[MH] Nowości 2016

Wszystko o Monsterkach
Awatar użytkownika
reiha
Kontakt:

Re: [MH] Nowości 2016

Post autor: reiha »

Elizka w USA była zarezerwowana dla TRU, więc tam radzę jej szukać :zawstydzony:

Obrazek
http://twxla.tumblr.com/post/1378251828 ... tar-2-pack

oristiel
Kontakt:

Post autor: oristiel »

Badgerstone - Maddie jest na allegro za 230zł (hue, powodzenia) i na FLTE za coś koło 100zł. W stacjonarnych tylko żelka, na chwilę obecną, a przynajmniej ja nie widziałam innych.

Reiha - no właśnie wiem, że Elissabat jest dla TRU, mają ją nawet na amerykańskiej stronie za 30$, ale nie wysyłają do Polski, co sprawia niezmierny ból memu serduszku. Do tego nie jestem pewna, czy obsługa polskiego sklepu będzie w stanie udzielić mi informacji na temat tego, kiedy mają zamiar je wreszcie sprowadzić. Takie oczekiwanie mnie strasznie męczy, tyle dobrego, że na allegro można dorwać Just Sweet Blondie, którą już opłakałam jako nieosiągalną.

Co do kociego dwupaku to jestem w szoku, bo jakoś tak tumblr nie krzyczał o nim, a myślałam, że przed nimi nic się nie ukryje. Pyszczek Toralei wygląda całkiem zachęcająco, ale makijaż Catty jest dla mnie przesadzony, ale mam tak chyba z każdą jej lalką.

Awatar użytkownika
ingrid
Kontakt:

Post autor: ingrid »

Catty, czarna Kocia, jako Czarny Jaguar? Że w cętkach z rozbitego lustra? No całkiem przyjemna idea, tylko, że ja proponowałam zrobić Jane, jako Dziecko Jaguara, taką indiańską szamankę, na styl Mayów z "Apocalypto" Gibsona. :dzidzia:

Toralei również wygląda dosyć dziko i drapieżnie, cóż ona ma za kołnierz? Kojarzy mi się z takim, który nosiła Yzma w "Nowych szatach Króla" od Disneya

Jeżeli jakieś egzotyczne lalki są w amerykańskim, czy niemieckim toysrus, to pewnie do nas trafią, jak tam nie zejdą na wyprzedażach. Casta trafiła po ok. 2 lata, podobnie, jak Jane, więc wnioskuję, że Amanita, Finnegan, lub giga Elissabat przybędą po fakcie i długo po premierze. Czy nasz toysrus, jest oficjalnym, czy leci na franczyzie? Bo skoro lalki mają światowe premiery, od dawna grzeją tam miejsca na półkach, kosztują stosunkowo mniej, a u nas są "rychło w czas" za niebagatelne często sumki, to tylko można polemizować nad tym.

------------------------------------------------------------------------------
Dorzucę edycję.

Będzie ich więcej, bo Clawdeen, Jina oraz Venus. Clawdeen nawet nowatorska, Smoczyca, dobre chęci, powiew orientu, ale jakoś tak ubogo, Venus, to chyba przegląd tygodnia, wtórność i mizerność.

Aha, jest napisane "TRÓJPAK", więc pewnie zorientowane jest na nasz rynek, już niebawem?
Obrazek

https://www.tumblr.com/search/monster%2 ... tty%20noir#

Awatar użytkownika
Badgerstone
Kontakt:

Post autor: Badgerstone »

O dzięki.
Ale fakt 230... Owszem ale zaaacoooo? Za co Nam to robią!

A czy bardziej opłaci mi się kupić na tym FTL coś tam ( nie zapamiętałam) czy jak poproszę znajomą stuardesę, żeby mi w stanach kupiła?

