Jeżeli chodzi o malowanie plastiku - nieważne czy śliski czy gumowaty (pvc) to najpierw trzerba kupić podkład. W sklepach modelarskich, raczej internetowe (np. gunze o ile dobrze pamiętam) jest seria Mr. Hobby- podkłady, lakiery, wykończenia. Można użyć podkładu albo lakieru matowego. Puszka to koszt koło 50zł ale jest super wydajna.
DOPIERO NA PODKŁADZIE, kiedy zaschnie, polecam akryl, ale aerografowy. Niestety, ale farby w sprauy nakładają warstwę grubą, ciężką nimi wycelować i robią się lepkie.
Aerograf to inwestycja jednorazowa koło 300zl co najmniej. Ja swój upolowałam na allegro za 150zł. Pistolet do niego to koło 20-30zł, jeden mi służy 4 rok.
Tak więc polować na allegro na używane aerografy. Nie opłaca się kupować puszek ze spręzonym powietrzem.
Kiedy już farba zaschnie (lakier koło 5-10 minut i jest gotowy, farba dobrze nałożona prawie od razu jest sucha, ale najleipej koło 1-2 godzin odczekać między malowaniami) należy położyć drugą warstwę lakieru Mr. Super Clear. I tu juz wybór do ciebier - czy to będzie mat, pół mat czy gloss.
Matowy to tylko Mr. Super Clear, ale gloss już można pewnie kupićtaniej w mniejszej ilości innej firmy, bo to matowy ciężko znaleźć.
GUMA - gumowe nogi tez można tak pomalować ALE będzie pękać - nie ma przebacz, farba robi sztywną warstwę. Ja już tu było powiedziane można je farbować (np. we wrzątku barwnikiem spożywczym lub specjalnymi barwnikami). W sklepach modelarskich albo platycznych- nie wiem czy w każdym- można dostać barwnik (z pięknym napisem DYE) i tam jest instrukcja jak się nim posługiwać.
Gumę też łapią bardzo łatwo... markery wodne. Po kilkunastu dniach wietrzenia przestają brudzić. Są też dobre do farbowania lalkowych syntetycznych peruk
A co do usuwania - zmywacz Z ACETONEM. Niestety, może rozjaśniać materiał, ale akryl najlepiej w ten sposób zmywać. Nigdy spirytusem, bo wyjdzie ciekawy, acz niechciany pewnie efekt.
FARBY
Do aerografu polecam Vallejo. Serio, wielka gama kolorów, dosyć tanie (malutka butelka to 9zł ale są super wydajne). Są na bazie akrylowej.
Są też kolory metaliczne, bardzo ich dużo. Nie trzeba już przykrywać lakierem, bo same w sobie mają połysk.
Ja sama malowałam tatuaże na lalkach, jednej zrobiłam makijaż, przemalowywałam figurki z PVC i metalowe, malowałam buty dla Barbie oraz parę akcesoriów (bo jak wiadomo w większości je dostaje się różowe na 30cm).
Początkowo to spory koszt, niestety, ale starcza na lata. Dodatkowo aerograf jest fajny aby zrobić sobie nadruk na koszulce, pomalować fantazyjnie ściany, drzwi, malować obrazy... Setki godzin buczenia silnika od aerografu dało mi wielką radochę, a kupiłam, by pomalowac mojego Taeyanga na ciemny brąz
Mam nadzieję, że jakkolwiek pomogłam