DECYZJA :)

Dział dla ball jointed dolls, czyli lalek ze stawami kulkowymi, nie tylko z żywicy.
Awatar użytkownika
MidorinkaUmi
Kontakt:

DECYZJA :)

Post autor: MidorinkaUmi »

Ohayo!
W ten jakże deszczowy dla mojej mieściny dzień postanowiłam, iż przyjdę tu po poradę.
Pierwsza lalka to dla mnie spory wydatek, (zamierzam kupić lalkę Dollfie Dream) jak i
odpowiedzialność.
Ostatnio przeglądając ebay'a natknęłam się (niestety) na dwie DD, które mi się podobają;-;
Nie kupię dwóch, bo mnie niestety nie stać (。T ω T。)
Wiem, że jeśli kupujesz lalkę to musisz czuć, że będziesz z nią związany/a i ogółem jesteście
na swój sposób podobni. Jednakże bywa też tak, że czujesz iż dwie lalki Ci się podobają i
nie możesz się zdecydować T-T
Co do sklepu internetowego Ebay to kupuję tam dlatego, że mój wujek kupuję tam różne rzeczy
i jest obeznany w tychże sprawach^^
:mysli:
Tak się zastanawiam...
Najlepiej będzie, jak podam Wam linki, do aukcji;
http://www.ebay.pl/itm/Dollfie-Dream-Ha ... SwT5tWPAuZ - Lalka Hatsune Miku, która jest chyba najpopularniejsza ^^ Fajne jest to, że ma dodatkowy secik i dlatego dużo sobą prezentuje.
http://www.ebay.pl/itm/DD-VOLKS-Dollfie ... SwN81WD0Tj - Lalka równie ładna, niestety droższa i mająca trochę mniej akcesoriów...
Cały czas rozmyślam i coraz bardziej przekonuje mnie jednak lalka Miku...
Zastanawiam się bardzo poważnie, czy ją kupić :zakupy:
Dlatego, żeby mieć 100% pewność chcę prosić Was o radę: ,,Co byście kupili na moim miejscu?''
Pozdrawiam ^^

Awatar użytkownika
KiciaKocia
Kontakt:

Re: DECYZJA :)

Post autor: KiciaKocia »

Żadnej, bo jak dla mnie Dollfie Dream są brzydkie jak cholera.
"Nikt, kto wymiotuje, nie wygląda elegancko, a już widok rzygającego smoka jest chyba najgorszy."

Awatar użytkownika
Malina
Kontakt:

Post autor: Malina »

Według schematu "ja Ci radzę, zrób jak chcesz", powiem: kup tę, która Ci się bardziej podoba ;)
Poza tym, w powitaniu piszesz, że interesujesz się lalkami dopiero od niedawna. Nie chcesz najpierw sprawdzić czy zainteresowanie zostanie na dłużej zanim kupisz lalkę za pięć tysiaków? Dolf to z resztą nie jest wydatek jednorazowy. Potem dochodzą ciuchy, wigi i akcesoria. Nawet jeśli sama szyjesz (a duże żywice to nie Baśki czy Dyńki, które wybaczają błędy początkującego krawca), to od bonusowych kosztów nie uciekniesz.

Awatar użytkownika
VMarcin
Kontakt:

Post autor: VMarcin »

Jesteś pewna, że chcesz wydać 4 tysiące na lalkę, którą notabene obfocisz w dwa dni i postawisz na regale... twoja kasa, twoja sprawa, ale jak już miałbym wybierać z tych dwóch, to tą tańszą, 2 tysiące mniej kosztuje, a w sumie to się różnią kolorem peruki, oczu i ubrankiem... Nie wiem, może dziwny jestem, ale te lalki nie robią na mnie żadnego wrażenia... taka droga, chińska lalka.

szpilka
Kontakt:

Post autor: szpilka »

Nie kupiłabym żadnej, nie za taką cenę.