Awatar użytkownika
reiha
Kontakt:

Te lalki były znalezione w Rosji, jeszcze ich nie ma w USA :<
ingrid pisze:
Jeżeli jakieś egzotyczne lalki są w amerykańskim, czy niemieckim toysrus, to pewnie do nas trafią, jak tam nie zejdą na wyprzedażach. Casta trafiła po ok. 2 lata,
Y?
W Stanach pojawiła się w sierpniu 2014, swoją w polskim pudełku miałam u siebie 31.12.14. Jestem okropna z matematyki, ale nie mogę się doliczyć dwóch lat. Nawet od sierpnia 2014 do stycznia 2016 :/
Obrazek by reiha., on Flickr
Pod linkiem jest data zrobienia zdjęcia : D W tru ich nigdy nie widziałam, ale nie były serią dla tych sklepów.
Moja teoria wygląda w ten sposób, że lalki są wysyłane do sklepów w wielosztukach (powiedzmy, że 5 na karton) i nie da się ich zamówić w inny sposób. Dlatego dostawcy wolą zamówić serię, w której będą 4 różne lalki, niż 5 identycznych, bo jest większa szansa, że im zejdą. Catty Noir dalej grzeje półki w tesco ;) Jeśli Amanita nie była częścią serii z Jiną i Cleo (raczej nie, bo nie ma jej w ofercie Smyka), to tak samo jak przy Jane i Caście, nie zobaczymy jej w stacjonarnych sklepach. W internetowych raczej już też nie, ale kto wie...
Jane też trafiła wcześniej niż po dwóch latach, jak przeszukasz posty Pata to dostaniesz dokładną datę. Albo Kici? Nie wiem kto pisał o tym wcześniej. Pamiętam tylko moją zazdrość :P

Widziałam dzisiaj Kalę i jest brzydka! Mieli jeszcze bliźniaczki (ładne łuski na kościach policzkowych), Torę (nie!) i Frankę (na razie nie). Dobrze, bo nie miałam ochoty ich kupować.

Promka z darth-alinart.tumblr.com
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
KiciaKocia
Kontakt:

Post autor: KiciaKocia »

reiha pisze: Jane też trafiła wcześniej niż po dwóch latach, jak przeszukasz posty Pata to dostaniesz dokładną datę. Albo Kici? Nie wiem kto pisał o tym wcześniej. Pamiętam tylko moją zazdrość :P
Pata, ja nie mam basicowej Jane. O ile dobrze pamiętam to Jane jakoś w miarę szybko do nas trafiła, ale w cholerę droga była i przez to mało popularna.
"Nikt, kto wymiotuje, nie wygląda elegancko, a już widok rzygającego smoka jest chyba najgorszy."

oristiel
Kontakt:

Post autor: oristiel »

Ingrid - no ale w TRU Dragon Games pojawiło się stosunkowo szybko jak na nasz rynek i to w niezgorszej cenie. Normalnie bym się z Tobą zgodziła, że trzeba czekać, ale może to oznaka zmian? Bardzo bym tego chciała.
Jeśli chodzi o sam sklep to wydaje mi się, że może być oficjalny. Gdyby mieli franczyzy to chyba byłoby ich więcej i nie byłoby jednej strony TRU dla wszystkich sklepów w Polsce.
Źródło pierwszych zdjęć na tumblrze było z Rosji, a wydaje mi się, że dostajemy wszyscy tu te same pudełka, więc miałoby to sens, że napis jest też po polsku. Ale wątpię, żeby Mattel wypuścił jakąś linię ekskluzywnie na rynek europejski czy jakiś "poza-stanowy", może to kwestia słabej dystrybucji, jak przy I <3 Fashion Venus?

Badgerstone - znalazłam Maddie na stronie Targeta, mają ją tam za 30$, czyli jakieś 120zł, stacjonarnie byłoby chyba tak samo. FLTE jest de facto pośrednikiem, kupują na amazonie i wysyłają do nas. W zależności od kursu dolara i dostępności w sklepach na amazonie cena lalki będzie się różnić, więc dziś może kosztować 100zł, a jutro 80, widziałam takie przypadki. No i do tego musisz doliczyć jakieś 20zł za przesyłkę do Polski.
Wydaje mi się, że wychodzi podobnie, tylko kupując na miejscu możesz poprosić znajomą, żeby obejrzała dokładnie pyszczek. Na FLTE nie ma takiej możliwości, oni nawet nie rozróżniają edycji, ani nic. W sumie nie ma się co dziwić, nie muszą być ekspertami w lalkach, tylko w sprzedaży.
A cena na allegro jest taka, bo pewnie ktoś sobie kupił ze trzy sztuki za granicą, nie ma innych aukcji to dawaj, wycenię na kwotę z kosmosu. To pewnie jak z buticzankami, które kupują na aliexpress rzeczy za grosze, od chińczyków, a potem sprzedają z marżą miliona procent w Polsce, ale tylko na facebooku, bo przecież inaczej trzeba byłoby zakładać działalność gospodarczą. :D

Niech tylko ktoś mi jeszcze powie - ta seria ma dotyczyć muzyki pop? Bo nie mogę za nic wymyślić, jaki instrument ma Venus. To jakaś upośledzona perkusja? Na małym zdjęciu wyglądało jak postument dyrygenta. :D Podoba mi się jeszcze tylko gitara Clawdeen, wygląda nieźle, a jeszcze lepiej jakby ją jakoś pomalować. W ogóle mam wrażenie, że te nowe linie jakoś w ogóle do mnie nie przemawiają. A cieszy się tylko portfel.

