Spróbuję odpowiedzieć na tyle na ile mi własna wiedza/doświadczenie pozwala, i o ile dobrze zrozumiałam Twoje pytania :)
-Nazwa - BJD to skrót od Ball Jointed Dolls (chyba była o tym mowa w temacie o ciałkach gdzieś?) wiec to by była ogólna, profesjonalna nazwa 'gatunkowa', a Pukipuki Ante to nazwa kontretnego modelu, który, jak się domyślam, Cię interesuje
-Ciałko - można kupić osobno i dobrać do niego główkę kombinując z tworzeniem jakiejś hybrydki, ale w przypadku Ante raczej takiej potrzeby nie będziesz miała, kupujesz lalkę jako całość i tyle
-Malowanie ciałka - można kupić od razu pomalowane, albo równie dobrze wysłać komuś w Polsce do pomalowania, skoro są u nas osoby malujące główki, to i z wycieniowaniem ciałka sądze że problemu nie będzie
-Jaką główkę wybrać - tutaj nie bardzo rozumiem o co pytasz... jako szukane hasło na chociażby ebayu wpisujesz po prostu nazwę wybranego modelu który Ci się podoba i liczysz na szczęście że ktoś sprzedaje akurat sam łeb ;) szybciej i pewniej jest chyba zamówić bezpośrednio z jakiejś firmy po prostu..
-BJD nie mają chipów, oczka wkłada się 'w całości'. Ja mam akrylowe, są też szklane, ale nie miałam z nimi do czynienia, więc nie mam porównania. Ale akryle są jak najbardziej ok :)
-Rozmiar wiga - tutaj to niestey nie mam pojęcia, na stronie wspaniałomyślnie nie napisano dokładnie, a ja się w tych wszystkich maleństwach fairylandowych i ich dzikich nazwach i podgrupach nie ogarniam zupełnie..
-Hujoo to odrębna firma produkująca ten sam rodzaj lalek
-Koszt zakupów - raczej bez sensu będzie porównanie mojego 70cm kloca z Twoim okruszkiem, koszty są zupełnie inne i zależą konkretnie od lalki :) więc jak się już na jakąś zdecydujesz to się wtedy przekalkuluje (bo nie mam pewności czy chodzi o Ante faktycznie czy nie i nadal wahasz się nad konkretnym modelem.. a jeśli o nią, to z makijażem wychodzi w przeliczeniu jakieś powiedzmy 600zł + wig + przesyłka - to też jeszcze zależy jaki wig i skąd przesyłka będzie)
-Ja zamawiałam ze strony brytyjskiego pośrednika
http://www.angelesque.co.uk/zencart/ - i bardzo polecam, przesympatyczny kontakt, bardzo pomocna administratorka strony, pełen profesjonalizm i brak cła ^^ jedna lalka stamtąd już do mnie dotarła dawno, drugie zamówienie w trakcie realizacji
Sporo firm ma europejskich pośredników, trzeba szukać dokładnie na ich oficjalnych stronach takich informacji, bo sporo można na tym cle i podatkach zaoszczędzić
-Pielęgnacja - jako że lalki trzymają się na sznurkach, które się w końcu rozciągają i zużywają, to konieczny jest tzw. restring, czyli wymiana tych sznurków. Można komuś doświadczonemu w tym celu lalkę podesłać, można samemu to zrobić, po przejrzeniu instrukcji nie wydaje się to takie trudne. Ale ja mam moją lalkę od czerwca i jeszcze to nie było konieczne, wszystko chodzi jak należy. Raczej nic innego mi do głowy nie przychodzi jeśli chodzi o pielęgnacje..
-Jeśli jakaś jeszcze pomoc Ci potrzebna, no to ja bardzo chętnie, o ile tylko będę w stanie, więc jakbym coś napisała niejasno/za krótko/nie na temat, to dopytuj :)