Znacie coś podobnego do okleiny i wiecie, gdzie to kupić? Myślałam o taśmach ozdobnych, ale jedyne jakie znalazłam, są szerokie na max 2 cm i to nie w takich wzorach jak bym chciała...
Alternatywa dla okleiny meblowej
- Mono
- Kontakt:
Alternatywa dla okleiny meblowej
Ostatnio nabrałam zapału i z zacięciem (późno w nocy) budowałam toaletkę dla Barbie. Zrobiłam ją z kartonu i od początku pomysł był taki, że na sam koniec okleję ją okleiną meblową i będzie piękna, jak drewniana. Jednak mój plan spalił na panewce, bo to dziadostwo w ogóle nie trzyma się kartonu 
Znacie coś podobnego do okleiny i wiecie, gdzie to kupić? Myślałam o taśmach ozdobnych, ale jedyne jakie znalazłam, są szerokie na max 2 cm i to nie w takich wzorach jak bym chciała...
- Ania_DollSecondHand
- Kontakt:
Re: Alternatywa dla okleiny meblowej
Hmmm... A gdyby tak pokombinować z tapetą o wzorze drewna? Cienka tapeta powinna się dobrze kleić do kartonu. Tu na przykład jest duży wybór takich "drewnianych":
http://www.tapety-artfunk.pl/tapety-bambus-drewno
Co prawda cena jednej rolki zbyt przyjazna nie jest, ale na ile mebelków by starczyła? Ewentualnie można by poszukać czegoś tańszego
http://www.tapety-artfunk.pl/tapety-bambus-drewno
Co prawda cena jednej rolki zbyt przyjazna nie jest, ale na ile mebelków by starczyła? Ewentualnie można by poszukać czegoś tańszego
- astridnat
- Kontakt:
Ja korzystałam z okleiny meblowej i nie było źle, ale każdy element mebla oklejałam z osobna i dopiero później sklejam. Żeby utrwalić klejenie można by podgrzać suszarką, wtedy klej powinien się trochę rozpuścić i lepiej wsiąknąć w pory kartonu, ale nie sprawdzałam tego.Mono pisze:Ostatnio nabrałam zapału i z zacięciem (późno w nocy) budowałam toaletkę dla Barbie. Zrobiłam ją z kartonu i od początku pomysł był taki, że na sam koniec okleję ją okleiną meblową i będzie piękna, jak drewniana. Jednak mój plan spalił na panewce, bo to dziadostwo w ogóle nie trzyma się kartonu
Przy oklejaniu poszczególnych części zawsze kawałek okleiny jest większy, niż oklejany element. i przy oklejaniu zawijam pod spód. Jeśli część będzie oglądana z obu stron, to na to zagięte naklejam dopiero dopasowaną rozmiarem okleinę, bo okleina do okleiny klei się dobrze.
- Mono
- Kontakt:
astridnat, mnie to w ogóle trzymać kartonu się nie chciało.
Dzięki Aniu za podpowiedz z tapeta, spróbuje
- astridnat
- Kontakt:
hm...Może okleina była jakaś lipna? stara czy cuś? Ja kupiłam taką w rolkach z biedronki i jakąś tam kleistość jednak miała. W sumie nawet nie najgorszą.Mono pisze:astridnat, mnie to w ogóle trzymać kartonu się nie chciało.
- MajorMistakes
- Kontakt:
A takie rolki papieru samoprzylepnego z Obi/Nomi ze wzorem drewna się nie nadadzą? Odklejasz papier ochronny, klej jest dość mocny...Ja przykleiłam do pudełka, jedynym problemem było przycięcie jej równo- ale to już klątwa krzywych łap.
Wisdom comes from experience. Experience is often a result of lack of wisdom.
http://offwithmyheadhead.blogspot.com/
http://offwithmyheadhead.blogspot.com/
- Mono
- Kontakt:
astridnat, możliwe, że Chińczycy spartolili sprawę i ich okleina trzyma się jedynie własnego papieru ochronnego
MajorMistakes, właśnie dlatego piszę o jakieś alternatywy, kompletnie nie wiem co jest w sprzedaży. Dzięki za podpowiedź, poszukam i tego w Obi
MajorMistakes, właśnie dlatego piszę o jakieś alternatywy, kompletnie nie wiem co jest w sprzedaży. Dzięki za podpowiedź, poszukam i tego w Obi
- privace
- Kontakt:
Czasami w takich różnych sklepach typu meble, tapety itp warto popytać o końcówki serii. Czasem im zostaje np. 1 rolka tapety drewnopodobnej i tanio wyjdzie 
- aszeko
- Kontakt:
W niektórych marketach budowlanych można wziąć próbkę tapety, albo może bordery/bordiury będą tańsze od standardowej rolki?
lalkowydomek.blogspot.com
- Manhamana
- Kontakt:
Papiery do scrapbookingu? Widywałam drewniane wzory - w połączeniu z vikolem efekt murowany- trzyma się wszystkiego- kartonu, sklejki, pilśni i na dodatek dobrze wygląda- tapetowałam pokoiki 
Można też spróbować jak klej słaby podkleić vikolem - równiutką warstwą pociągnąć całą powierzchnię kartonu i na to okleinę przylepić
Można też spróbować jak klej słaby podkleić vikolem - równiutką warstwą pociągnąć całą powierzchnię kartonu i na to okleinę przylepić
-
laskonogi
- Kontakt:
sugeruje fornir - doskonale sie sprawdza i jest banalny w obróbce - klej - papier do wikolu najlepiej kleić butaprenem
-
albi
- Kontakt:
Ja mam okleiny z biedronki i castoramy,dobrze kleją się do kartonu i są ładną ozdobą jako podłoga lub mebelek