Awatar użytkownika
EvilCupcake
Kontakt:

Post autor: EvilCupcake »

Czy Catty nie ma jakiejś bardziej pyzatej twarzy na promo?

Awatar użytkownika
ingrid
Kontakt:

oristiel pisze:Ingrid - no ale w TRU Dragon Games pojawiło się stosunkowo szybko jak na nasz rynek i to w niezgorszej cenie. Normalnie bym się z Tobą zgodziła, że trzeba czekać, ale może to oznaka zmian? Bardzo bym tego chciała.

Miejmy nadzieję, że to oznaka zmian. Z tymi dwoma latami, to trochę przesadziłam (moja ironia), ale trochę. Pamiętam, jak za Jane zjeździłam niemal całe miasto. Na targach pojawiła się w lutym, we Wrześniu miała być już oficjalna, a ja ją kupiłam dużo dużo później i to tylko dlatego, że jedna kobieta z małego stacjonarnego sklepiku sprowadziła ją na moją prośbę. Rzecz jasna pudełko było po polsku, a cena, to ok. 140zł, wzięłam, bo bałam się, że już jej nie trafię. Z Castą miałam podobnie, szukałam jej wszędzie i wychodziłam niemal z siebie, zaryzykowałam więc on-line. Odpukać Casta przyszła ślicznie narysowana, bez wad, ale wolałabym mieć możliwość kupienia jej osobiście w rozsądnej cenie do tego. W tesco Casta pojawiła się dopiero na obecne/ubiegłe święta 2015, ze dwa lata miejsce na półkach grzała Catty i jeszcze mają z nią problem. Po co zamówili więc nadmiar czarnych kocic? Tylko po to, aby później, nie przeceniać lalki i męczyć się z tonami pudełek? W to miejsce nie było raczej szans na Castę, która pojawiła się grubo po fakcie. W toysrus była Jane, za 69zł, ale tam już chyba dosłownie 2 lata po premierzy. Natomiast o Amanicie nie ma śladu, jak było właśnie z poprzednimi i nie zdziwi mnie, jak pojawi się nagle w toysrus, lub tesco, to wtedy mogliby dorzucić i Cleo z Jiną do pary.

Nie byłabym sprawiedliwa, gdybym stwierdziła, że dzieje się tak z każdą lalką i serią. Trójpak z Myszką, Ćmą i Robotem pojawiły się stosunkowo szybko i w cenie przyzwoitej. Seria Dragons games również mnie zaskoczyła, tak jak Scarrier Reef. Obawiam się jednak, że może nastąpić problem z Jane Getaway, lub Finneganem, to jest wciąż loteria, na przemian "pospolite" mało wnoszące wtórne lalki w setnym nakładzie i niektóre nowości, lub rodzynki na czas. Ja nie znoszę hazardu, wolałabym, aby istniał jakiś grafik wchodzących na rynek lalek, lub konkretny sklep oferujący rzadsze modele bezpośrednio od producenta. Same katalogi od mattela, jak wiemy, nie wiele nam mawiają.

Co do najnowszych powyższych, to wobec mojego gustu koty są ciekawe, szczególnie ta czarna (Catty na promo racja, jest jakaś inna). Pozostała trójka niestety niczym mnie nie ujmuje. Clawdeen mam dwie (Basic oraz WonderWolf) i mimo, że je bardzo lubię, to kolejna po którą chciałabym sięgnąć musiałaby mieć jakiś konkretny temat za sobą, jak np. cyrkowe, a nie jedynie drobny artefakt i nieco zmienione ciuszki. Dwie pozostałe, to już w ogóle totalna budżetówka, chyba, że ktoś planuje zebrać całą orkiestrę i postawić na półce, jako całość i wykreować kolejną narzuconą przez producenta scenkę.

