz na żywo zobaczyłam. A imię Pippa jakos wzbudza we mnie dziwne reakcje:)

Awatar użytkownika
Fleur
Kontakt:

Post autor: Fleur »

A to dlatego, że po angielsku wymawia się “pypa”, nie “pipa” jak po polsku :D

Awatar użytkownika
dollbby
Kontakt:

Post autor: dollbby »

haha tak jak siostra Królwej, nad puppa której się zachwycano ;D pupa pippy xD A laleczki sa przurocze!!

ODPOWIEDZ