Awatar użytkownika
Saga
Kontakt:

Post autor: Saga »

Zgodzę się z przedmówcami. Na Twoim miejscu kupiłabym coś małego i niezbyt drogiego i sprawdziła, czy rzeczywiście lalkowanie jest tym, co Cię pociąga. Czy naprawdę szyjesz te ubrania, nosisz lalkę na sesje, przebierasz... czy naprawdę Ci się to podoba. Dopiero potem zainwestowałabym w żywicę, zresztą nawet nie w taką - lalek jest mnóstwo, w różnych rozmiarach, bardziej lub mniej realistycznych, różnych firm. Do tego dochodzi wszystko, o czym pisała Malina - wymiana oczu, wymiana włosów... To nie Barbie z ubrankami po 20zł, wszelkie akcesoria dla takich lalek kosztują zwykle kilka razy więcej niż podobne rzeczy w skali dorosłego człowieka. BJD to studnia bez dna, a im większa lalka, tym droższa impreza. Być może w ogóle bardziej opłacałoby Ci się kupienie osobno lalki i osobno akcesoriów, które dobrałabyś stuprocentowo w zgodzie z własnymi upodobaniami...

Awatar użytkownika
barbusia77
Kontakt:

Post autor: barbusia77 »

szpilka pisze:Nie kupiłabym żadnej, nie za taką cenę.
popieram... 3 lub 5 tysięcy za lalkę to gruuuba przesada :no:
<3

Awatar użytkownika
takes
Kontakt:

Post autor: takes »

aaa to ładna decyzja do podjęcia :D nic nie doradzę niestety. DD są słodziutkie :)

Awatar użytkownika
Mysha
Kontakt:

Post autor: Mysha »

To może ja się wypowiem jako lokalna specjalistka od DD (za jaką się nieskromnie uważam ^^).
Po pierwsze nie zgodzę się z opiniami, że to lalki do obfocenia w dwa dni i postawienia na półce - jak ktoś ma takie zdanie o DD, to nie powinien się w ogóle w temacie udzielać. Mam 4 DD (no, 3 DD i jedną Smart Doll) i są one ogromną częścią mojego życia od roku i nie żałuję sprowadzenia do domu żadnej z nich.
Po drugie, 4-5k to rzeczywiście przesada, ale 2-3k już nie - to tyle kosztuje i jeśli tylko Cię na to stać, to nie widzę przeciwwskazań :)
Po trzecie - ludzie drodzy, DD to nie żywica ^^" A jak ktoś chce winyl, to tych firm nie ma wcale aż tak dużo (Volks, Danny Choo, Obitsu...)

Kupienie DD to jednak poważna sprawa, bo kasa spora i lepiej nie być rozczarowaną po otwarciu pudełka. Proponuję więc, żebyś zastanowiła się nad kilkoma sprawami.
1. Rozmiar. Nie wiem czy to już wiesz, ale DD są oferowane w 3 kategoriach, nazwijmy to wiekowych:
- MDD - dzieci w przedziale (jak dla mnie) 4-12 lat - w zależności od charakteryzacji
- DDS - panienki ok. 14-16 lat - ciało już kobiece, ale trochę niższe i delikatniejsze
- DD - kobiety pełnowymiarowe ;)
Zastanów się więc jaką lalkę chciałabyś mieć - młodszą i bardziej dziecinną czy doroślejszą.
2. Głowa.
Tu rzeczywiście najlepiej jest oglądać obrazki i patrzeć która Ci się podoba. Miku i Yaya to dobre wybory. Sama chciałabym mieć Miku, bo jest cudna i charakterna :) Myślę jednak, iż warto byłoby, gdybyś przejrzała ten dział na forum DD - http://www.dollfiedreams.com/viewforum. ... 287cb2b51b
W tym dziale masz temat dla każdej głowy - i tych standardowych, oznaczanych jako DDH-0X, i limitowanych (jak Yaya i Miku). W tych tematach ludzie pokazują zdjęcia główek we własnych stylizacjach, więc możesz zobaczyć jaki potencjał ma dana główka i w jakich stylizacjach będzie dobrze wyglądać.
3. Fullset. Czyli stroje i akcesoria limitowanych lalek. Powiem Ci szczerze, że jeśli nie lubisz danej postaci jako postaci, to fullset nie jest Ci potrzebny. Lepiej za różnicę w cenie kupić trochę ubranek bardziej w Twoim stylu.

