VINDOLL- nowość od Grando
- Feniks
- Kontakt:
VINDOLL- nowość od Grando
Nie zaglądałam na forum od bardzo dawna, ale to jest news, którym muszę się podzielić!
Grando zdecydowało się na tańszy i lżejszy odpowiednik żywicy do odlewu lalek- tworzywa o nazwie soft vinyl (nie jestem pewna jak to przetłumaczyć). Są ponad połowę lżejsze, lepiej pozują, bo nie są łączone na gumkach tylko na ramie i co najważniejsze są o wiele tańsze. Jak dla mnie świetny krok w zdobyciu nowych klientów.
Tak wygląda ciałko:
http://doll-granado.com/vindoll_body
Konstrukcja na której opiera się lalka:
http://doll-granado.com/vindoll_frame
I pierwszy vindollowy lalek jakiego przyjdzie nam zobaczyć:
http://doll-granado.com/udell
Co myślicie? Będą traktowane na równi z bjd, czy traktowane jako tańsze odpowiedniki, a może pomysł się nie przyjmie w (co szczerze wątpię)?
Grando zdecydowało się na tańszy i lżejszy odpowiednik żywicy do odlewu lalek- tworzywa o nazwie soft vinyl (nie jestem pewna jak to przetłumaczyć). Są ponad połowę lżejsze, lepiej pozują, bo nie są łączone na gumkach tylko na ramie i co najważniejsze są o wiele tańsze. Jak dla mnie świetny krok w zdobyciu nowych klientów.
Tak wygląda ciałko:
http://doll-granado.com/vindoll_body
Konstrukcja na której opiera się lalka:
http://doll-granado.com/vindoll_frame
I pierwszy vindollowy lalek jakiego przyjdzie nam zobaczyć:
http://doll-granado.com/udell
Co myślicie? Będą traktowane na równi z bjd, czy traktowane jako tańsze odpowiedniki, a może pomysł się nie przyjmie w (co szczerze wątpię)?
- Dia
- Kontakt:
Re: VINDOLL- nowość od Grando
Jak dla mnie będą na równi z BJD, cudeńko! Dajcie mi żeńskie, biorę!
- lwica
- Kontakt:
Mnie się bardzo podoba.
oj chyba nawet za bardzo.
Jak by jeszcze cena miała być naprawdę sporo tańsza niż bjd to byłoby super.Jestem tylko ciekawa jakie to cudo jest w dotyku.Czy jak plastik czy bardziej jak silikon czy winyl? I jak z trwałością takiej lalki? Jak widać na zdjęciach to bardzo fajnie pozuje.
Mam pytanko czy ten jegomość jest też w skali barbiowej? Bo coś czuję,że moja Teresa mtm chciała by mieć u swojego boku takiego przystojniaka.
Mam pytanko czy ten jegomość jest też w skali barbiowej? Bo coś czuję,że moja Teresa mtm chciała by mieć u swojego boku takiego przystojniaka.
- Mysha
- Kontakt:
Jako lokalny spec od lalek winylowych pozwolę sobie zabrać głos 
To jest normalna winylowa lalka jak Dollfie Dream czy Smart Doll - do czego sami Granado się przyznali (tzn. napisali, że materiał jest ten sam co innych lalek tego typu). W dotyku najbardziej przypomina plastik - na pewno nie silikon czy gumę. Chociaż w tych kategoriach też są drobne różnice, jeśli chodzi o powierzchnię (np. SmartDoll są gładsze w dotyku, niż DD, a Obitsu jest niby gładkie, ale jakoś tak dziwnie porowate, że każdy brud do tego przystaje).
Trwałość lalki zapewne przyzwoita - oczywiście stawy mogą się złamać, jeśli się ich używa niezgodnie z przeznaczeniem, chociaż Granado twierdzi, że ich lalka jest wytrzymała (to po mojej uwadze, że joint w szyi jest podejrzany i może pęknąć). Zdarzyć się też może, że sama winylowa powłoka pęknie, ale to już zależy od lalki, więc w kwestii Granado ciężko to ocenić.
