Proszę o pomoc przy wyborze pierwszej lalki

Dział dla ball jointed dolls, czyli lalek ze stawami kulkowymi, nie tylko z żywicy.
Awatar użytkownika
Vainz
Kontakt:

Proszę o pomoc przy wyborze pierwszej lalki

Post autor: Vainz »

Witam wszystkich. Moje marzenia o własnej żywicy są coraz bliższe spełnienia. Mam okazję zamienić swoją wakacyjną wycieczkę na równowartość jej kosztów i przeznaczyć je na co sobie zażyczę. *na lalki, a jakże*

Brakuje mi ochoty na wyjazdy, dlatego stwierdziłam, że ładna lala przyniesie mi więcej radości. Miałam już wcześniej okazję na taki zakup, ale nie byłam w stanie zdecydować się na czas i pieniądze rozpłynęły się w paru różnych kierunkach nie pozostawiając po sobie nic wartościowego. Nie chcę przepuścić okazji tym razem, dlatego proszę o waszą pomoc.

Mój fundusz będzie wynosił do 2 tys. złotych. Najbardziej podobają mi się lalki rozmiaru MSD, tylko żeńskie ciałka, przynajmniej dobrze pozujące, bo zarówno ja jak i przyjaciółka czaimy się, żeby je trochę obfotografować. Makijaż chyba chciałabym na swojej pierwszej lalce dostać firmowy, bo jednak to lepszy efekt przy rozpakowaniu i większa radocha, ale ewentualnie sama mam zamiar się tym zająć. Mam swoje faworytki i chciałabym poznać wasze opinie na temat samej firmy, przesyłki, konkretnego modelu, ciałek, jakości wigów i innych przedmiotów jakie oferuje firma. Chciałabym wiedzieć, które z tych lalek są warte swojej ceny, być może niektóre tańsze w niczym im nie ustępują.

Możecie rzucać swoje propozycje, powiem tylko, że mój typ to sarnie oczy lub wypukłe i najlepiej rozchylone usta. Polecajcie, odradzajcie i co tylko. Tu moje typy.

* Iplehouse J.I.D. Tania - chyba moja grail doll, jestem w niej zakochana od kiedy pojawiła się w Noctarcana Circus a to przecież już z 6 lat. Miłość nie więdnie, ale cena trochę wyższa nie wiem jak przesyłka.

* D.I.M. Happy Larina - śliczna, wielkousta, niedroga, nie jestem przekonana co do ciałka, makijaż też nie taki.

* Luts Kid Delf Ani - podoba mi się kształt oczu, trochę animcowa ale ładna.

I tu kończą się chyba realistyczne zachciewajki.

* Fairyland MiniFee Chloe - wiem, że tutaj rozległo się pewnie parę jęków agonii, ale co zrobię, podoba mi się. Nie mam za to pojęcia gdzie ją dostać, no i sama cena niepocieszająca.

* Lillycat Cerisedolls Constantine - nie mam słów, ale dostępność i cena przerażają.

Proszę o wasze opinie. (:

edit:
Zapomniałam o Soul Doll Liddell, ona również bardzo mi się podoba.

Awatar użytkownika
Arszenikk
Kontakt:

Re: Proszę o pomoc przy wyborze pierwszej lalki

Post autor: Arszenikk »

Odradzam z całego serca Fairyland, bo są tak mało oryginalne, ze to boli. Wszędzie ich pełno :c I moim zdaniem zupełnie nie są warte swojej ceny. Owszem, mam hejta na firmę, ale lecą sobie w kulki z jakością.
Lalki Iplehouse nie pozują w ogóle, straszne kloce niestety. Dodatkowo mają trochę wyj***e na klientów. Wybacz język, ale to co odwalili z moimi znajomymi, traktując ich jak natrętów przy zamawianiu to przeszło trochę granice dopuszczalności. Lutsy są przyzwoite, Lillycat są specyficzne, ale ładne, chociaż tak, cena zabija. O DiM'ie za dużo powiedzieć nie mogę, bo styczności nie miałam. Za to serdecznie polecam stronę http://acbjd.com/ gdzie lalek jest sporo. No i zawsze każdemu z czystym sumieniem zaproponuję coś z DollZone, bo firma jest naprawdę boska. Posiadam w domu również Doll Family - H, są też zajebiści i cena niska. Zwłaszcza, że teraz jest event.
Oh, you can't help that. Most everyone's mad here.

Awatar użytkownika
Yoshimitsu
Kontakt:

Post autor: Yoshimitsu »

Sprawdź jak Twoja wybrana lalka wygląda u innych właścicieli:) Warto odkryć jaki lalka ma potencjał.
Arszenik ma rację. Fajnie jest kupować u pośrednika, bo przesyłka jest niższa i obserwuj na acbjd czy akurat dana lalkowa firma nie ma czasem jakiejś promocji:)
Obrazek

Awatar użytkownika
Vainz
Kontakt:

Za to serdecznie polecam stronę http://acbjd.com/ gdzie lalek jest sporo. No i zawsze każdemu z czystym sumieniem zaproponuję coś z DollZone, bo firma jest naprawdę boska. Posiadam w domu również Doll Family - H, są też zajebiści i cena niska. Zwłaszcza, że teraz jest event.
Stronę znam ale niestety ma tam chyba żadnej firmy, którą wymieniłam.
U mnie żadna panna z Dollzone nie wzbudza zachwytu, co innego męskie modele. (Ivan jest śliczny) Ale ja nie zbieram panów. Za to z oferty Doll Family coś mnie zainteresowało. Dziękuję za radę, nad tym się zastanowię.

-- 14 sie 2014, o 00:36 --
Sprawdź jak Twoja wybrana lalka wygląda u innych właścicieli:) Warto odkryć jaki lalka ma potencjał.
Arszenik ma rację. Fajnie jest kupować u pośrednika, bo przesyłka jest niższa i obserwuj na acbjd czy akurat dana lalkowa firma nie ma czasem jakiejś promocji:)
Sprawdzałam. :D Naoglądałam się sesji zdjęciowych, unboxing'ów, recenzji ciałek i wszystkiego innego. Inaczej nigdy nie rozważyłabym Lariny, która w firmowym makijażu niezbyt przypadła mi do gustu.
Co do pośredników to możecie polecić coś poza acbjd?

Awatar użytkownika
Arszenikk
Kontakt:

Zawsze możesz wziąć Ivana na damskim ciele, DZ jest bardzo kochane, jeśli o klienta chodzi =w=
To jest też dobry pośrednik z tego co słyszałam. Nie kieruj się tylko tym, że do Polski nie śle, bo śle, swego czasu się pytałam. Sobie tylko wkręcili, że Polska to Rosja, czy coś, łajzy~
http://stores.ebay.com/dollssinging/
Masz tu jeszcze Sunny's World http://www.swdoll.com/
Oraz Milky Queen http://stores.ebay.com/Milky-Queen-Doll-Castel <- Magic Time ma całkiem przyjemne lalki :3

Awatar użytkownika
Ashley Shell
Kontakt:

Post autor: Ashley Shell »

Vainz po pierwsze kieruj się tym co Ci się podoba. Wypytaj czy dana lalka dobrze pozuje, jak szybko żywica zmienia kolor, zobacz dany mold w sieci na zdjęciach ownerów ( świetna strona jest na flickr.com ) czasem zdjęcie promo jest bardzo mylące, wypytaj ile się czeka na zamówienie. To są podstawowe rzeczy, na które warto zwrócić uwagę.
Głupotą jest kupić lalkę na zasadzie "bo wielu osobom się podoba to ja też kupie" Chyba, że popularny mold rzeczywiście Ci się podoba i chcesz go mieć ;)

Z Arszenik się nie zgodzę co do ipla. Aktualnie nowe ciałka pozują dobrze w porównaniu ze starymi, jointy łokciowe są bardzo ładnie zrobione i można fajne pozy z rękami ułożyć i lalka się nie rusza/nie zgina itp. Nigdy nie miałam złego kontaktu z iplem, zawsze szybko odpisywali... więc cóż zależy jaka sytuacja była.

No i najważniejsze nie rób zakupów w pośpiechu ^^ lalkę łatwo można kupić, ale ze sprzedażą może być już ciężko jak coś Ci się odwidzi.

Awatar użytkownika
nmin
Kontakt:

Post autor: nmin »

Vainz pisze:* D.I.M. Happy Larina - śliczna, wielkousta, niedroga, nie jestem przekonana co do ciałka, makijaż też nie taki.
Też mam Larinę w czołówce wymarzonych lalek, może kiedyś ;) Czytałam pytania i odpowiedzi na jej stronie i dwie osoby pytały, czy mogłyby zamówić ją z makijażem, ale w wersji dla Lariny z przymkniętymi oczami. Odpowiedź była twierdząca, na zasadzie "napiszcie to w komentarzu do zamówienia". Jeśli sama zdecyduję się na Larinę, to pewnie tak właśnie zrobię, bo podstawowy makijaż zupełnie do mnie nie przemawia.
Dolls Around The Corner [Blog] [Facebook]

Awatar użytkownika
Mad-Telepath
Kontakt:

Post autor: Mad-Telepath »

Bierz Tanieczkę, skoro serce Ci ją podpowiada ;)
Kłopot z myśleniem polega na tym, że kiedy już się zacznie, niełatwo przestać.
Terry Pratchett

Moi chłopcy: http://madtelepath.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Vainz
Kontakt:

Zawsze możesz wziąć Ivana na damskim ciele, DZ jest bardzo kochane, jeśli o klienta chodzi =w=
A Villemo Art jako pośrednik? Mniej kochane z tego co słyszałam, prawda to?
Magic Time faktycznie bardzo przyjemne mordki. ♥
Głupotą jest kupić lalkę na zasadzie "bo wielu osobom się podoba to ja też kupie" Chyba, że popularny mold rzeczywiście Ci się podoba i chcesz go mieć ;)
Z Arszenik się nie zgodzę co do ipla. Aktualnie nowe ciałka pozują dobrze w porównaniu ze starymi, jointy łokciowe są bardzo ładnie zrobione i można fajne pozy z rękami ułożyć i lalka się nie rusza/nie zgina itp. Nigdy nie miałam złego kontaktu z iplem, zawsze szybko odpisywali... więc cóż zależy jaka sytuacja była.
No i najważniejsze nie rób zakupów w pośpiechu ^^ lalkę łatwo można kupić, ale ze sprzedażą może być już ciężko jak coś Ci się odwidzi.
Bardzo dziękuję za rady. Chloe szczerze mi się podoba i chciałabym ją kiedyś dołączyć do kolekcji. Nie zniechęca mnie też to, że spowszechniała ostatnimi czasy. Mimo wszystko na ten moment wzięłabym zamiast niej Larinę, która według mnie ma ciut więcej uroku.
Dobrze słyszeć, że z IH nie jest aż tak źle, bo bardzo mi się Tania podoba i ciężko byłoby mi z niej zrezygnować, uff.
Też mam Larinę w czołówce wymarzonych lalek, może kiedyś ;) Czytałam pytania i odpowiedzi na jej stronie i dwie osoby pytały, czy mogłyby zamówić ją z makijażem, ale w wersji dla Lariny z przymkniętymi oczami. Odpowiedź była twierdząca, na zasadzie "napiszcie to w komentarzu do zamówienia". Jeśli sama zdecyduję się na Larinę, to pewnie tak właśnie zrobię, bo podstawowy makijaż zupełnie do mnie nie przemawia.
Jest świetna, widziałam jak cudownie ludzie potrafią ją zrobić. Tamten makijaż faktycznie jest lepszy, ale to nadal nie to czego bym chciała.
Bierz Tanieczkę, skoro serce Ci ją podpowiada ;)
Nie wiem tylko czy mnie na nią stać. Sama lalka 355$ + nie wiem ile przesyłka, ale pewnie dużo + to co celnicy zawołają + chociaż peruka albo oczka, ubrania dokupię później. Jak starczy to ledwo co. )':

Awatar użytkownika
Arszenikk
Kontakt:

Ja mam złe wspomnienia z Villemo. Z resztą nie tylko ja. Nie polecam jej jako pośrednika, bo kontakt prawie zerowy i weź tu się czegoś dowiedz. Poza tym u niej zawsze płacisz za cło.
To nie tak, że chcę jej zrobić anty reklamę, po prostu mówię o doświadczeniach swoich i moich znajomych, którzy u niej zamawiali. Poza tym, czekasz na lalkę +/- 7 miesięcy. Z AC z tego co wiem czeka się około 3 miesięcy.

