Wampi moim zdaniem zrobiłas duuuuży postęp

Gusta lalkowe z czasem się nam zmieniają, jednak stare miłości nie rdzewieją

Cóż w blondzie mu lepiej, taki jasny lalek wygląda lepiej w jasnych włosach (bardziej naturalnie), mam nadzieję że nowy wig będzie rudy! Kocham rudzielców! A ta twoja panna jest niebiańska, czy my się nie znamy przypadkiem z BJDream?
Co do tanich i drogich firm to mnie to zupełnie nie obchodzi, można mieć limitowanego Volksa za 4 tys, którego ktoś skrzywdzi makijażem, a można mieć Impla któremu ktoś wykona piękną stylizację i makijaż.
Co do hotglutowania to się nie przejmuj, na wielu lalkach przeprowadza się ten zabieg.
Szklanooka dziękuję za cynk o takim forum, nie wiedziałam że mamy rodzime forum o tej temtyce

Wracając do tematu malowania...
Malujemy lalę
Oto kilka atrybutów które będą nam potrzebne:
Pędzle - cienkie do malowania farbami kresek na ustach, brwi , rzęs. Grubsze służą do nakładania pasteli jak blusha: nos, czoło, policzki. Najlepsze są z włosia syntetycznego, ewentualnie sobolowego.
Farby - akwarelowe, lub akrylowe do tworzenia brwi, rzęs, kresek na ustach itd. Farby akwarelowe można zmyć za pomocą wody, bez naruszenia warstwy cleara. Jednak akrylowe są mniej wyrozumiałe, nie wybaczają błędów po zaschnięciu robią się jak guma, nie usuniesz ich bez usunięcia cleara. Dla początkujących lepsze będą akwarele, Do akryli można kupić thinner rozcieńczalnik do farb, jego zaletą jest rozrzedzanie farby, jednak kolor nie blaknie jak w przypadku użycia wody.
Suche pastele - to ważne, koniecznie suche! Nakładamy za pomocą pędzli, wacików, aplikatorów do cieni. Warto używać Koh-i-noor i Rembrandtów, są dobre jakościowo.
Kredki akwarelowe - osobiście uważam je za dobrodziejstwo, malujemy naostrzonymi po żywicy...jednak trzeba być ostrożnym by nie zniszczyć warstwy cleara i co gorsze nie porysować sobie lalki! Kredki możemy tez maczać w wodzie i z takiej farby malować pędzelkiem...Głównie maluje się nimi brwi i rzęsy.
Gloss - nabłyszczacz, taki błyszczyk dla lalki. Należy go nałożyć po ostatnim clearowaniu (oczywiście po wyschnięciu cleara, jeśli zrobimy to przed ostatecznym clearowaniem to usta lalki będą matowe...Clear "odbiera lalkom blask"

) Nakładać na usta i powieki, przy pomocy pędzelka.
Rodzaje glosaa : bezbarwny lalkier do paznokci, nie dla laików bo może uszkodzić warstwę cleara.
tamya x-22, acrylic varnish gloss
Mam nadzieję że pomogłam, napisane na podstawie wątku: Kompendium Makijażowe autorstwa Kumagurou z BJDream.