Dylemat początkującego

Dział dla ball jointed dolls, czyli lalek ze stawami kulkowymi, nie tylko z żywicy.
wielka_mama
Kontakt:

Re: Dylemat początkującego

Post autor: wielka_mama »

Arszenikk pisze:Przy zamówieniu akcesoriów lalkowych za 100$. Lalki i ich części się w to nie wliczają. Ale z własnego doświadczenia wiem, że za EMS chcieli dopłatę, za DHL nie. Ale w DHL jest cło na jakieś 90%.
Arszenikk, ale ja już zamówiłam i zapłaciłam przez paypal i w podsumowaniu miałam tylko opcje bezpłatnego (promocyjnego) transportu do wyboru, ewentualnie jeden jedyny płatny (z tego co pamiętam chyba lotniczy?) za dodatkową opłatą 5 usd...
???
Skoro zamówienie jest złożone i opłacone automatycznie niejako ty chyba już nic więcej doliczać nie będą?

Awatar użytkownika
Morrighan
Kontakt:

Post autor: Morrighan »

Trochę źle że przed zamówieniem nie skontaktowałaś się z Alice. Ja zawsze się kontaktuję i udaję pół głupią, żeby mi wszystko wyjaśniła, aby potem nie było niedomówień. A i tak, przyszły mi ostatnio dwie pary złych butów nie takich jak chciałam :D
A DHL to zło... Nie wiem jak EMS bo nigdy nie korzystałam z tej firmy. Ale ja dwa razy już korzystałam z promocji 100$ za akcesoria = free shipping. Za pierwszym razem taki free shipping nie wyszedł bo Alice nie napisała na fakturze żadnego kosztu dostawy, więc DHL potraktował to jako dodatkowy zarobek na mnie i sobie doliczył ten transport... Za drugim razem nie chciałam korzystać z żadnych kurierów i prosiłam Alice, aby słała rzeczy chińską pocztą.
Te maleństwa, które zamówiłaś też dałoby się pocztą wysłać.
Co do oczu to Moja Miri przyszła w takich jak ma na promo zdjęciach od producenta więc byłam mile zaskoczona bo też obawiałam się tego "random"
Właśnie ta druga lala co ją linkowałam ma przepiękne oczęta... ciekawe czy przyjdzie w takich... A że ona jest rozmiaru 1/4 więc muszę też wziąć kuriera.... DHLu znowu nie chcę, ale mam już u nich dożywotnie pełnomocnictwo w UC ale u nich na pewno do UC pojedzie. Nie wiem jak z EMS ... czytałam na forum Big China, że EMS też może posłać do UC...

wielka_mama
Kontakt:

Morrighan pisze:Trochę źle że przed zamówieniem nie skontaktowałaś się z Alice. Ja zawsze się kontaktuję i udaję pół głupią, żeby mi wszystko wyjaśniła, aby potem nie było niedomówień. A i tak, przyszły mi ostatnio dwie pary złych butów nie takich jak chciałam :D
A DHL to zło... Nie wiem jak EMS bo nigdy nie korzystałam z tej firmy. Ale ja dwa razy już korzystałam z promocji 100$ za akcesoria = free shipping. Za pierwszym razem taki free shipping nie wyszedł bo Alice nie napisała na fakturze żadnego kosztu dostawy, więc DHL potraktował to jako dodatkowy zarobek na mnie i sobie doliczył ten transport... Za drugim razem nie chciałam korzystać z żadnych kurierów i prosiłam Alice, aby słała rzeczy chińską pocztą.
Te maleństwa, które zamówiłaś też dałoby się pocztą wysłać.
Co do oczu to Moja Miri przyszła w takich jak ma na promo zdjęciach od producenta więc byłam mile zaskoczona bo też obawiałam się tego "random"
Właśnie ta druga lala co ją linkowałam ma przepiękne oczęta... ciekawe czy przyjdzie w takich... A że ona jest rozmiaru 1/4 więc muszę też wziąć kuriera.... DHLu znowu nie chcę, ale mam już u nich dożywotnie pełnomocnictwo w UC ale u nich na pewno do UC pojedzie. Nie wiem jak z EMS ... czytałam na forum Big China, że EMS też może posłać do UC...
Tak to jest jak człowiek w takim podnieceniu kupuje (skąd ja wzięłam to pocztę lotniczą?!?!?) No nic - wysłałam maila.
Tak się zastanawiam, że teoretycznie mogłabym się załapać na "Free Air Mail Shipping (For orders over $35 and under 1.5kg. )", pytanie jak wówczas taka dostawa jest realizowana (w sensie przez jakie firmy "przechodzi")?
Przepraszam, za te pytania, ale zielona jestem i trochę też przyzwyczajona do sklepów internetowych w których nie da się wybrać opcji innej niż jedyna słuszna:(...

Awatar użytkownika
Morrighan
Kontakt:

To jest zwykła poczta :D Najpierw idzie chińską pocztą, leci samolotem a potem odbiera to nasza poczta polska. Pozatym czym byś nie brała czy kurierem czy pocztą to Alice podaje Ci tracking śledzenia.

