Makijaż firmowy a niefirmowy

Dział dla ball jointed dolls, czyli lalek ze stawami kulkowymi, nie tylko z żywicy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Miranda
Administrator
Kontakt:

Makijaż firmowy a niefirmowy

Post autor: Miranda »

Hej,
mam takie pytanie laika - o ile trwalszy jest makijaż fabryczny od takiego na zamówienie? Czy jest robiony tak samo, czy inaczej? Jak jest utrwalany? Też za pomocą lakierów? Czy ten fabryczny malunek też ma tendencję do tworzenia się spękań?

Awatar użytkownika
Stary_Zgred
Kontakt:

Re: Makijaż firmowy a niefirmowy

Post autor: Stary_Zgred »

Zazwyczaj cieniowanie robione jest natryskowo - więc jest gładsze od cieniowania ręcznego, ale też wygląda mniej naturalnie. Drobne elementy malują specjaliści z wieloletnim doświadczeniem, więc nawet jak się ma na lalce makijaż firmowy, to w części jest on robiony ręcznie.
Dobrze wykonany makijaż niefirmowy wcale się nie różni jakością od firmowego, a co więcej, zazwyczaj go przewyższa.

Dla przykładu - dwie lalki z tej samej firmy:
Larwa ma makijaż firmowy:
Obrazek

Asa - makijaż "niefirmowy" od Kamarzy
Obrazek

Oba mejki trzymają się zacnie i nie widać żadnych śladów zniszczeń
Obrazek

Awatar użytkownika
Arszenikk
Kontakt:

Post autor: Arszenikk »

Makijaże firmowe i nasze robione są raczej w taki sam sposób. Ale ja miałam przypadek, gdzie jedna firma użyła za mało cleara na podkład i brwi lekko weszły w żywicę, a drugi mejkap po tygodniu miał zdrapane usta. Nie wiem, może miałam pecha, ale ja wolę od tamtej pory sama swoje lalki malować. Nieźle mi to wychodzi, więc nie mam potworków nawet xD
Oh, you can't help that. Most everyone's mad here.

Awatar użytkownika
Miranda
Administrator
Kontakt:

Ok, dzięki za odpowiedź.

Awatar użytkownika
Justyna
Kontakt:

Post autor: Justyna »

Ja mam tylko jedna lalkę z firmowym makijażem, resztę mam na zamówienie. Uważam że makijaż firmowy od tego zamawianego jakością się nie różni w ogóle. Jestem zadowolona z nich tak samo.

Awatar użytkownika
Miranda
Administrator
Kontakt:

@Justyna
Dziękuję. :)

Czyli wychodzi na to, że trzeba brać to, co się podoba bardziej. Pewnie pierwszą lalkę kupię z makijażem firmowym, ale teraz już się nie "boję" tego niefirmowego. :)

ODPOWIEDZ