Nowa lalka - pomóżcie!

Luźne rozmowy o lalkach
Awatar użytkownika
barbusia77
Kontakt:

Re: Nowa lalka - pomóżcie!

Post autor: barbusia77 »

Lalka się nie przyjmie.. Chyba ze będzie naturalnych rozmiarów kiluletniej dziewczynki żeby dziecko moglo ja w swoje ciuszki ubierać. Na Tess jest o jakieś 25 lat za pozno :no:
<3

Awatar użytkownika
Neytiri
Kontakt:

Post autor: Neytiri »

Mi się początkowo skojarzyło z lalkami tworzonymi dla krajów muzułmańskich jak np. Fulla czy Jamilla, to są ichniejsze wersje Barbie, bardzo fajnie dopasowane do ich kultury. Z Polską w chwili obecnej jest taki problem, że naśladujemy kulturę Zachodu, a więc nowoczesna polska wersja lalki w zasadzie niczym nie różnić się będzie od tych Mattela, jeśli oczywiście mowa o lalkach w takiej proporcji.

Zaprezentowana na FB Tessa bardziej przypomina mi lalki typu American Girl. Słabo się orientuję, ale one są chyba koszmarnie drogie, więc miło byłoby gdyby znalazł się przystępniejszy odpowiednik. Lalki te zdobyły dość spore grono odbiorców, ale moim zdaniem tylko dzięki mega ogromnej kampanii reklamowej. Dodatkowo w zamierzeniu lalki te miały być różnorodne dla różnych grup. W przypadku Tessy można byłoby odnieść lalki do tradycji i rozważyć serię w strojach ludowych: łowicki, góralski itp, ale moim zdaniem to wciąż dość wąska nisza nabywców. Niestety Tessa zaprezentowana na stronie FB nie jest atrakcyjna, jest powieleniem modeli sprzed wielu, wielu lat. Skoro te modele do tej pory nie zyskały popularności, to wątpię, aby nagle to się miało zmienić.

Przede wszystkim zastanowiłabym, się dla jakich odbiorców ma być ta lalka skierowana? Słodka Tessa może być co najwyżej dla małych 3-5 letnich dziewczynek, ale nie będzie pasowała dla starszych zainteresowanych nowoczesnymi Barbie z wystylizowanymi fryzurami i modnymi zestawami ciuszków. No i imię nijak nie jest polskie, zaskoczył mnie jego dobór dla lalki, która w zamierzeniu ma być: "100 % polska, tj. będąca częścią naszej kultury, a także i tradycji". Jeśli nie będzie to typowa Mania, Frania, to może tak jak zasugerowała MajorMistakes coś polskiego w nawiązaniu do kwiatów, to wciąż dość rzadkie imiona. I można byłoby stroje i stylizacje odpowiednio dobrać do danego kwiatka, nawiązanie do polskiej natury.

Dużym plusem całego pomysłu jest szycie ubranek dla lalki czy seria odpowiadających ciuszków dla ich właścicielek. Widziałam ostatnio w Smyku zestawy do samodzielnego szycia jakichś maskotek czy poduszeczek, można byłoby przygotować takie proste zestawy ubranek dla lalki do samodzielnego uszycia.

Awatar użytkownika
astridnat
Kontakt:

Post autor: astridnat »

Idea brzmi pięknie, ale niestety jak to w naszym kraju bywa później same zgrzyty.

1. Grupa docelowa
Przede wszystkim odnoszę wrażenie że nie określiliście jasno targetu (grupy docelowej).
Po pierwsze - wygląd lalki i to, że ma promować ubranka polskich producentów - wskazuje że jest skierowana do dziewczynek w wieku 3-6 lat, ale jak to się ma do całej tej akcji facebookowej? Przecież dzieci w tym wieku nie potrafią jeszcze dobrze czytać, ba nawet nie mogą być użytkownikami tej sieci społecznościowej.
Myślę również, że dzieci w tym wieku w małym stopniu będą odbiorcami tej całej otoczki związanej z wydarzeniami kulturalnym itd. Tymczasem starsze dzieci nie będą się utożsamiały z lalką przedstawiającą czterolatkę.

