Pogoń za świętym Graalem

Luźne rozmowy o lalkach
Awatar użytkownika
Lunarh
Kontakt:

Re: Pogoń za świętym Graalem

Post autor: Lunarh »

Mnie się to przydarzyło rok temu. Pewna Pani z drugiej strony świata postanowiła mi dopomóc w spełnieniu marzenia i odsprzedać jedną ze swoich Mattelek. Żeby zapłacić za lalkę i wysyłkę do Polski, sprzedałam połowę ówczesnej kolekcji, choć bez ruszania tych najcenniejszych lalek. Absolutnie nie żałuję :zakochany:

Awatar użytkownika
Pink Flamingo
Kontakt:

Post autor: Pink Flamingo »

Uau, to jest ogromny dylemat i decyzja, której nie wyobrażam sobie na obecnym, początkowym stadium kolekcjonowania. Na razie chcę wszystko, bo wishlista długa, a ciągle trafiam na coś, co mi się podoba i nie mogę się zdecydować: czy odłożyć trochę kasy na jedną wystrzałową, ale drogą lalkę, czy kupić dwie tańsze, bo są u jednego sprzedawcy na ebayu i to się "opłaca"?... A bardzo ciężko mi odkładać, bo nie potrafię organizować kwestii finansowych, niestety. Także, konkludując, absolutnie nie zazdroszczę perspektywy podejmowania takiej decyzji, życzę Ci, żeby wszystko rozwiązało się pomyślnie i niezależnie od Twojej decyzji, żebyś jej nie żałowała.

Słowa Magality uważam też za bardzo trafne.
Magalita pisze:Ja powoli zaczynam obawiać się, że to chcenie, ta adrenalina - uzbieram czy nie, kupię czy nie zaczyna władać nami czasem bardziej niż radość z kupienia lalki. Owszem cieszymy się, że wreszcie jest nasza ale potem ląduje na półce... stoi sobie tam, cieszy oko ale grzebiemy w tych "internetach" i BACH! pojawia się kolejna perełka, która mogłaby zdobić naszą kolekcję i znów to chcenie i znów ta adrenalina.... :facepalm:

Awatar użytkownika
Lacrima
Kontakt:

Post autor: Lacrima »

Flaming, ja zbieram juz 4 lata i dalej mam wrażenie, że nie zmądrzałam... Myślałam, że Barbie to mam już wszystkie i co? udało mi sie dopisac kolejne 5 :/ Z Ellowynami to samo.. Co z tego że w szafie jest więcej kartonów z 16" niż moich ubrań xD Żadnej ktorej chciałam bym nie sprzedała. Za każdym razem jak którąś wyjmuję to zachwycam się bezgranicznie :)
Graala swojego nie mam... chyba że uznac za niego cud boską parke SD, która ma być tak boska, że nawet nie wiem jeszcze kto to. I pewnie wydją jakieś składaki bo znalezc ładą głowe i ładne ciałko to wyczyn nie lada, szczególnie u panien w tym rozmiarze.... I nawet jak mi sie wkońcu objawi kto to to poczekam... uzbieram... napewno nic nie sprzedam. I na Twoim miejscu też bym nic nie sprzedała. Lepiej walczyć o raty albo nawet wziąć kredyt :/
You can't buy happiness, but you can buy dollies. And that's kind of the same thing.
Mój flickr: http://www.flickr.com/photos/108814335@ ... 910744495/

Awatar użytkownika
Pink Flamingo
Kontakt:

Post autor: Pink Flamingo »

Właśnie właśnie, o to chodzi, nasze wishlisty też przecież ewoluują razem z naszym zagłębianiem się w lalkowy świat, czasem przecież sami potrafimy siebie zadziwić odkrywając, że nagle zaczynam podobać się nam coś, o czym wcześniej w ogóle nie myśleliśmy, co samo w sobie jest ciekawym doświadczeniem, to jak odbija się na finansach to już inna sprawa :)
A to, o czym piszesz to chyba najlepsze, co kolekcjoner może napisać o swoich zbiorach:)

[quote="Lacrima"]Za każdym razem jak którąś wyjmuję to zachwycam się bezgranicznie :)/quote]

Awatar użytkownika
jewelsnake
Kontakt:

Post autor: jewelsnake »

Stary Zgred, mam nadzieję, że uda Ci się rozłożyć płatność na pół roku! Jestem bardzo ciekawa jak wygląda ten Graal :D
Ja już się pogodziłam z faktem, że nigdy nie kupię mojego wymarzonego endoszkieletu T-800 w skali 1:1 XD
"It's not that I can't find worth in anything
It's just that I can't find worth in enough"
Manic Street Preachers

Awatar użytkownika
Stary_Zgred
Kontakt:

Post autor: Stary_Zgred »

jewelsnake pisze:Stary Zgred, mam nadzieję, że uda Ci się rozłożyć płatność na pół roku! Jestem bardzo ciekawa jak wygląda ten Graal :D
Ja już się pogodziłam z faktem, że nigdy nie kupię mojego wymarzonego endoszkieletu T-800 w skali 1:1 XD
:) Czekam na odpowiedź sprzedawcy. Na razie cisza. I zdecydowałam się nie sprzedawać chłopaków. Za bardzo bym za nimi tęskniła. Dla nich pozbyłam się całej masy rzeczy z domu, długo na nich czekałam, a przy wypakowaniu z pudełek aż mi się ręce trzęsły. Pozbywanie się ich chyba byłoby głupie.
To endoszkielet istnieje w skali 1:1? O rety!
Obrazek

