To może ja się wypowiem jako lokalna specjalistka od DD (za jaką się nieskromnie uważam

).
Po pierwsze nie zgodzę się z opiniami, że to lalki do obfocenia w dwa dni i postawienia na półce - jak ktoś ma takie zdanie o DD, to nie powinien się w ogóle w temacie udzielać. Mam 4 DD (no, 3 DD i jedną Smart Doll) i są one ogromną częścią mojego życia od roku i nie żałuję sprowadzenia do domu żadnej z nich.
Po drugie, 4-5k to rzeczywiście przesada, ale 2-3k już nie - to tyle kosztuje i jeśli tylko Cię na to stać, to nie widzę przeciwwskazań

Po trzecie - ludzie drodzy, DD to nie żywica

" A jak ktoś chce winyl, to tych firm nie ma wcale aż tak dużo (Volks, Danny Choo, Obitsu...)
Kupienie DD to jednak poważna sprawa, bo kasa spora i lepiej nie być rozczarowaną po otwarciu pudełka. Proponuję więc, żebyś zastanowiła się nad kilkoma sprawami.
1. Rozmiar. Nie wiem czy to już wiesz, ale DD są oferowane w 3 kategoriach, nazwijmy to wiekowych:
-
MDD - dzieci w przedziale (jak dla mnie) 4-12 lat - w zależności od charakteryzacji
-
DDS - panienki ok. 14-16 lat - ciało już kobiece, ale trochę niższe i delikatniejsze
-
DD - kobiety pełnowymiarowe

Zastanów się więc jaką lalkę chciałabyś mieć - młodszą i bardziej dziecinną czy doroślejszą.
2. Głowa.
Tu rzeczywiście najlepiej jest oglądać obrazki i patrzeć która Ci się podoba. Miku i Yaya to dobre wybory. Sama chciałabym mieć Miku, bo jest cudna i charakterna

Myślę jednak, iż warto byłoby, gdybyś przejrzała ten dział na forum DD -
http://www.dollfiedreams.com/viewforum. ... 287cb2b51b
W tym dziale masz temat dla każdej głowy - i tych standardowych, oznaczanych jako DDH-0X, i limitowanych (jak Yaya i Miku). W tych tematach ludzie pokazują zdjęcia główek we własnych stylizacjach, więc możesz zobaczyć jaki potencjał ma dana główka i w jakich stylizacjach będzie dobrze wyglądać.
3. Fullset. Czyli stroje i akcesoria limitowanych lalek. Powiem Ci szczerze, że jeśli nie lubisz danej postaci jako postaci, to fullset nie jest Ci potrzebny. Lepiej za różnicę w cenie kupić trochę ubranek bardziej w Twoim stylu.
I teraz do konkretów. Te konkretne lalki na ebay mają ciutkę zawyżone ceny

Na w/w forum DD Yaya - jako głowa, oczy i ciało - jest do kupienia za $650. Dodatkowe $100-$200 możesz wydać na perukę i ciuszki, a i tak będziesz kupę kasy do przodu

Miku na forum jest za $775 fullset bez tego dodatkowego wdzianka Shenbonzakura (tego różowego), więc w sumie cena na ebay nie jest tragiczna, o ile faktycznie te ubranka Ci się podobają.
Szczerze polecam zarejestrowanie się na tamtym forum i poczytanie jak najwięcej przed zakupem. A jak dostaniesz się do tamtejszego Marketplace, to otworzą się przed Tobą nowe ogromne możliwości

Jakbyś miała jakieś pytania odnośnie DD, to zapraszam oczywiście do kontaktu ze mną.
Pytanie poza konkursem - a co na to Twoi rodzice? Zgadzają się na taki zakup?