2. Unikalność oferty

To co jest na rynku, a to co się ludziom wydaje to dwie różne sprawy. Przeciętny rodzic jest przekonany, że kupuje polską lalkę sięgając po "Natalię" (występuje pod każdą postacią od bobasa po fashion doll), która jest zdecydowanie z dolnej półki cenowej (A ma buty! - Natalia Fashion Designer ma nawet dwie pary butów i dodatkowe ubranko http://merlin.pl/Lalka-Natalia-Kreatork ... 42690.html, a kosztuje około 80 zł).
Poza tym konkurencja jest duża od noname, Agatek, Nancy z niższego przedziału cenowego, po La Lalla czy WeGirls.Na chwilę obecną nie widzę nic co by wyróżniało Tess z tłumu. A mogły by to być:
-czarujący buziak (to właściwie podstawa...)
-artykulacja (chociaż pajacyk)
-świetnej jakości włosy (na zdjęciach z facebooka wyglądają na kiepskie)
-Dobrej jakości ubranka
-Wyrąbane akcesoria (buty, torebki)
-Inne bajery (mechanizmy, pachnący winyl, rosnące włosy i inne tym podobne bajery)

Moim zdaniem o wiele mniejsza konkurencja byłaby na rynku Fashion Dolls, bo nie ma w tej chwili lalek typowo polskiej produkcji. Poza tym te lalki są mniejsze, więc mniej materiałów jest potrzebne do ich wykonania. Poza tym gdyby gabarytami była podobna do Barbie/Steffie - same ubranka miały by dodatkowy rynek zbytu. Wtedy całą kampanię raklamową można by poszerzyć dalej - mebelki, akcesoria itd.

Z ekonomicznego punktu widzenia za fashiondoll przemawiałby jeszcze jeden szczegół - jest mała więc pojedynczej osobie można wcisnąć więcej lalek, akcesoriów itd. Małe dziewczynki mają po kilka do kilkanustu lalek 1/6 i zaledwie 1-2 lalki w większym wymiarze.

3. Imię

Tess? Really? Toż to na samy początku wprowadza fałsz w całą ideologię.

Imię powinno brzmieć po naszemu, ale jednocześnie być do wymówienia w obcym języku (nie możecie się zamykać tylko na nasz kraj, firma musi się rozwijać, dlatego trzeba być przewidującym). W tym miejscu ukłon w stronę Joanny - aczkolwiek imię kojarzy się z "naszą" gwiazdą zza oceanu, ale z drugiej strony jaka by to była darmowa reklama, fashion doll z Polski o imieniu Joanna. Ale z innymi imonami też można pokombinować - Anna, Magdalena, itd.

4. Estetyka

Jeśli lalka ma pozostać w tej formie - to powinniście popracować nad detalami. Tylko, że wydaje mi się, że trochę późno zapytaliście się o radę. Skoro mówisz, że w grudniu ubranka dla lalek będą w sprzedaży, to macie już wszystko prawie gotowe...

5.Buty.
Buty być muszą i kropka. Nawet najtańsze kloniki z Pepco mają buty(4,99). Możecie wprowadzić tanią linię lalek w prostej sukience, prostych krótkich włosach bez akcesoriów, z najprostszymi butkami, a ubranka oferować dodatkowo w fashionpackach, ale jakieś buty być muszą.
Obrazek

Awatar użytkownika
Stary_Zgred
Kontakt:

Post autor: Stary_Zgred »

Z ciekawości przejrzałam aukcje na Allegro z lalkami od firmy Krawal - nie cieszą się zbytnią popularnością. Myślę, że wybór krawalowskiego wzorca to chybiona decyzja. Zakładam jednak że z tym pyszczkiem da się całkiem sporo zrobić pod warunkiem zmiany fryzury i makijażu.
Obrazek

Awatar użytkownika
Medithanera
Kontakt:

Post autor: Medithanera »

Nie.
Lalki tego typu były ok 40 lat temu, teraz już nie. Sentyment fajna rzecz, uwielbiam tamte stare lalki, ale to już nie czas na nie.
Nic z tego nie będzie, to się już dzieciom nie spodoba, a nawet jeśli to nie bardziej niż inne propozycje już od dawna obecne na rynku.
"Tess" jest dla mnie dyskwalifikująca. Lalka ani urodą, ani atrakcyjnością ani najpewniej jakością nie rzuca na kolanach zachodnich produktów, nie podbije świata, a jeśli ma uderzać w narodową nutę to lepszy skutek odniosłoby nazwanie jej Grzybisława. Nie wyobrażam sobie bym widząc ją na półce w przypływie szaleństwa mogła pomyśleć "ach, kupię, jest taka fajna". W reklamę trzeba by było wpakować naprawdę potężne pieniądze a i bez pewności, że się zwrócą.
eee...

