oryginał czy podróba
Defne by Elżbieta Szalony, on FlickrPunkt dla Ciebie.Only NM pisze:Dla mnie podróbka, choć makijaż wygląda jak Iplehouse - ale pamiętaj sama prosiłaś o opinie.
Nie, nie widać tego że to podróba. Gdzieś po prostu pisałaś ze to recastElka pisze:Punkt dla Ciebie.Only NM pisze:Dla mnie podróbka, choć makijaż wygląda jak Iplehouse - ale pamiętaj sama prosiłaś o opinie.
To tak widać gołym okiem, że podróba? Oryginałowi też można przecież zmienić makijaż albo jak się kupi bez to zrobić sobie samemu na wzór.
O właśnie, świetnie napisane o to mi chodzi. Akurat znam sytuacje, które opisałaś i dla mnie obydwie były bez obrazy dla nikogo ale po prostu głupie. Też się poczułam dziwnie czytając teksty po tej sytuacji że "głupie baby, chcą niech sobie wydają tysiące na lalki, jak są głupie."Only NM pisze:Po samych zdjęciach trudno stwierdzić, ale na logikę gdyby to był oryginał to można by dodać tagi + wstawić do grupy iplehousa. Stylizacja jest też bardzo bezpieczna - nie mówię że brzydka, ale grzeczna standardowa - makijaz zrzynka od deflautowych Iplehousa.
To nie jest tak że ja nienawidzę osób które recasty mają, ale widzę z ich strony dużą agresję kiedy zwróci się im uwagę o coś nawet błachego. Kiedyś na jednym forum koleżanka napisała o lalce (rekascie) czy dziewczyna zamierza zostawić ją w takiej stylizacji, bo ma starty makijaż...ktoś oczywiście coś dopowiedział w stylu: no faktycznie ja na twoim miejscu bym zmieniła, a ownerka zaraz się rzuciła że jak się nie podoba to nie komentować, że czepiają się bo to recast (chociaż nikt o tym nie pisał, i nie wiedział) a moja koleżanka chciała tylko spytać czy będzie ją stylizować na stara lalkę, bo kiedyś dostała takie zlecenie by tak lalkę umalować...a potem wyszła z tego świetna sesja...
Kolejna historia wiąże się z zagraniczną grupą gdzie dziewczyna została wyrzucona za zdjęcia recasta w grupie(gdzie jest zakaz recastów), przyznam że to było z jednej strony niesprawiedliwe bo potem zaczęli oskarżać ją o podszywanie się o kogoś innego, ale jak Ci ludzie zaczęli jej tak grupowo jej bronić to wyglądało jak jedno kółko wzajemnej adoracji vs moderatorzy. Wypłynęła jeszcze sprawa oszustwa ponieważ właścicielka recasta tworzyła coś dla lalek bjd i niby miała niezadowolonych klientów, na co kółko... zareagowało - powiem że tu moderatorzy byli wstrętni bo nawet jak ktoś jest świetnym sprzedawcom i ma dobre produkty to ZAWSZE znajdzie się jeden niezadowolony przygłup. Ogólnie głównym powodem usunięcia z grupy było posiadanie recasta ale moim zdaniem ani jedna ani druga strona nie zachowała się jak trzeba (w czym trzeba przyznać że niestety władze tamtej grupy dały ciała). Co mnie dotknęło? Hipokryzja...potem powstało kilka postów o cudowności tej polskiej grupy gdzie dziewczyny wylały jad nie tylko na pseudo sprawiedliwość zagranicznej grupy ale przy okazji posiadaczy oryginałów - wiec poczułam się dotknięta bo zostałam wrzucona do wora z grupą z która nic wspólnego nie mam. Co mnie dziwi w całej sytuacji...Lalkarka robi luksusowe (w sensie drogie) rzeczy dla lalek sprzedaje je za niemałe pieniądze, ale i tak kupuje recasta...
Wiem że to działa w dwie strony nie zalecam żadnej nagonki na kogoś osobiście, ale na serio jak wydajesz nawet kilkaset złotych na lalkę to warto się w temacie zorientować. Moim zdaniem kupując oryginały wspierasz sztukę, artystę no i być może w przyszłości Twój portfel.
PS: Miranda ja nie wydałam rozkazu tylko napisałam "Prosiłabym" - i po co to dalej ciągnąć jest już wątek na miejscu XD
Dlaczego byś była ostrożna? Serio pytam bo nie wiem.Miranda pisze:Bo najlepiej wątek informacyjny od razu zamknąć.
Z tym tagowaniem to bym byla ostrożna, co prawda wiem o takiej możliwości, ale nie zawsze chce mi się to robić.
AAA, dzięki za wyjaśnienie. No rzeczywiście podchodząc tak do tematu, ktoś kto ogląda zdjęcia u mnie na Flickru może być święcie przekonany że to same podróbki co nie jest prawdą.Miranda pisze:Ostrożna z tym zakładaniem, że jak ktoś nie ma tagów, to podróbka. Jak piszesz, niektórzy nie wiedzą, niektórym (vide ja) się nie chce.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość