BJD i Dollfie

Dział dla ball jointed dolls, czyli lalek ze stawami kulkowymi, nie tylko z żywicy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shao-ron
Kontakt:

Re: BJD i Dollfie

Post autor: Shao-ron »

bardzo pomogłaś!
Bardzo bardzo dziękuję :)
i dobrze że powiedziałaś że to szkodliwe bo mam w domu wścibskiego kociaka i jeszcze by mi sie podtruł ;x
(nie to żebym pryskała sprayem przy nim no ale teraz wiem że musza zachować szczególną ostrożność)

ehh szkoda, ze nie moge chociaz pooglądac tamtego forum bo pewnie bym jakąś wiedza stamtąd dla siebie wyszarpała ale no trudno :/
Dobrze że tutaj tyle pomocnych dusz :)
Dziękuje Wam wszystkim jeszcze raz. Bardzo, bardzo :)

a faceta niby mają wyslać do konca tygodnia - jak nie to bede do nich "pukac" ponownie i pytac :3
Obrazek

Awatar użytkownika
Szklanooka
Kontakt:

Post autor: Szklanooka »

Skoro już Only NM zaczęła temat Mr Super Clear'a to pozwolę sobie wtrącić jeszcze kilka ważnych wskazówek. Co prawda na puszce powinna być informacja o prawidłowym użyciu lakieru, ale może się to komuś przyda.
• Najlepiej psikać z odległości około 30 cm.
• Nałożyć cienką warstwę (wystarczy tyle, żeby pokryć równomiernie całą powierzchnię, lakier nie może spływać)
• Żeby nie mieć później problemów z całkowitym zmyciem makijażu najlepiej nakładać 2 warstwy jako podkład.
• Puszkę przed użyciem należy ogrzać, np. trzymając w miseczce z ciepłą wodą.
• Nie używać w wilgotne dni, powinno być sucho i ciepło, ale nie gorąco, użycie w upały również jest niewskazane.
• BEZWZGLĘDNIE nosić maskę ochronną.
*wskazówki są z forum ooak.pl, ale pochodzą z własnego doświadczenia i podpatrzone przeze mnie na zagranicznych blogach.

Co do pogody - MSC nie powinno się używać przy wilgotności powyżej 70%. Ja sprawdzam zawsze info ze stacji pogodowej w internecie. Przykładowo teraz pokazuje dla mojego miasta 67% wilgotności, natomiast mój domowy higrometr pokazuje, że w pomieszczeniu jest 58%. Ja lakieruję w pracowni, którą porządnie wietrzę i nie widzę potrzeby wychodzenia na dwór. Oczywiście z maską na twarz i w rękawiczkach. Polecam takie zwykłe, białe, bawełniane są bardzo przydatne i dzieki nim nie zostawia się odcisków palców na lalce. :]

Shao-ron, zazdroszczę ci, że możesz pomalować takiego pięknego pana, och i ach! :slinka: Powodzenia!

Awatar użytkownika
Shao-ron
Kontakt:

Dziewczyny naprawdę szalenie Wam dziękuję!
Sprawie sobie rękawiczki i maseczkę i zacznę działać bo już w sumie nie mogę się doczekać żeby zacząć nad nim pracować :D
Moja koleżanka smaruje mi już rysunek z moim planem dla niego na przyszłość to jak będzie gotowy to pozwolę sobie wstawić ^^
zobaczymy co z tego wyjdzie hehe :P

jeszcze raz dziękuje, i mój chłopiec za komplementy tez dziękuje :)
Obrazek

Awatar użytkownika
wampi
Kontakt:

Post autor: wampi »

Ja dzisiaj dostałam od makijażysty jednego swojego faceta żywicznego, ale chciałabym mu zrobić dobrą sesję w lesie - plus do stroju brakuje mu pelerynki, a dopiero na tkaninę czekam aby uszyć :)

A Resin Soul to od dawna calkiem niezła firma.
Ja swojego chłopaka pierwszego stamtąd mam - był tylko biały i "normal skin" do wyboru. Po 5 latach chłopak zzieleniał zupełnie :) WTEDY to był płacz i zgrzytanie zębów. Ciałko mojego ledwie pozuje (nawet po użyciu ciepłego kleju nie chce ładnie pozować), kiepsko jointy zrobione no i rzeźby twarzy....
Teraz?
Ceny wciąż są przystępne dużo bardziej niż innych firm ale zdecydowanie się polepszyły ich prace - lepsze kolory skóry, żywica aż tak nie wietrzeje no i ciałka są super dopracowane. Swojemu zielonemu facetowi kupowałąm dodatkowe dłonie z innej firmy, bo te ichniejsze były tak brzydkie...! A tutaj widzę podwójne jointy, seksowne dłonie... niedawno miałam okazję na innym forum oglądać ResinSoulową panienkę - modele ciałka są już równie zachwycające co innych firm, nie ma sięco wstydzić :)

Resinsoul (aka Bobobie) dużo stracił w oczach kolekcjonerów, bo w 99% stylizacje tych lalek były najzwyczajenij w świecie BRZYDKIE. Ludzie malowali je plaktówkami, ubierali w byle co (najczęściej za dużo buty/ubrania) aby jak najtaniej to utrzymać i niestety... Koszmarek wyszedł.

Twój brązowy elfik prezentuje się świetnie i przyznam, że sama nabieram ochoty zamiast odłożyć na drogiego lalka za 2,500zł kupić sobie coś z Resin Soul. Jak oglądam fotki ownerskie to aż się wierzyć nie chce, że tak wyewoluowali podnosząc ceny o jakąś drobnicę rzędu 20$.

Notabene mój chłopak (wtedy to było wciąż Bobobie) już wycofany ze sprzedazy przeżył sandowanie nosa i chyba 3 makijaże. Niedługo się wybiera na kolejny makijaż, tym razem będzie inny w zamyśle :) Glównie dlatego, że znajoma mi uszkodziłą jego obecny makijaż ;/ Więc zdjęcia sprzed jakiegoś czasu, chłopak będzie mieć nowe włosy i nową twarz.
Chłopaka próbowałam sprzedać już parę razy ale zostawał. To był ten pierwszy, najlepszy, wyśniony :)

Dla porównania (wstydzę się użyć znacznika img) tak wyglądała jego pierwsza sesja u mnie, a kolejne zdjęcie to jak wyglądał przez ostatnie parę miesięcy - a jeszcze to nie wygląd ostateczny. Zdjęcie poglądowe, więc nie idealne, ale chciałam go pokazać koledze :)
W obu przypadkach ciuszki to moje sprawienie.
http://strony.aster.pl/wampirencja/apol ... G_1274.jpg << tak wyglądał w 2008 roku; pocięłam rękawiczkę, skarpetkę i bluzkę :)

Obrazek
Obrazek
http://www.etsy.com/shop/ClothingBureau ZAPRASZAM serdecznie, ubranka na Pullipy i na BJD :)
http://wampirencja.pinger.pl/ A tutaj zapraszam do komentowania moich ubranek tudzież lalków ;)

Awatar użytkownika
jewelsnake
Kontakt:

Post autor: jewelsnake »

ładnie mu było z czarnymi włosami :)
"It's not that I can't find worth in anything
It's just that I can't find worth in enough"
Manic Street Preachers

Awatar użytkownika
Shao-ron
Kontakt:

Nie no ja sie absolutnie mojego chłopaka nie wstydze.

W sumie głupio napisałam ale czasem jak widze najazdy na "tańsze" (bo to wcale tanie nie jest...) firmy to mi sie przykro robi - jakby to jak wygląda lalek zalezało od firmy. Nie, to zalezy od pracy w niego włożonej~~
Jak widuje niekiedy ownerskie foty obecnych "dzieci" Resinsoula to raczki mi opadaja z wrażenia O.O
Piękne potrafią być mimo że zdjęcia firmowe kuleją makabrycznie.
Moje dziecie ma podrójne jointy, wszystkie S-haki itp i wg mnie jets bardzo przyzwoicie wykonany. I kocham, po prostu kocham jego dłonie ;x
z resztą poglądowe zdjątko z otwierania ;x (nie mogłam sie poswstrzymac xD)
http://farm9.staticflickr.com/8034/8009 ... 219a_z.jpg <--uwaga, wacek.