Awatar użytkownika
IHime
Kontakt:

Post autor: IHime »

Właściwie wszystko zostało już powiedziane: wybrany typ lalki, imię, estetyka przemawiają przeciwko Tess.
W segmencie lalek-bobasów z rysem etnicznym bardziej podobają mi się Paola Reina (mają różne rozmiary, rysy twarzy, bogactwo strojów), Corolle (znowu, różne rozmiary, bogactwo ciuszków, do tego lalki pachną wanilią) czy choćby It's a Small World Disneya (śpiewające najpopularniejsze piosenki Disneya).
Obrazek
źródło
Gdyby ktoś był w stanie zaproponować lalkę tej klasy, ale z polskimi akcentami i nie droższą, miałby jakieś szanse. Przynajmniej u mnie miałby szanse większe niż przytoczone przez innych przykłady prób stworzenia polskiej lalki (La Lalla, Lodka, itp.). Krawal może jechać już chyba wyłącznie na sentymencie, a i to tylko u osób starszych, niż pokolenie wyżu lat 80-tych, które teraz ma dzieci w odpowiednim wieku.

Popieram, że brakuje polskiego wcielenia fashion doll, nowego wcielenia naszej Joanny, holenderskiej Fleur, brytyjskiej Sindy, współczesnych azjatyckich Kuhrn czy lalek arabskich. Kurhn to chyba najlepszy przykład, bo rozpiętość cenowa i jakościowa jest ogromna, są lalki dla dzieci i kolekcjonerskie, droższe są artykułowane.

Awatar użytkownika
jewelsnake
Kontakt:

Post autor: jewelsnake »

Wygląda na to, że osoba która założyła ten temat nawet nie jest ciekawa odpowiedzi ludzi.
"It's not that I can't find worth in anything
It's just that I can't find worth in enough"
Manic Street Preachers

Awatar użytkownika
Annorelka
Kontakt:

Post autor: Annorelka »

Albo jeszcze nie weszła na forum.

Szczerze mówiąc nie wiem co myśleć - autorka napisała miły, grzeczny, nieatakujący nikogo post, a część postów wydaje mi się nieco zbyt miażdżąca. Trochę się odbiło rikoszetem po Lammily. :P
Laleczka mi się podoba, ze względu na inność. W moim przypadku trudno mówić o sentymencie do tego typu lalek, bo jestem za młoda. Mimo to uważam, że dobrze by było gdyby wciąż tak wyglądające lale robiono. Nie osiągną masowego sukcesu, ale myślę, że jest dla nich nisza.
Niektórzy piszą, ze powinno się nie produkować w ogóle takich lalek i że dzieci ich na pewno nie lubią... zawsze się znajdzie dziewczynka, która takie jednak lubi. Nie będzie to konkurencja dla Barbie i innych lalek, ale miło by było że gdzieś tam na boku lala by sobie egzystowała.

Awatar użytkownika
astridnat
Kontakt:

Post autor: astridnat »

Annorelka pisze:Albo jeszcze nie weszła na forum.

Szczerze mówiąc nie wiem co myśleć - autorka napisała miły, grzeczny, nieatakujący nikogo post, a część postów wydaje mi się nieco zbyt miażdżąca. Trochę się odbiło rikoszetem po Lammily. :P
Laleczka mi się podoba, ze względu na inność. W moim przypadku trudno mówić o sentymencie do tego typu lalek, bo jestem za młoda. Mimo to uważam, że dobrze by było gdyby wciąż tak wyglądające lale robiono. Nie osiągną masowego sukcesu, ale myślę, ze jest dla nich nisza.
Pytanie czy nisza wystarczy by produkcja była opłacalna. Bo to dwie różne sprawy. Produkcja lalek o nie aukcja charytatywna, żeby produkcja się utrzymała musi być popyt. A ta lalka niestety wykłada się przy konkurencji (zwłaszcza bez butów ;( ) Choć życzę jej wszystkiego naj. Ale jestem realistką - producenci innych polskich lalek wyłożyli kupę kasy na kampanię reklamową. Tu tego brak. Tak jak i pozycjonowania, strony internetowej itd.
Obrazek

Awatar użytkownika
Medithanera
Kontakt:

Może autorka czyta - żeby to zobaczyć nie trzeba logowania - może po prostu nie ma nic do powiedzenia?
Mogłabym wypisać całą długaśną listę lalek które "chciałabym, żeby nadal produkowano" bo mam sentyment ew. sama chciałabym nabyć - ale obawiam się, że miałyby sprzedaż na poziomie 10 sztuk rocznie (i to pod warunkiem, że ja przywlekłabym do domu połowę z tego). Trzeba iść z duchem czasu niestety, a sprzedając coś takiego nie wciskać ludziom odgrzewanego kotleta, bo go nie zjedzą.
Jeśli już koniecznie musi być Tess i musi tak wyglądać, to jedynym sposobem na pozbycie się jej z magazynów jest zrobienie z jej wady atutu - czyli żerowanie na sentymentach, dosłowne nie domyślne. "Tess - powrót do lat osiemdziesiątych" (tak brzmiące hasło nie jest może najchwytliwsze, ale bardziej się wysilać nie będę, bo sprzedanie jej nie jest moim zadaniem - chodzi po prostu o coś w tym klimacie).

Awatar użytkownika
Annorelka
Kontakt:

Post autor: Annorelka »

Chyba sedno w tym "trzeba iść z duchem czasu", że się za bardzo opiniami tutaj przejęłam. Lubię sporo rzeczy na które jestem "za młoda" lub "za stara" i nie chodzi tu np. o lalki, ale o np. filmy kultowe nie dla mojego pokolenia. Zawsze jest mi trochę smutno, gdy się coś przekreśla, bo "przestarzałe". Przepraszam, wzięłam to wszystko za bardzo do siebie.

Awatar użytkownika
Lacrima
Kontakt:

Post autor: Lacrima »

Annorelka, stare tez może byc dobre, antyki, dzieła sztuki lat maja kilkadziesiąt a ciężko znaleźć lepsze. Tu raczej chodzi o kontrast- postawic takie klasyczne PRLowskie nieruchawe coś, często z fryzura przypominającą trwałą ondulację koło takiej ruchomej BFC ink. wydaje mi się że mało które dziecko i rodzic wybierze pierwszą opcję, skoro ma pod nosem coś obiektywnie lepszego i z mojego punktu widzenia wielokrotnie ładniejszego.
You can't buy happiness, but you can buy dollies. And that's kind of the same thing.
Mój flickr: http://www.flickr.com/photos/108814335@ ... 910744495/

Awatar użytkownika
Medithanera
Kontakt:

Annorelka pisze:Chyba sedno w tym "trzeba iść z duchem czasu", że się za bardzo opiniami tutaj przejęłam. Lubię sporo rzeczy na które jestem "za młoda" lub "za stara" i nie chodzi tu np. o lalki, ale o np. filmy kultowe nie dla mojego pokolenia. Zawsze jest mi trochę smutno, gdy się coś przekreśla, bo "przestarzałe". Przepraszam, wzięłam to wszystko za bardzo do siebie.
Ależ to nie o to chodzi. Wcale nie trzeba iść z duchem czasu, można sobie iść gdzie się chce. Uwielbiam takie lalki - ale te stare, a tu nie chodzi o upodobania pojedynczych dziwaków tylko o rynek i dziecięce/rodzicielskie gusta, których serc tak wyglądająca Tess po prosty nie zawojuje.

Awatar użytkownika
privace
Kontakt:

Post autor: privace »

Medithanera pisze:
Annorelka pisze: tu nie chodzi o upodobania pojedynczych dziwaków tylko o rynek i dziecięce/rodzicielskie gusta
O właśnie! Pojedynczej osobie lala się może podobać lub nie (o gustach się nie dyskutuje). Ale biorąc pod uwagę, że jako osoby lalkowe mamy ciągły wgląd na rynek (czytaj: łażąc wciąż po sklepach z zabawkami widzimy co znika, a co mimo przeceny porasta kurzem i pajęczynami na półkach sklepowych)...

Awatar użytkownika
VMarcin
Kontakt:

Post autor: VMarcin »

Dziewczyny wyżej napisały już chyba wszystko, ta lalka nie ma najmniejszej szansy na sukces. Jest źle zaprojektowana, nieciekawa dla współczesnego odbiorcy (nawet najmłodszego), dzieci jak i dorośli utożsamiają się z pięknem, a ta lalka nie jest nawet ładna, raczej nijaka. Bardzo chybiony pomysł na alternatywę dla Barbie, czy "polską, lalkową reprezentantkę". Sprzeda się może 50 sztuk... i to w promocji! (dużej!!!) :no:

ODPOWIEDZ