Argh, i jak mnie dotąd nie wywalało, tak teraz napisanie posta to męka... Grrr!
Wiem, wspominałaś, że chcesz wysportowaną

, właśnie do tego starałam się odnieść, tym bardziej widząc tak wyraźne zarysy kości i mięśni. Nie odbieraj tego co piszę jako zarzutów, starałam się tylko pokazać, co można moim zdaniem zrobić nieco inaczej. Z doświadczenia wiem, że czasami, jak się coś zrobiło samemu, pewnych rzeczy nie zauważa się od razu - stąd dobrze pokazać to co się zrobiło (rysunek np) innym oczom

.
Wierz mi, jestem pod wrażeniem projektu i gdybym miała możliwość obejrzenia i obdyskutowania czegoś takiego w realu, zrobiłabym to z dziką frajdą.
Co do odwzorowania ciała i proporcji, zdaję sobie sprawę z tego, że lalki nie odzwierciedlają tego jak naprawdę wygląda człowiek, przecie Baśki i Tonnerki zbieram

.
Ze stylizacji ciał u lalek również zdaję sobie sprawę. Często bjd, z bardzo zresztą realistycznie oddanymi mięśniami, są bardzo mocno wyciągnięte w pionie (czego ja zresztą u lalek tak realistycznych nie lubię

), co daje efekt długaśnych nóg, wyglądających trochę jak szczudła. Zresztą wyciągnięte tułowie i kończyny to częsty sposób stylizacji ciał lalek, niezależnie od ich płci. Ale nawet przy takiej zmianie formy ciała, jest to zwykle oparte na realnych kształtach. Te podstawy budowy ciała gdzieś tam sobie w wykonaniu tej lalki siedzą i
sądzę, że dobrze brać je pod uwagę i świadomie zmieniać stosownie do swoich potrzeb. Z czym, jak sądzę, doskonale sobie poradzisz, sądząc po dotychczasowych próbach.
Powiedz, korzystasz z czegoś na wzór (książki do anatomii, zdjęcia)?