Reiha, serio Kala taka ohydna? Jest dość duża, szersza w bioderkach, ma te cztery fikuśne łapki i nieco grymaśną buźkę, macki, ale mi się podoba. Cenię tę lalkę w dużym stopniu za oryginalność, jako odważny projekt.

Awatar użytkownika
gabiel
Kontakt:

Post autor: gabiel »

Serce mi się kraja jak widzę tę perkusję Venus. Chodzę do szkoły muzycznej i naprawdę miałam już styczność z niejednym instrumentem, i nic nawet odrobinę nie przypomina mi tego instrumentu Venus. To chyba pulpit dyrygenta połączony z baaardzo upośledzoną perkusją... A seria muzyczną taka sobie.
Nie pozwól nikomu by gasił Twój blask tylko dlatego, że razi go w oczy.

Awatar użytkownika
Moony
Kontakt:

Post autor: Moony »

Patrząc po pałeczkach, to chyab perkusja.... pewnie taka niby elektroniczna. Ubranko Venus za to całkiem fajne, mimo, że wszystkie raczej bez polotu.

Awatar użytkownika
reiha
Kontakt:

Nie napisałam, że Kala jest ohydna :co?:

Trochę zbliżeń z rosyjskiej strony:
akcesoria Catty
Catty Noir
Toralei
Trójka w pudełku
pudełko
i jeszcze jedno

Perkusja przypomina mi zabawkę do jakiegoś odpowiednika Guitar Hero?
Clawdeen wygląda genialnie, Venus ma fajne włosy, ale rosiczka na twarzy jest wstrętna, nawet jeśli ma środek z oka :D Jina jest okropna :D

Awatar użytkownika
ingrid
Kontakt:

reiha pisze:Widziałam dzisiaj Kalę i jest brzydka! Mieli jeszcze bliźniaczki (ładne łuski na kościach policzkowych), Torę (nie!) i Frankę (na razie nie). Dobrze, bo nie miałam ochoty ich kupować.
reiha pisze:Nie napisałam, że Kala jest ohydna :co?:
No nie wiem, czy, to miało być fikuśne zaprzeczenie w głębi skrywanych uczuć pełnych zachwytu, czy faktycznie lalki z Kalą na czele nie weszły w Twoje gusta, ale ja przyjęłam brzydka, jako synonim ohydna i zrozumiałam, że Kala Ci się nie podoba ;) . Dobra, nie wnikam :>

Niedługo luty, więc i targi, ciekawe, czy zaskoczą nas czymś wybitnym, czy utemperują nasze emocje, aż do lipcowych targów, gdzie również może rewelacji nie zaznamy :zalamka:

Ta orkiestra byłaby dobra jakieś 3 lata temu, kiedy Jina, czy Venus były zupełnymi nowościami, a Kotów na rynku nie było, aż tak wielu. Dzisiaj, to niestety totalny recykling, wyszło ich za dużo podobnych, budżetowych, aby piać z zachwytu, nawet jeśli jest jakiś motyw przewodni scalający postacie. Zresztą, gdy pojawiła się pierwsza Catty (moim zdaniem jej pierwsza odsłona jest cudna), to były upiorki, które szły na koncert i imprezę, mieliśmy więc i Venus i Clawdeen, nawet Ghoulię, Rochellę, Spectrę oraz Lagoonę. Dzisiaj motyw się powtarza, ale bohaterki zaangażowano w zespół, dodano Jinę, odziano skąpo (oszczędnie), a Catty uderza bardziej w Rocka. Może ona Toralei uczy śpiewać, którą wpierw pouczyła za kradzież głosu? Lub odkryła wielki talent u Tory w tym konkretnym stylu muzycznym?

Wolałabym coś w egipskich klimatach, akcesoria, jakieś mebelki, Upiorki, też koty i dorzuciliby Sfinksa, bo szkoda tak dobrego motywu, co by się zmarnował niewykorzystany.

Awatar użytkownika
reiha
Kontakt:

Tora z dwupaku w spódniczce kwiatkowej Jane B. i ze zmytą częścią makijażu - http://forum-dollplanet.ru/viewtopic.ph ... 9#p3780309. Jaka cudna :serducho: :serducho: Pragnę bardzo, muszę znaleźć swoją Super Torę, bo aż mnie gniecie gdzieś w środku :P

ODPOWIEDZ