tło fotograficzne

Masz problem z lalką? Zapytaj o radę!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
midorigami
Kontakt:

tło fotograficzne

Post autor: midorigami »

I znowu ja mam jakieś dylematy :D

Jak wiecie pogoda jest beznadziejna, szybko robi się ciemno i nie każda lalka spasuje do sesji plenerowej w takich warunkach.
I tak się zastanawiam jak się uporać z tłem, żeby nie było nudne.

Na pewno można użyć kolorowego kartonu, albo jakiejś starej tapety.

Zastanawiam się też czy ma jakiś sens robić wypukłe tło ? (sorki nie znam się za bardzo na fotografii)
Bo można sobie na pewno wydrukować np takie tło https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/56 ... 2e8bbb.jpg w cegiełki
ale można też zrobić takie tło z wypukłymi cegiełkami. Zastanawiam się tylko czy ma sens dodawać sobie roboty, czy efekt będzie bardziej naturalny ?

Co sądzicie i jak Wy sobie radzicie z tłem ?

Awatar użytkownika
azulla
Kontakt:

Re: tło fotograficzne

Post autor: azulla »

jeśli masz czas i Ci się chce to ja bym na Twoim miejscu robiła cegiełkę w odpowiedniej skali a nie drukowała ;)
nie wiem dlaczego :bezradny: ...ale ja po prostu wiem czy tło jest drukowane czy nie... nie chcę nikogo urazić ale te drukowane to trochę tandetą wieją :facepalm:

Awatar użytkownika
midorigami
Kontakt:

@ Azulla no właśnie też mi się wydaje, że takie drukowane wieją tandetą, ale z drugiej strony tło może być zamazane. I nie wiem czy wtedy dalej się to rzuca w oczy :D

No cóż można by sobie raz takie cegiełki ponaklejać i mieć już na zawsze, niektóry mają całe domki to nie maja takich dylematów, ale całego pokoiku mi się nie chce robić, zwłaszcza, że nie mam gdzie tego trzymać.

Awatar użytkownika
azulla
Kontakt:

Post autor: azulla »

Też mam problemy z pomieszczeniem wszystkiego lalkowego :pudło: gdzieś widziałam jak taką ściankę ktoś robił rzeźbiąc w styropianie :hyhy: fajnie tylko pomalować i ani to ciężkie ani grube ani nie trzeba naklejać :hyhy:
Jeśli chodzi o rozmazane tło to już ktoś inny musi się wypowiedzieć bo ze mnie fotograf żaden :zawstydzony:

Awatar użytkownika
Nagualini
Kontakt:

Post autor: Nagualini »

Bardzo realistyczne cegiełki można wyciąć z kartoników po jajkach (patent sprawdzony przez miniaturzystki). Tutaj widać, jak to wygląda. Trochę pracochłonne, ale efekt niezły.

Awatar użytkownika
Carmazin
Moderator
Kontakt:

Post autor: Carmazin »

zdecydowanie lepiej jest trochę się pomęczyć ale zrobić cegiełki z kartonu. ładniej wyglądają i rzucają realistyczny cień. no i możesz pobawić się efektami i zrobić na przykład mech na ścianie albo ponaklejać plakaty czy rynnę zrobić, żeby było bardziej realistycznie :D

Awatar użytkownika
midorigami
Kontakt:

z tymi cegiełkami to był tylko przykład :D chociaż one są tak uniwersalne, że się chyba na nie skuszę :) także dziękuje za rady
podrzucam też moją tablice na pintereście bo ostatnio zamiast robić projekty na studia przeglądałam stronki i tutoriale z dziedziny modelarstwa i miniatur
https://pl.pinterest.com/ewelinajan/miniatures/

tak w ogóle to szykuje mi się leśna sceneria bo oczywiście nie zdążyłam przed zima skończyć lalki XD

Awatar użytkownika
Orioness
Kontakt:

Post autor: Orioness »

Możesz też pójść troszkę na skróty :) Jajko bym zniosła, dziubdziając za każdym razem cegiełki z kartoników (chociaż efekt jest, oj jest). Kup pudełko szpachli akrylowej, pumeks i drobnoziarnisty papier ścierny. Oklej karton taśmą samoprzylepną, pokryj dokładnie warstwą szpachli, poczekaj aż wyschnie i zeszlifuj z grubsza pumeksem albo gruboziarnistym papierem ściernym. Rozsmaruj kolejną warstwę (średnio grubą), jak lekko podeschnie to powyciskaj patyczkiem i szpatułką kontury cegiełek. Poczekaj aż dobrze wyschnie, zeszlifuj nadmiar pumeksem, wygładź papierem ściernym drobnoziarnistym i masz cacany murek :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Arima
Kontakt:

Post autor: Arima »

Dobry patent z tym murkiem ze szpachli.
A jeśli ktoś lubi mieć w tle bokeh, to można użyć koca termicznego.

Awatar użytkownika
midorigami
Kontakt:

@Arima znasz się troszkę na fotografii ? Bo jestem zielona i szukam kogoś kto mi pomoże wyjaśnić parę spraw XD

możesz wyjaśnić jak zrobić taki bokeh ? tym kocem ? ( tylko proszę napisz to jak dla kompletnego głupka, bo jestem tak bardzo zielona, że inaczej nie wiem czy zrozumie :P )

Awatar użytkownika
Carmazin
Moderator
Kontakt:

Post autor: Carmazin »

midorigami pisze: jestem zielona i szukam kogoś kto mi pomoże wyjaśnić parę spraw XD
możesz wyjaśnić jak zrobić taki bokeh ? tym kocem ? ( tylko proszę napisz to jak dla kompletnego głupka, bo jestem tak bardzo zielona, że inaczej nie wiem czy zrozumie :P )
Nie tylko Ty jesteś zielona w fotografii X)

ODPOWIEDZ