Awatar użytkownika
Mad-Telepath
Kontakt:

Jeśli nie jesteś jeszcze zdecydowana na konkretną lalkę, a obawiasz się opłat celnych, to przejrzyj jeszcze ofertę tych pośredników:
http://www.angelesque.co.uk/
http://shop.fashiondoll.nl/
Obydwa sklepy są w UE, więc celnicy nie mogą naliczyć cła ani VAT-u.
Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Arszenikk
Kontakt:

Oba sklepy naliczają cło, gdyż paczka, która przychodzi do nich jest clona x)
Fakt, w samej UE jakbyś kupowała to o cło się bać nie musisz, niemniej jednak pamiętaj, że europejskie sklepy nieźle zdzierają. Dla przykładu ja za swojego SD płaciłam 264$, a u pośrednika właśnie w UE był za 264 euro. Francja to szuje, przysięgam.
Niemniej jednak ceny od pośredników wymienionych powyżej to 240/250$ bez wysyłki, bezpośrednio od producenta, czy z AC lalka jest za 230$, więc bez tragedii. Opieram się tutaj przykładowo na cenach msd z DZ. Nie wiem, jak z wysyłką, ale z Anglii chyba nie jest szczególnie drogo. No, DZ sobie liczy za wysyłkę 70$ za msd, łajzy. Dlatego pośrednicy są fajni.

Awatar użytkownika
Mad-Telepath
Kontakt:

Arszenikk pisze:Oba sklepy naliczają cło, gdyż paczka, która przychodzi do nich jest clona x)
Fakt, w samej UE jakbyś kupowała to o cło się bać nie musisz, niemniej jednak pamiętaj, że europejskie sklepy nieźle zdzierają.
Nie bardzo Cię zrozumiałam z tym cłem - przecież te sklepy są w UE.
Byłam przekonana, że oni ryzyko cła mają wliczone w ceny, czyli płacisz tyle, ile masz w katalogu na stronie, zamiast obgryzać paznokcie w oczekiwaniu na niespodziankę od urzędu celnego...
Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Arszenikk
Kontakt:

Tak, tak, do nas potem cła nie ma. Ale jak z Azji coś leci do nich to u nich jest to clone, czyli de facto ceny w sklepach już to cło zawierają. Niejasno się wyraziłam, wybacz ^_^"

Awatar użytkownika
Vainz
Kontakt:

Chyba jestem już zdecydowana. :D Zaczarowała mnie Larina na ciałku DC. Przejrzałam zdjęcia na Flickr i zauważyłam, że to bardzo częsty zabieg. Tu linki:
https://flic.kr/p/i3rXx8
https://flic.kr/p/bfPg8e
Opinie ludzi na temat koloru żywicy to najczęściej "nie widzę różnicy" a w najgorszym przypadku "głowa jest trochę bardziej różowa niż ciałko". Jak dla mnie jest perfekcyjna. Jedyny mankament jest taki, że głowa ma tendencję do "bujania się", gdyż szyja jest nieco za wąska. Podobno można temu zaradzić klejem na ciepło, ale nie tylko. Co sądzicie?
Moje obrachunki co do ceny:
Kid Body 01 z angelesque to 150 funciaków + 20 za przesyłkę + bez cła + główka z przesyłką to 100$ + czy z tego naliczą cło czy tylko vat?
To daje nam prawie równe 1200 zł. Zostanie mi na akcesoria. <:
Ciekawe jaka będzie różnica w czasie dostawy.
Powiedzcie mi proszę gdzie kupić dobre jakościowo wigi i ubranka? Zacznę chyba chomikować je zanim jeszcze ją zamówię.

ODPOWIEDZ