Pozowanie gościa jest całkiem dobre, ale zabili mnie nie zrobieniem podwójnego jointa w kolanie T___T
Jeśli chodzi o cenę, to vindoll jest dużo tańszy od swojego żywicznego odpowiednika - $350 vs $550. To jednocześnie sprawia, że jest najtańszą lalką winylową na rynku (gdzieś tam pewnie na granicy z obitsu, ale estetyka jest nieporównywalna).
Jeśli dobrze widzę, to Granado robią lalki tylko w skali 1/3, więc raczej barbiowatych bym się po nich nie spodziewała. Z drugiej jednak strony, winylu też się nie spodziewałam
To jest normalna winylowa lalka jak Dollfie Dream czy Smart Doll - do czego sami Granado się przyznali (tzn. napisali, że materiał jest ten sam co innych lalek tego typu). W dotyku najbardziej przypomina plastik - na pewno nie silikon czy gumę. Chociaż w tych kategoriach też są drobne różnice, jeśli chodzi o powierzchnię (np. SmartDoll są gładsze w dotyku, niż DD, a Obitsu jest niby gładkie, ale jakoś tak dziwnie porowate, że każdy brud do tego przystaje).
Trwałość lalki zapewne przyzwoita - oczywiście stawy mogą się złamać, jeśli się ich używa niezgodnie z przeznaczeniem, chociaż Granado twierdzi, że ich lalka jest wytrzymała (to po mojej uwadze, że joint w szyi jest podejrzany i może pęknąć). Zdarzyć się też może, że sama winylowa powłoka pęknie, ale to już zależy od lalki, więc w kwestii Granado ciężko to ocenić.
Pozowanie gościa jest całkiem dobre, ale zabili mnie nie zrobieniem podwójnego jointa w kolanie T___T
Jeśli chodzi o cenę, to vindoll jest dużo tańszy od swojego żywicznego odpowiednika - $350 vs $550. To jednocześnie sprawia, że jest najtańszą lalką winylową na rynku (gdzieś tam pewnie na granicy z obitsu, ale estetyka jest nieporównywalna).
Jeśli dobrze widzę, to Granado robią lalki tylko w skali 1/3, więc raczej barbiowatych bym się po nich nie spodziewała. Z drugiej jednak strony, winylu też się nie spodziewałam
Kizuna [Smart Doll] Isabelle [DD Saber Extra] Maya [DD DDH-06] Angelica [DD Sakuya] Koteczek [MDD Mariko] Lancer [Ringdoll Lucifer] Moonlight [Smart Doll] Emilka [DD Miku]

- Czarnab1
- Kontakt:
Na BJD się nie znam, ale z wyglądu bardzo mi się podoba. Szkoda, że takich pięknych lalek nie robią w barbiowych rozmiarach.
- trujewszczak
- Kontakt:
Cały czas czekam na moment, kiedy lalek BJD z innych tworzyw będzie tyle, co tych żywicznych. Moim zdaniem takie rozwiązanie ma ogrom plusów. Sama żywica skutecznie mnie odstrasza. Lubię trzymać lalkę w ręce i mimo wszystko czuć, że to TYLKO lalka. Żywica na to nie pozwala. Urosła do miana AŻ lalek, lalek nad wszystkimi lalkami, czegoś kolekcjonerskiego, niedostępnego, a jak już dostępnego, to obowiązkiem jest dbać i najlepiej dotykać tylko w rękawiczkach, bo to samo w sobie arcydzieło. Już nie lalka, tylko arcydzieło. Oczywiście to moje odczucia. Trochę zamotałam.