wybrałam go w pełni świadomie bo mnie użekł :3
musze potraktowac go co prawda klejem i zmienić "gumki" ale to sie da zrobić :3

a Bobobie to chyba inna firma. Tzn współpracująca jak najbardziej bo przez Bobobie można zamówić też modele z RS ale wiem ze Bobobie ma też swoje moldy.
Strona Bobobie dalej hula i wydaje mi sie ze twój chłopak dalej jest dostepny i jego firmowe imie to Apollo, si?
Przynajmniej tak wygląda ;x

i generalnie chce takiego wiga jak ten twój blond, można spytać gdzie takowego dostałaś? :3

Pozatym Pan bardzo urodziwy i ma po prostu idealne kolczyki ;x
Nawet dla siebie bym takie chciała ;x
Obrazek

Awatar użytkownika
wampi
Kontakt:

Wiga kupiłam na ebayu za 20$ robionego na zamówienie, jeno przyklapł, bo nie układałam go do zdjęcia ;) Ale idzie do niego peruczka nowa, to może kiedyś pójdzie na marketplace - i tak, to Apollo.
Ogólnie to jest już ta sama firma, bo mają tych samych artystów od moldów, tylko rozszerzyli asortyment i nową firmę założono :)

Ja bym chętnie zapostowala sporo bardzo brzydkich zdjęć lalków tańszych firm. Nie wiem czemu im się tak obrywa od samych ownerów :X
http://www.etsy.com/shop/ClothingBureau ZAPRASZAM serdecznie, ubranka na Pullipy i na BJD :)
http://wampirencja.pinger.pl/ A tutaj zapraszam do komentowania moich ubranek tudzież lalków ;)

Awatar użytkownika
Shao-ron
Kontakt:

Ja sie trzęsę do tych Mohairowych wigów ;x
o takiego o np. http://www.oobiedoll.com/shop/item.aspx?itemid=627
Pasował by do Noah - bo generalnie to imie mojego chłopaka, będzie szybciej jak tak będę mówić ;x

a mold to Ai (babeczka, ale rogi tez dostałam w komlecie aczkolwiek sprzedałabym chetnie), na ciele Gang'a
Lineczki wysłałam na PM, ale jak ktoś będzie chetny to wstawić mogę tu też :)

to fakt, niektórzy robia z tymi lalkami straszne rzeczy ale chyba własnie dlatego ze sa tansze to sobie tacy "domorośli artyści" na to pozwalają.
Choć widziałam i Amber SOOMa pojechaną plakatówką bo sie jej kolor nie zgadzał z ciałem =.=
są ludzie i ludzie niestety ;x
Obrazek

Awatar użytkownika
wampi
Kontakt:

W sensie takie mohery ci się podobają? :D Włochacze są bardzo fajne, ale nijak dla chłopaków nie pasują - ale to moje zdanie. Lepsze są takie nieco bardziej proste dla facetów, ty jednak możesz stworzyć ciekawą stylizację, ja nie potrafię.
I kłaczki wszędzie zostają, nie ma przebacz!

[Oba robione na zamówienie od dwóch różnych osób]

Rudy megawłochacz
Obrazek

I mniejszy włochacz na Taeyanga :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Shao-ron
Kontakt:

Mohery mohery!!
i wiem ze to kłaczaste ale ja mam koty wiec to i tak sie wszystko obłazi xD
i wiem tez że to puchate i mega włochate jest tylko ze ja mam plana na hmm... uczesanie no :P
chce mu wygolić/wyciąć boczek ;x
Nic nie poradze, zarządał tego ode mnie ;x

generalnie mam dla niego już kilka wigów tylko oczywiście wszystkie były kupowane pod szarego wiec teraz mi nei pasują kolorem bo koncept sie zmienił~~
albo znowu sa za duże po bazowałam na wymiarach ze strony które są troche inne i nie każdy wig 1/3 pasuje =.=
trudno, walcze dalej i szukam ideału.
I tak musze czekac narazie do wypłaty :D

a włochacze piękne - zwłaszcza Rudzielec mi sie podoba :D
Obrazek

Awatar użytkownika
wampi
Kontakt:

Też mam kota to mi nie przeszkadzają włosy latające, ale kot się dobiera do moherków intensywnie.
Ja niestety talentu do stylizacji włosów NIE MAM, więc zostawiam to bardziej kreatywnym osobnikom. Jeżeli się nauczysz je ładnie czesać i stylizować to ja bardzo proszę o kurs online :3 A jak masz jakieś niepotrzebne wigi na zbyciu to ja mam szarego faceta. Baaardzo ciemno szarego. Może się wymienimy kiedyś ;)

