Krawal - Joanna

Dział dla lalek made in Poland - i tych fabrycznych, i tych rękodzielniczych.
Awatar użytkownika
Stary_Zgred
Kontakt:

Re: Krawal - Joanna

Post autor: Stary_Zgred »

Mam Cepelię blisko pracy - właściwie codziennie tamtędy przechodzę. Dam sobie włosy do gołej skóry zgolić (na nogach), że od pół roku nic się w tym sklepie na lalkowej półce nie zmieniło. Ludzie kupują tam: skórzane elementy ubioru, kubeczki, talerzyki i inne duperelki nastolne i biżuterię. Czasami jakiegoś świątka przygarną. Lalki od Krawala to chyba tylko ja oglądałam (sądząc po błysku nadziei w oku sprzedawczyni), ale jeszcze tak mnie desperacja nie opanowała, żeby się na nie rzucać. W zasadzie to lubię bezmyślne twarze u plastików, ale już mam takich wystarczającą ilość, więc po co mi Krawalki? Gdyby wszystkie nie były prawie takie same. Gdyby miały ciekawsze buziaki i stroje. Gdyby cena nie była jak z księżyca. Gdyby nie żerowały na nostalgii. Gdyby nie trzeba było używać w stosunku do nich słowa "gdyby".
Obrazek

Awatar użytkownika
Medithanera
Kontakt:

Post autor: Medithanera »

Stary_Zgred pisze:Mam Cepelię blisko pracy - właściwie codziennie tamtędy przechodzę. Dam sobie włosy do gołej skóry zgolić (na nogach), że od pół roku nic się w tym sklepie na lalkowej półce nie zmieniło. Ludzie kupują tam: skórzane elementy ubioru, kubeczki, talerzyki i inne duperelki nastolne i biżuterię. Czasami jakiegoś świątka przygarną. Lalki od Krawala to chyba tylko ja oglądałam (sądząc po błysku nadziei w oku sprzedawczyni), ale jeszcze tak mnie desperacja nie opanowała, żeby się na nie rzucać. W zasadzie to lubię bezmyślne twarze u plastików, ale już mam takich wystarczającą ilość, więc po co mi Krawalki? Gdyby wszystkie nie były prawie takie same. Gdyby miały ciekawsze buziaki i stroje. Gdyby cena nie była jak z księżyca. Gdyby nie żerowały na nostalgii. Gdyby nie trzeba było używać w stosunku do nich słowa "gdyby".
Uwielbiam cepelie. Nigdy nic nie kupiłam, ale ich zapach jakoś tak miło mi się kojarzy.
Zbierając regionalki przez parę lat przed etapem blogowo-forumowego szału nigdy nie wpadłam na to, żeby chcieć krawalkę. Ich uroda nie przebiła mi się przez cenę, ani ani (ale to były piękne czasy spod znaku "JAK można wydać tyle kasy na lalkę, która nawet nie jest starsza ode mnie?!").
Raz byłam bliska, bo mieli gigantyczną łowiczankę prawie 50-centymetrową a likwidowali sklep i obniżyli cenę z horrendalnej na wysoką, ale miała ze sobą jakiegoś pająkookiego kiepa w czarnym surducie i nie chcieli jej sprzedać bez niego.
Wydaje mi się, że raz do roku do każdej cepelii wchodzi jakiś John z Chicago nakupić pamiątek dla rodziny i wtedy coś im się na półkach rusza - tzn. teraz już nie, bo większość Johnów z Chicago w wieku cepeliowskim już nie podróżuje, bo nie ma do kogo (albo komu).

Zresztą mniejsza o cepelie, przez jakieś 20 lat (albo i ponad) żadnej lalki krawala w sklepie z zabawkami nie widziałam, tylko te niby-regionalne w cepeliach. Dwa lata temu byłam w ciężkim szoku, że jeszcze istnieją, a parę miesięcy temu, że ich upiorne blond king-kongi są w sklepach. Może jednak wpadli na jakiś pomysł klasy "to może jak wypuścimy na rynek jakieś lalki to sprzeda się ich więcej niż jak nie wypuścimy żadnych"?

Awatar użytkownika
Medithanera
Kontakt:

Post autor: Medithanera »

Czy komuś udało się kupić Aśkę z linka od Privace?

Awatar użytkownika
Lunarh
Kontakt:

Post autor: Lunarh »

Upolowałam swoją Joannę!

Obrazek

Awatar użytkownika
Balbinka
Kontakt:

Post autor: Balbinka »

Śliczną mną buźkę. Gratuluję znaleziska :)
There is no emotion, there is peace.
There is no ignorance, there is knowledge.
...

Awatar użytkownika
Miranda
Administrator
Kontakt:

Post autor: Miranda »

Weszlam w wątek o Paoli Reina i tak znowu naszła mnie refleksja - dlaczego Hiszpanom się udało, a nam nie? Mieli fabrykę, maszyny, warsztat. Popracować trochę nad moldem, ubrankami, marką i byłaby fajna alternatywa.

Awatar użytkownika
Dia
Kontakt:

Post autor: Dia »

Myślę, że przede wszystkim dlatego że lalka jest bez pomysłu na siebie. Ot, kolejny klon Barbie, do tego nieszczególnie urodziwy.

Awatar użytkownika
mobe
Kontakt:

Post autor: mobe »

Ale bym przygarnęła taką, śliczne są, mają urok tych semi mangowych buziek, które lubię.

ODPOWIEDZ