Jak zrobić biżuterię dla Barbie?

Masz problem z lalką? Zapytaj o radę!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dampirg85
Kontakt:

Jak zrobić biżuterię dla Barbie?

Post autor: Dampirg85 »

Cześć wszystkim, mam ogromne plany związane z tworzeniem biżuterii dla Barbie... Jednak pojawia się pewien problem, bo nie wiem jak się do tego zabrać. :zawstydzony:
Czy byłby ktoś w stanie zrobić jakiś prosty tutorial o tym jak np można zrobić bransoletkę, wisiorek albo kolczyki dla lalki??
Byłbym ogromnie wdzięczny za pomoc. :*

p.s. A tak na marginesie, to czym najlepiej przebić uszy lalce Barbie (nie robiąc większych szkód), tak by można jej dodawać jakieś kolczyki??

p.s.2. Mam jeszcze jedno pytanie ale z innej beczki... Czy da się w jakiś sposób zmienić kolor butów dla lalek? Dokładnie chodzi mi o to, czy da się pomalować np różowe buty Barbie na jakiś inny kolor? Jeżeli jest taka możliwość to czym trzeba to zrobić?? :)

Awatar użytkownika
oleg
Kontakt:

Re: Jak zrobić biżuterie dla Barbie?!

Post autor: oleg »

Buty można pomalować na pewno farbą akrylową, do kupienia w papierniczym. :) Możesz też spróbować zafarbować je barwnikiem spożywczym, ale nie wiem, jakie będą efekty.

Awatar użytkownika
laluna
Kontakt:

Post autor: laluna »

ja maluję akrylami, nic się nie ściera i nie złazi...

Awatar użytkownika
jewelsnake
Kontakt:

Post autor: jewelsnake »

Też maluje buty akwarelami, czasami markerami, lub markerem olejowym firmy Pentel.Jeśli coś się ściera zawsze można użyć werniksu.

Jeśli chodzi o najprostszą biżuterię dla lalki proponuję nawlec na gumkę koraliki i bransoletka gotowa. Można uzyć żyłkę lub nić na koraliki na szyję. Kolczyki - używam do tego bigli od kolczyków dla ludzi, coś w tym rodzaju --> http://allegro.pl/mz058-bigle-otwarte-w ... 70871.html (moje akurat są kompletnie proste zakończone pętelką, nie mam pojęcia jak się faktycznie nazywają, czy to bigle czy też jakieś inne akcesoria używane w rękodziele). Doczepiam do tego łańcuszki, koraliki nałożone na duże oczka od łańcuszka, itd.

Uszy przebijam lalkom igłą lub szpilką :)
"It's not that I can't find worth in anything
It's just that I can't find worth in enough"
Manic Street Preachers

Awatar użytkownika
KiciaKocia
Kontakt:

Post autor: KiciaKocia »

Bardzo prosty tutorial dotyczący robienia biżuterii dla lalek - http://www.youtube.com/watch?v=hr4YC25uQ9o
"Nikt, kto wymiotuje, nie wygląda elegancko, a już widok rzygającego smoka jest chyba najgorszy."

Awatar użytkownika
Szklanooka
Kontakt:

Post autor: Szklanooka »

jewelsnake pisze:Jeśli coś się ściera zawsze można użyć werniksu.
Albo lakier samochodowy w sprayu - do wyboru są matowe, półmatowe, błyszczące. Ja używam i polecam, bo są bardzo wytrzymałe.

Koraliki i różne akcesoria do robienia biżuterii można znaleźć w praktycznie każdej pasmanterii czy Empiku. W internecie też jest tego pełno, ale ja lubię sobie pooglądać i podotykać, wtedy przychodzą mi do głowy pomysły jak wykorzystać różne elementy i czy nie są za duże, żeby ładnie wyglądać na lalce.

Awatar użytkownika
Dampirg85
Kontakt:

Post autor: Dampirg85 »

Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Mam nadzieję, że uda mi się stworzyć coś ciekawego. :brawo: 3maj cie kciuki!! :)
jewelsnake pisze: Uszy przebijam lalkom igłą lub szpilką :)

A czy szpilka musi mieć jakiś odpowiedni rozmiar? :zawstydzony:

Awatar użytkownika
jewelsnake
Kontakt:

Post autor: jewelsnake »

Zwyczajna cienka igła lub klasyczna szpilka wystarczy, dziurka sama się odpowiednio rozciągnie gdy włożysz kolczyk.
"It's not that I can't find worth in anything
It's just that I can't find worth in enough"
Manic Street Preachers

Awatar użytkownika
Ania_DollSecondHand
Kontakt:

Post autor: Ania_DollSecondHand »

No, i trzeba uważać, bo niektóre metale reagują z gumą i w dziurce ucha lalki może zacząć robić się zielone przebarwienie. Najlepiej pomalować wcześniej część, którą wkładamy do ucha lakierem bezbarwnym.

Awatar użytkownika
elianka
Kontakt:

Post autor: elianka »

JA malowałam buty farbą akrylową zmieszaną z decoupageowym medium do plastiku :)
Nie jestem dziwna. Jestem po prostu z edycji limitowanej.

Mój lalkowy blog

ODPOWIEDZ