Awatar użytkownika
Shao-ron
Kontakt:

Jessu pokazuj szarego faceta <3
i chetnie sie powymieniam jak coś :3
Obrazek

Awatar użytkownika
wampi
Kontakt:

Szary facet jest tajemnicą dopóki nie zostanie skończony a ja mu nie dam dobrej sesji zdjęciowej :) Notabene w tym forum szkoda że nie ma galerii otwartej :(

Awatar użytkownika
Shao-ron
Kontakt:

a no szkoda...
i oczywiscie jak uda mis ie coś zdziałac z wigiem to słuze pomocą, porada etc :3
zobaczymy tez jak z make-upem sobie radze~~
w razie czego bedę zebrac o kontakty do makijażystki :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Only NM
Kontakt:

Post autor: Only NM »

Wampi moim zdaniem zrobiłas duuuuży postęp :) Gusta lalkowe z czasem się nam zmieniają, jednak stare miłości nie rdzewieją :) Cóż w blondzie mu lepiej, taki jasny lalek wygląda lepiej w jasnych włosach (bardziej naturalnie), mam nadzieję że nowy wig będzie rudy! Kocham rudzielców! A ta twoja panna jest niebiańska, czy my się nie znamy przypadkiem z BJDream?
Co do tanich i drogich firm to mnie to zupełnie nie obchodzi, można mieć limitowanego Volksa za 4 tys, którego ktoś skrzywdzi makijażem, a można mieć Impla któremu ktoś wykona piękną stylizację i makijaż.
Co do hotglutowania to się nie przejmuj, na wielu lalkach przeprowadza się ten zabieg.
Szklanooka dziękuję za cynk o takim forum, nie wiedziałam że mamy rodzime forum o tej temtyce ;)
Wracając do tematu malowania...
Malujemy lalę
Oto kilka atrybutów które będą nam potrzebne:
Pędzle - cienkie do malowania farbami kresek na ustach, brwi , rzęs. Grubsze służą do nakładania pasteli jak blusha: nos, czoło, policzki. Najlepsze są z włosia syntetycznego, ewentualnie sobolowego.
Farby - akwarelowe, lub akrylowe do tworzenia brwi, rzęs, kresek na ustach itd. Farby akwarelowe można zmyć za pomocą wody, bez naruszenia warstwy cleara. Jednak akrylowe są mniej wyrozumiałe, nie wybaczają błędów po zaschnięciu robią się jak guma, nie usuniesz ich bez usunięcia cleara. Dla początkujących lepsze będą akwarele, Do akryli można kupić thinner rozcieńczalnik do farb, jego zaletą jest rozrzedzanie farby, jednak kolor nie blaknie jak w przypadku użycia wody.
Suche pastele - to ważne, koniecznie suche! Nakładamy za pomocą pędzli, wacików, aplikatorów do cieni. Warto używać Koh-i-noor i Rembrandtów, są dobre jakościowo.
Kredki akwarelowe - osobiście uważam je za dobrodziejstwo, malujemy naostrzonymi po żywicy...jednak trzeba być ostrożnym by nie zniszczyć warstwy cleara i co gorsze nie porysować sobie lalki! Kredki możemy tez maczać w wodzie i z takiej farby malować pędzelkiem...Głównie maluje się nimi brwi i rzęsy.
Gloss - nabłyszczacz, taki błyszczyk dla lalki. Należy go nałożyć po ostatnim clearowaniu (oczywiście po wyschnięciu cleara, jeśli zrobimy to przed ostatecznym clearowaniem to usta lalki będą matowe...Clear "odbiera lalkom blask" :) ) Nakładać na usta i powieki, przy pomocy pędzelka.
Rodzaje glosaa : bezbarwny lalkier do paznokci, nie dla laików bo może uszkodzić warstwę cleara.
tamya x-22, acrylic varnish gloss
Mam nadzieję że pomogłam, napisane na podstawie wątku: Kompendium Makijażowe autorstwa Kumagurou z BJDream.
Życie, to nie jest sport dla widzów!
- Dzwonnik z Notre Dame

Jeśli chcesz mnie odwiedzić kliknij TUTAJ

ODPOWIEDZ