Jak zrobić własnego wiga /perukę - porady.

Masz problem z lalką? Zapytaj o radę!
Awatar użytkownika
reiha
Kontakt:

Re: Jak zrobić własnego wiga /perukę - porady.

Post autor: reiha »

Jedna Pani od nas z forum robiła takie peruki link, nie wiem czy uda Ci się z nią skontaktować, bo blog nie działa od dawna. Wydaje mi się, że Medithanera robiła reroot prawdziwymi włosami, ale ostatnio też trudno o kontakt z nią :C

Nie wiem czy Cię to interesuje (może jesteś wigowym ekspertem i tylko Cię nudzę :|), na deviantarcie jest jeszcze ciekawy tutorial, ale na sztuczne włosy link. Chciałabym tak zrobić, ale cena i ryzyko porażki są zbyt duże.

wielka_mama
Kontakt:

Post autor: wielka_mama »

Każda informacja cenna i za każdą jestem wdzięczna:) - nie jestem żadnym ekspertem, tylko etatowym samoukiem i "dłubkiem", dużą satysfakcję sprawia mi własnoręczne robienie różnych rzeczy (witraże, miniatury, szycie).
Hm... to będzie (mama nadzieję, ze będzie) mój pierwszy wig;)...

Awatar użytkownika
gosiaksz1
Kontakt:

Post autor: gosiaksz1 »

mnie się udało zmajstrować takie coś z z peruki imprezowej: http://mojalalkowamoda.blogspot.com/2015/02/basaak.html
mało roboty a fajny efekt. Świetne włoski, w sumie jak ktoś chce, to nawet można na krótkie obciąz. Na Pullipa jeszcze nie robiłam z tej peruki, ale jak mnie najdzie na zmiany to pewnie zrobie.

wielka_mama
Kontakt:

Post autor: wielka_mama »

Bardzo fajna peruka - nie widzę aby odbiegała na minus od tych kupnych, a wręcz przeciwnie:).
Chciałabym tylko żeby moja była mniej błyszcząca...

Awatar użytkownika
Yuki-chan
Kontakt:

Post autor: Yuki-chan »

Łaaaaaaaa! :o :lol: Te tutoriale są cudne, też mam zamiar zająć się fryzurą mojej dyńki... na razie przeglądam allegro w poszukiwaniu kłaczków :) :) wielkie dzięki, biję pokłony i biorę się do kupowania :cwaniak:
STOP MAKING DRAMA YOU'RE NOT SHAKESPEARE

Awatar użytkownika
Cynamonka
Kontakt:

Post autor: Cynamonka »

Żeby zrobić mniej błyszczącą perukę wystarczy namoczysz sztuczne włosy w płynie do płukania na sześć godzin, odsączyć i posypać talkiem kosmetycznym dokładnie. Później strzepać, żeby nie kurzyło się zbytnio.
Znalazłam te instrukcje dla ludzkich, tanich peruk.
i know i am c e l e s t i a l,
but god, even s t a r s
d i e

http://cynamonka-tworzy.blogspot.com/
http://www.kf2.pl/profil-zewnetrzny/17897 <- Mogę prosić o klik Wesprzyj postać w jej walce?

Awatar użytkownika
midorigami
Kontakt:

Post autor: midorigami »

Dobra podsumowując bo nie mogę znaleźć nic konkretnego o tym z czego robić peruki, a mam ogromne braki i wątpliwości.
Jedyne na czym jeszcze się znam to włosy naturalne głównie z alpaki.

Włosy naturalne :
alpaka głównie suri bo są długie i gładkie
mohair ( z kozy angorskiej)
angora (krótkie z królika angorskiego czy jakoś tak)

oraz naturalne włókna pochodzenia roślinnego, ale tutaj mamy maks 12 cm
milk fiber
soya fiber
i pewnie jeszcze z bambusa jest
i viskoze czyli wiskoza

O co biega z tymi frędzlami ? pytanie do Only NM?
pewne informacje i linki w tym poście się przedawniły
chodzi o chwosty do firanek ? http://ladybo.pl/produkty/produkty_n/45 ... 9e03a3.jpg

I teraz dla mnie najtrudniejsze
włókna sztuczne:
Kanekalon co to jest ? taki do robienia warkoczyków ? To jest proste ? Czy falowane ?

Są jeszcze doczepki jak peruki i inne

A jakie to są sztuczne włoski specjalne do lalek które są miękkie i cieńsze ? bo znowu wysiadł link podany wcześniej.

Proszę o uzupełnienie moich braków bo bardzo chciałabym stworzyć takie kompendium zbiorcze :)

Jak ktoś szyje sam pasma z włosów to polecam podwójna nawet potrójną igłę do maszyny do szycia , idzie znacznie szybciej , są tez o tym tutoriale na necie.

ODPOWIEDZ