I teraz do konkretów. Te konkretne lalki na ebay mają ciutkę zawyżone ceny ;) Na w/w forum DD Yaya - jako głowa, oczy i ciało - jest do kupienia za $650. Dodatkowe $100-$200 możesz wydać na perukę i ciuszki, a i tak będziesz kupę kasy do przodu ;) Miku na forum jest za $775 fullset bez tego dodatkowego wdzianka Shenbonzakura (tego różowego), więc w sumie cena na ebay nie jest tragiczna, o ile faktycznie te ubranka Ci się podobają.

Szczerze polecam zarejestrowanie się na tamtym forum i poczytanie jak najwięcej przed zakupem. A jak dostaniesz się do tamtejszego Marketplace, to otworzą się przed Tobą nowe ogromne możliwości :)
Jakbyś miała jakieś pytania odnośnie DD, to zapraszam oczywiście do kontaktu ze mną.

Pytanie poza konkursem - a co na to Twoi rodzice? Zgadzają się na taki zakup?
Kizuna [Smart Doll] Isabelle [DD Saber Extra] Maya [DD DDH-06] Angelica [DD Sakuya] Koteczek [MDD Mariko] Lancer [Ringdoll Lucifer] Moonlight [Smart Doll] Emilka [DD Miku]
Obrazek

Awatar użytkownika
Majka Chan
Kontakt:

Post autor: Majka Chan »

W sumie napisałaś to pytanie w złym dziale- jest juz dzial dla bjddo ktorych dd sie zaliczaja. I nie powinnas zakladac tylu watkow, bo bez problemu mozna bylo to napisac w jednym.

A teraz do rzeczy. Czy naprawde chcesz sie rzucac natychmiarowo na gleboka wode? Wiekszosc kolekxjonerow tego nie radzi jesli nie wiesz czy tak naprawde bedzie cie to bawic. Na poczatek lalkowania polecilabym ci lalki od azone lub pullipy, jesli tak bardzo chcesz "mangowe" lalki. Kosztuja o wiele mniej, a sa idealne na start.

Co do cen na ebay-tutaj sa w cholere zawyzone. Jak Mysha pisze- na roznych forowych mp mozna je o wiele taniej zdobyc. Ogolnie jak nat drogi zakup nie polecam tego robic ebay no chyba ze masz zaufanie do sprzedawcy. Polecilabym ci w sumie sie jeszcze postarac o konto na den of angels, tylko musialabys zdobyc zaproszenie od kogos z tamtad, a z tym jest najgorzej. Powinni miec jakis dzial o dd. Jesli ci by sie udalo muec tam konto i dostep do ich marketplace to bys miala dosc duze pole do popisu, bo podobno tam mozna dorwac cuda.
Btw, czemu akurat nie chcesz kupowac bezposrednio z volksa? Jest to bezpieczniejsze, ale maja tylko w regularnej sprzrdazy kilka moldow, z dd to chyba yukino i aoi byly, sprzedawane jako glowa z mejkapem+cialo+oczy+wig i bielizna. Na start w sumie lepsze niz od razu limitki.
A myslalas tez o smart dollach zamiast volksow? No maja mniej moldow, ale ludzie w internetach wychwalaja jakos wykonania. I sumie kosztuja tyle co sdandardowe modele volksa, a maja wieksze wyposazenie.
Wsumie jakims ekspertem od dd nie jestem ale jajas wiedze tam mam bo kilka lat temu mialam na nie faze i sporo czytalam. Jakbys miala pytaniato w sumie postaralabym ci sie pomoc, jak by co to polecam ci pisac do Myshy- naszej forumowej ekspertki od dd.
Przepraszam za te bledy, nie ogarnian klawiaturyw telefoni. I przepraszam za ta skladnie i trochu glupot bo co dopiero wstalan i "nie mysle" jeszcze ><

Awatar użytkownika
Mysha
Kontakt:

Majka Chan pisze:A teraz do rzeczy. Czy naprawde chcesz sie rzucac natychmiarowo na gleboka wode? Wiekszosc kolekxjonerow tego nie radzi jesli nie wiesz czy tak naprawde bedzie cie to bawic. Na poczatek lalkowania polecilabym ci lalki od azone lub pullipy, jesli tak bardzo chcesz "mangowe" lalki. Kosztuja o wiele mniej, a sa idealne na start.
Tu pozwolę się nie zgodzić do końca. Ja rzuciłam się od razu na Smart Doll i nie żałuję tej decyzji. Podejrzewam, że gdybym zaczęła od Pullipów czy PureNeemo, to nie wytrwałabym w lalkowaniu, bo to jednak nie to. Ale to też może kwestia wieku i ogólnej życiowej dojrzałości - Kizunę kupiłam po kilku latach pracy za własne odłożone pieniądze, więc mimo że w momencie zakupu pojęcie o lalkach miałam jeszcze średnie, to jednak byłam w stanie zaakceptować ryzyko razem ze wszystkimi konsekwencjami.
Majka Chan pisze:Btw, czemu akurat nie chcesz kupowac bezposrednio z volksa? Jest to bezpieczniejsze, ale maja tylko w regularnej sprzrdazy kilka moldow, z dd to chyba yukino i aoi byly, sprzedawane jako glowa z mejkapem+cialo+oczy+wig i bielizna. Na start w sumie lepsze niz od razu limitki.
Pewnie właśnie dokładnie dlatego, że tam prawie wcale nie ma wyboru :P Jakbyś się jednak zdecydowała, to pamiętaj, że Volksów jest dwóch - amerykański i japoński - i podobno z tego japońskiego jest taniej, ale to trzeba sobie jeszcze przeliczyć po aktualnym kursie walut.
Majka Chan pisze:A myslalas tez o smart dollach zamiast volksow? No maja mniej moldow, ale ludzie w internetach wychwalaja jakos wykonania. I sumie kosztuja tyle co sdandardowe modele volksa, a maja wieksze wyposazenie.
O tak, zdecydowanie polecam! U SmartDoll nie zdarzają się takie wpadki jak u Volksa, że wyjmujesz nówkę z pudełka, a tu staw ma luzy, a producent twierdzi, że to tak ma. Aczkolwiek z tą ceną nie jest aż tak fajnie - standardowe modele Volksa kosztują ok. 42 000 - 45 000, natomiast SmartDoll w samej bieliźnie kosztuje 50 000, a w fullsecie 60 000.
Kizuna [Smart Doll] Isabelle [DD Saber Extra] Maya [DD DDH-06] Angelica [DD Sakuya] Koteczek [MDD Mariko] Lancer [Ringdoll Lucifer] Moonlight [Smart Doll] Emilka [DD Miku]
Obrazek

Awatar użytkownika
MidorinkaUmi
Kontakt:

Post autor: MidorinkaUmi »

O Smart Dolls nie wiem jeszcze za dużo, dlatego na start wolę kupić DD (´。• ᵕ •。`)
Czas pokaże, czy może kiedyś pozwolę sobie na Smart Doll (◕‿◕)♡ Aczkolwiek
na razie wolę zająć się tym, co powoli ,,ogarniam''.

Awatar użytkownika
Mysha
Kontakt:

O DD też nie wiesz zbyt wiele jeszcze ;) A Smart Dolls są bardzo podobne - nie powiem, żeby DD były łatwiejsze do ogarnięcia.
Tu masz strony z dokładnym opisem od A do Z czym jest Smart Doll. Jak to przeczytasz, to będziesz wiedzieć już właściwie wszystko.
http://www.dannychoo.com/en/post/27274/Smart+Doll.html
http://www.dannychoo.com/en/post/27276/ ... +Body.html
http://www.dannychoo.com/en/post/27284/ ... ocket.html
http://www.dannychoo.com/en/post/27281/ ... +Doll.html
http://www.dannychoo.com/en/post/27282/ ... sophy.html
Ja przed zakupem Kizuny czytałam te strony po kilka razy, żeby dobrze wiedzieć co biorę :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Miranda
Administrator
Kontakt:

Post autor: Miranda »

A na Den of Angels nie trzeba rekomendacji.
Tylko, że tam o winylu nie bardzo sobie pogadasz.

Awatar użytkownika
Mysha
Kontakt:

Jeszcze jedna najważniejsza rzecz - proponuję Ci na początek ustalić z rodzicami jaki masz budżet na lalkę. Od tego będzie bardzo wiele zależało :) Jak już to będziesz wiedzieć, to będzie wiadomo czego szukać.
Obrazek

ODPOWIEDZ