Awatar użytkownika
EvilCupcake
Kontakt:

Post autor: EvilCupcake »

Dołączam do grona osób goniących za swoim Graalem, chociaż miałam cichą nadzieję, że mnie to ominie. *głupia Evil* :facepalm:
Zakochałam się bez pamięci w Aramisie z Dollshe, a nie spodziewałam się, że jakiś model spodoba mi się bardziej od Rodericha. Doszło nawet do tego, że pozbywam się główki, którą już u siebie mam i którą niemal gloryfikowałam po to by mieć kasę na Aramiśka, którego nawet nie wiem czy gdziekolwiek dostanę. Niestety na stronie firmowej nie można kupić samej głowy, a cielska od nich kategorycznie nie chcę, bo brzydkie i mam ładniejsze w domku... :pudło:
Lalkowy Panie, czemuś mnie opuścił?!
Aramis to dla mnie kwintesencja wszystkiego co piękne i boskie i generalnie NAJ. Ucieleśnienie męskiego lalka, którego mieć muszę.

Oto i piękny pan o pyszczku cielątka.
Obrazek
Flickr autorki i właścicielki tego cuda. https://www.flickr.com/photos/92890142@N03/

Awatar użytkownika
Stary_Zgred
Kontakt:

EvilCupcake pisze:Dołączam do grona osób goniących za swoim Graalem, chociaż miałam cichą nadzieję, że mnie to ominie. *głupia Evil* :facepalm:
Zakochałam się bez pamięci w Aramisie z Dollshe, a nie spodziewałam się, że jakiś model spodoba mi się bardziej od Rodericha.
Ja na stronę Dollshe z premedytacją nie zaglądam, podoba mi się 99% ich lalek (łącznie z ciałami) i płaczę do większości z nich (wliczając w to Aramisa). Łączę się w bólu i trzymam kciuki, żeby Ci się go udało zdobyć :)
Obrazek

manika
Kontakt:

Post autor: manika »

Ten Graal z pewnością nosi imię IVAN :zakochany: i jest tworzony dzięki 3d printing przez Natalię.
Ale 1100$ lub więcej, w pełni Cię rozumiem Zgredko :pociesza:

Awatar użytkownika
Stary_Zgred
Kontakt:

manika pisze:Ten Graal z pewnością nosi imię IVAN :zakochany: i jest tworzony dzięki 3d printing przez Natalię.
Ale 1100$ lub więcej, w pełni Cię rozumiem Zgredko :pociesza:
Maniko, to nie ten! Mój na pewno nie nazywa się Ivan.
Tak bogiem a prawdą, nie wiem jak wygląda Iwan. Uchylisz rąbka tajemnicy? Rzucisz linkiem do zdjęcia?
Obrazek

Awatar użytkownika
Blu Nectarine
Kontakt:

Post autor: Blu Nectarine »

A kredyt? W niektórych bankach można nawet do jakiś 3 tysięcy debetu mieć jak się ma długo konto. Albo znaleźć dodatkową pracę :P
I decide what the tide will bring
>>>http://bludolls.blogspot.com/<<<

manika
Kontakt:

Post autor: manika »

Stary_Zgred pisze:Tak bogiem a prawdą, nie wiem jak wygląda Iwan. Uchylisz rąbka tajemnicy? Rzucisz linkiem do zdjęcia?
Teraz Twoja kolej :hurra:

http://blithesbjds.tumblr.com/post/7652 ... -of-living

Obrazek

Awatar użytkownika
Szklanooka
Kontakt:

Post autor: Szklanooka »

On. Ma. 38 cm?! Idealna skala. Idealne ciało. Wrzucanie takich rzeczy na forum powinno być karalne. :ban:

Awatar użytkownika
Porcelina
Kontakt:

Post autor: Porcelina »

Sama właśnie jestem o krok od zdobycia swojego Graala i sprzedaję co tylko mogę żeby na niego uzbierać. Choć lalki jakie idą pod młotek są mi bliskie to myślę że mam jeszcze szansę je odzyskać, natomiast taka okazja na Graala pewnie się nie powtórzy. Dlatego sądzę że warto poświęcić kilka lalek i zdobyć coś specjalnego i niepowtarzalnego.

Awatar użytkownika
katti278
Kontakt:

Post autor: katti278 »

A ja chyba podchodzę to tego inaczej. Czasem jak oglądam zdjecia które posyłacie czy zaglądam na strony z lalkami to owszem, myślę "cudna, chcę taką"...Tyle że chcę to ja i Lamborghini i torebkę Chanel a nie zdobędę w życiu wszystkiego, prawda? Więc jeśli jakaś lalka kosztuje zdecydowanie niezdrowe pieniądze mówię sobie " Co bym mogła za to kupić?". Jeśli okazuje się że kupię kanapę w cenie lalki a nie zarabiam 50 tys. zł ms. to jednak coś jest nie tak z ceną lalki i odpuszczam. Owszem, szaleję przy półkach z lalkami ale jak dla mnie to szaleństwo powinno być trzymane na smyczy. Mam półkę lalek, na pewno będę mieć ich więcej ale po prostu... Nie zbieram czegoś na co obiektywnie mnie nie stać. Jak dla mnie kredyt można brać na auto,mieszkanie czy studia a nie na przedmiot ( wybaczcie) :)

ODPOWIEDZ