Awatar użytkownika
Arszenikk
Kontakt:

Post autor: Arszenikk »

AC nie doliczy, przesyłka pójdzie DHL. Jedynie Ci kurier naliczy opłaty celne.
Jeżeli Twoja przesyłka mieści się na airmaila to pójdzie właśnie tym. Około tygodnia do dwóch czekania, moja kumpela tak miała słaną lalkę. Airmail też idzie przez pocztę polską i to zleją, przejdzie bez opłat.
Oh, you can't help that. Most everyone's mad here.

wielka_mama
Kontakt:

Arszenikk pisze:AC nie doliczy, przesyłka pójdzie DHL. Jedynie Ci kurier naliczy opłaty celne.
Jeżeli Twoja przesyłka mieści się na airmaila to pójdzie właśnie tym. Około tygodnia do dwóch czekania, moja kumpela tak miała słaną lalkę. Airmail też idzie przez pocztę polską i to zleją, przejdzie bez opłat.
Arszenikk - w jakim sensie nie doliczy, bo już się pogubiłam - chodzi Ci o to, że jeśli wybrałam darmową opcję to już nie skoryguje kosztów zamówienia i prześle DHL, a kurier naliczy jak będzie uważał?

Pytanie z innej beczki, czy kontaktujecie się AC bezpośrednio na podanego na stronie maila, czy przez zakładkę "Contac Us" - korzystałam z drugiej opcji i trochę martwi mnie, że nie mam żadnego potwierdzenia przyjęcia wiadomości (pisałam będąc zalogowaną, więc maila mają) - nie chodzi mi o błyskawiczną odpowiedź, bo teraz mają opóźnienia w związku z chińskim Nowym Rokiem, ale w sumie to nie mam żadnego potwierdzenia, że wiadomość wogóle do nich dotarła...

Awatar użytkownika
Arszenikk
Kontakt:

Tak, chodzi o to, że darmowa wysyłka obejmuje tylko DHL. EMS jest dla nich droższy, podejrzewam, że mają umowę z DHL na tańsze wysyłki po prostu.

Zawsze korzystałam z zakładki z kontaktem. Potwierdzenia się nie dostaje, ale odpisują dość regularnie. Ale, jak wspomniałaś, mają nowy rok i pocztę sprawdzają ciut rzadziej.

wielka_mama
Kontakt:

Arszenikk pisze:Tak, chodzi o to, że darmowa wysyłka obejmuje tylko DHL. EMS jest dla nich droższy, podejrzewam, że mają umowę z DHL na tańsze wysyłki po prostu.

Zawsze korzystałam z zakładki z kontaktem. Potwierdzenia się nie dostaje, ale odpisują dość regularnie. Ale, jak wspomniałaś, mają nowy rok i pocztę sprawdzają ciut rzadziej.
No nic, namieszałam to teraz mam - póki co nasmarowałam maila i czekam na odzew. Mam nadzieję, że wyślą zwykłą pocztą zamiast kuriera, a jak będzie to "wyjdzie w praniu".

Awatar użytkownika
Morrighan
Kontakt:

Nie martw się. Jak napisałaś do nich to napewno ktoś się z Tobą skontaktuje. Oni tak odrazu nie wysyłają. Pozatym i tak musisz poczekać jakieś 30 dni aż zrobią Ci lalki u producenta, potem producent śle lalki do Alice a Alice do Ciebie.

wielka_mama
Kontakt:

Morrighan pisze:Nie martw się. Jak napisałaś do nich to napewno ktoś się z Tobą skontaktuje. Oni tak odrazu nie wysyłają. Pozatym i tak musisz poczekać jakieś 30 dni aż zrobią Ci lalki u producenta, potem producent śle lalki do Alice a Alice do Ciebie.
Masz rację, musze wziąć na wstrzymanie:). To nawet lepiej ze tyle to trwa - będę miała czas obmyslic i zacząć robić dioramke dla paskudy.
Hm... Chyba właśnie dostała imię-Paskuda ;)

-- 24 lut 2015, o 12:01 --

Dostałam odpowiedź - zakwalifikowali moje zamówienie do "free air mail shipping":))))
Swoją drogą, bardzo fajny kontakt mailowy - konkretnie, ale "na luzie".

Desdemona
Kontakt:

Post autor: Desdemona »

Ze swojego niedawnego doświadczenia pluję sobie w brodę że na EMS poskapiłam. TNT szło. Cło było zgodnie z praWem ;( i w Katowicach bardzo dobrze znają resin doll w UC
.

wielka_mama
Kontakt:

Zobaczymy - liczę się i z długim czasem realizacji i z ewentualnym cłem/vatem, chociaż z oczywistych względów wolałabym go nie płacić;).
Chociaż z tego co zrozumiałam EMS też przed cłem/vatem nie zabezpiecza, więc znając moje szczęście - zapłaciłabym i za przesyłkę i vat i cło i cholera wie za co jeszcze;)...

Desdemona
Kontakt:

Post autor: Desdemona »

Cóż teraz to bym zrobiła tak. Kupiła lalkę zapłaciła za przesyłkę. I Cło byłboy mniejsze. Bo akcesoria kupiłabym osobno i air malem by poszły. A tych nie zatrzymują. Chyba że razem z lalką kupowałaś firmowe to już nic nie można zrobić. Ja kupiłam SD na początku rozmiar mnie zszokował a teraz go uwielbiam ;-)

wielka_mama
Kontakt:

W moim przypadku paczka będzie mała, więc pójdzie "zwykłą" pocztą, czyli mam szansę ominąć dodatkowe opłaty - czas pokaże.
Dla zainteresowanych - przy okazji korespondencji z AC wyjaśnili, że niezależnie od tego czy ślą DHL czy EMS paczki muszą opisać zgodnie z faktyczną zawartością (czyli resin doll), "gift" tylko przy zwykłej poczcie.

Awatar użytkownika
Arszenikk
Kontakt:

Owszem, muszą opisać co jest. Ale nie muszą podawać prawdziwej wartości xD
Często dają 50$

ODPOWIEDZ