Czy będą traktowane na równi z BJD? Zależy przez kogo. Myślę, że ten światek urósł już do takiego poziomu zachwytu nad żywicami i samymi sobą, że się w ogóle takie cudo posiada, że ciężko będzie im się w ten światek wgryźć. Oczywiście mówię tu o tych skrajnych przypadkach, które wcale nie są takie rzadkie. Przez osoby o zdrowym rozsądku - jak najbardziej.
Czy będą traktowane na równi z BJD? Zależy przez kogo. Myślę, że ten światek urósł już do takiego poziomu zachwytu nad żywicami i samymi sobą, że się w ogóle takie cudo posiada, że ciężko będzie im się w ten światek wgryźć. Oczywiście mówię tu o tych skrajnych przypadkach, które wcale nie są takie rzadkie. Przez osoby o zdrowym rozsądku - jak najbardziej.
- Stary_Zgred
- Kontakt:
Mam najwięcej BJD właśnie od Granado i kocham tę firmę bardzo ale to bardzo. Pomysł z nowym typem lalek wywołuje u mnie chęć sprzedania nerki i zakupienia z dziesięciu, bo wiem, że będą boskie 

- Miranda
- Administrator
- Kontakt:
Mam podobne odczucia. Żywica to jest "och!, ach!", prawie, że bożek, do którego się wzdycha i pławi w jego nimbie.trujewszczak pisze:Cały czas czekam na moment, kiedy lalek BJD z innych tworzyw będzie tyle, co tych żywicznych. Moim zdaniem takie rozwiązanie ma ogrom plusów. Sama żywica skutecznie mnie odstrasza. Lubię trzymać lalkę w ręce i mimo wszystko czuć, że to TYLKO lalka. Żywica na to nie pozwala. Urosła do miana AŻ lalek, lalek nad wszystkimi lalkami, czegoś kolekcjonerskiego, niedostępnego, a jak już dostępnego, to obowiązkiem jest dbać i najlepiej dotykać tylko w rękawiczkach, bo to samo w sobie arcydzieło. Już nie lalka, tylko arcydzieło. Oczywiście to moje odczucia. Trochę zamotałam.![]()
A co do winylu i innych tworzyw - zawsze byłam na tak i coraz bardziej się utwierdzam w tym, żeby kupić bjd właśnie z innego tworzywa niż żywica. Ta odrzuca mnie swoimi właściwościami. Czekam więc z niecierpliwością na pojawienie się nowych lalek, ale w wersji żeńskiej. Może inne firmy wezmą przykład?
- Only NM
- Kontakt:
Jestem oczarowana - ta cena do mnie mówi : SHUT UP AND TAKE MY MONEY!
Najpierw jednak poczekam na zdjęcia ownerskie i więcej głów, jestem też ciekawa czy będzie można to łączyć z głową żywiczną, i czy nie będzie za dużym balastem dla ciała - chociaż sa ownerzy którzy trzymają SDki na winylowych ciałach...
Najpierw jednak poczekam na zdjęcia ownerskie i więcej głów, jestem też ciekawa czy będzie można to łączyć z głową żywiczną, i czy nie będzie za dużym balastem dla ciała - chociaż sa ownerzy którzy trzymają SDki na winylowych ciałach...
Życie, to nie jest sport dla widzów!
- Dzwonnik z Notre Dame
Jeśli chcesz mnie odwiedzić kliknij TUTAJ
- Dzwonnik z Notre Dame
- Mysha
- Kontakt:
Granado pisali, że żywiczne głowy na to ciało nie pasują. Obejrzyj sobie szkielet i mocowanie na szyi. Może dałoby się coś zakombinować, ale będzie raczej ciężko.
Kolejne głowy będą dopiero i tylko wtedy, gdy pierwsza wersja okaże się sukcesem.
Kolejne głowy będą dopiero i tylko wtedy, gdy pierwsza wersja okaże się sukcesem.
Kizuna [Smart Doll] Isabelle [DD Saber Extra] Maya [DD DDH-06] Angelica [DD Sakuya] Koteczek [MDD Mariko] Lancer [Ringdoll Lucifer] Moonlight [Smart Doll] Emilka [DD Miku]

- Only NM
- Kontakt:
Wyjdę na zboka, ale czy tylko mi rzuca się w oczy ten ptaszek co chce wyjść na wolność z bokserek XD Ciekawe czy można coś z tym zrobić, nie piłując...
Życie, to nie jest sport dla widzów!
- Dzwonnik z Notre Dame
- Dzwonnik z Notre Dame
- Nagualini
- Kontakt:
No mnie się rzuca, ale ja lubię lalków anatomicznie poprawnych (swoich plastikochłopaków raczej leczę z kendollozy niż im ją funduję, na samą myśl o piłowaniu zrobiło mi się zimno
).
I popieram przedmówczynie, gdyby istniały takie ciała 1/6, brałabym w ciemno, są fantastyczne.
I popieram przedmówczynie, gdyby istniały takie ciała 1/6, brałabym w ciemno, są fantastyczne.
- Miranda
- Administrator
- Kontakt:
Niestety, najlepiej to to nie wygląda.Only NM pisze:Wyjdę na zboka, ale czy tylko mi rzuca się w oczy ten ptaszek co chce wyjść na wolność z bokserek XD Ciekawe czy można coś z tym zrobić, nie piłując...
- EvilCupcake
- Kontakt:
Niewątpliwie jest to krok w jakimś kierunku, bo wśród lalek vinylowych dominują panny i głównie mangopysie, ale jakoś nie mogę się przekonać do tego ciała, które wygląda jak mapa plastyczna. (estetyka firmy niekoniecznie trafia w mój gust) Nowy lalek w porównaniu do żywicy jest leciutki, bardzo jestem ciekawa jak się ludziom będzie z nim "pracowało".
PS: Zapomniałyście dodać, że żeby wejść w posiadanie żywicy trzeba najpierw dostarczyć firmie zaświadczenie o niekaralności, cztery zdjęcia do dowodu i próbkę krwi, która zostanie wymieszana z płynną żywicą, by wytworzyć niepowtarzalną więź między właścicielem, a przyszłą lalką.
PS: Zapomniałyście dodać, że żeby wejść w posiadanie żywicy trzeba najpierw dostarczyć firmie zaświadczenie o niekaralności, cztery zdjęcia do dowodu i próbkę krwi, która zostanie wymieszana z płynną żywicą, by wytworzyć niepowtarzalną więź między właścicielem, a przyszłą lalką.
- Elka
- Kontakt:
A setki podań jakie trzeba napisać i udowadniać w nich dlaczego to właśnie my mamy zostać szczęśliwym posiadaczem żywicy. A jak już nas wybiorą to jeszcze robią testy psychotechniczne żeby sprawdzić czy faktycznie się nadajemy na właściciela i czy nie ma w nas chęci niewłaściwego wykorzystania lalkiEvilCupcake pisze: PS: Zapomniałyście dodać, że żeby wejść w posiadanie żywicy trzeba najpierw dostarczyć firmie zaświadczenie o niekaralności, cztery zdjęcia do dowodu i próbkę krwi, która zostanie wymieszana z płynną żywicą, by wytworzyć niepowtarzalną więź między właścicielem, a przyszłą lalką.
Co do Vindoll to mi pasuje. Ciekawa jestem jak z wytrzymaloscia tego szkieleta i czy da się to w razie czego posklejać.
To że lżejszy to wg mnie na plus bo mobilniejszy, łatwiej z domu wynieść i na sesje zabrać no i ta jego ruchomość.
Ciekawy pomysł z tym wykorzystaniem do rysunku jako studium postaci - chyba łatwiej go upozowac i przynajmniej stoi tak jak go postawisz. Mogła bym go mieć jako modela do rysunku bo moje rekasciarskie iplehouse są bardzo nie wdzięczne w pozowaniu i nawet nie myślałam o tym żeby próbować je narysować.