BJD robienie i potrzebne materiały

Masz problem z lalką? Zapytaj o radę!
ODPOWIEDZ
ElvinKinga
Kontakt:

BJD robienie i potrzebne materiały

Post autor: ElvinKinga »

Cześć wszystkim! :siema:
Jestem tu nowa, od dawna marzyłam, by założyć tu konto. Jakoś wszystko stawało mi na drodze... :) Jak już tu jestem, to chciałabym poruszyć temat tych niezwykle ciekawych lalek (BJD). Sama je robię, lecz dalej potrzebuję kilku rad:
-Z jakiej masy najlepiej to ulepić i gdzie mogłabym ją kupić (Sklep w PL)
-Jakaś instrukcja i na niej pokazane części do zrobienia (Zdjęcie na dole gdzieś)
-Jak oczy zrobić, żeby przypominały szklane (Troszkę szkoda mi pieniędzy na szklane oczy)
-I trochę zdjęć na koniec kupionej i rozłożonej, lub zrobionej samemu BJD.
Dzięki za przeczytanie :] .

Awatar użytkownika
astridnat
Kontakt:

Re: BJD robienie i potrzebne materiały

Post autor: astridnat »

Wydaje mi się, że oczy akrylowe są tańsze od szklanych.
Obrazek

Awatar użytkownika
LolitaDolls
Kontakt:

Post autor: LolitaDolls »

Ulepic lalkę mozna z masy fimo, dostaniesz ją w http://www.sklepikdlawas.pl. Kiedyś była w empiku, może nadal jest, nie wiem bo dawno nke byłam.

Awatar użytkownika
Ner
Kontakt:

Post autor: Ner »

Hej, internety dziś opływają w dostatek przeróżnych tutoriali, które uznałabyś w tej sytuacji za pomocne. Wpisz sobie w google image "bjd tutorial sculpting" to zobaczysz zdjęcia poszczególnych, surowych części.
"Polymer clay tutorial sculpting" odnośnie samego rzeźbienia z modeliny. Nie bój się kombinować z tematycznymi hasłami po angielsku ;)
Są również polskie fora skupione bezpośrednio na ooak'u (jak widać, tutaj zajmuje się tym niewielka część, a porady dotyczą raczej lalek nie hand-made). Znowu użyj googla

Tutoriali na oczy z modeliny też jest cała masa. Niestety, problemem w Polsce jest kiepska dostępność Fimo Deco Gel. Z tego, co pamiętam, jakiś ukraiński sklep internetowy oferował go u nas na rynku.
Przykład:
https://www.youtube.com/watch?v=NBlfyykGQFM

ElvinKinga
Kontakt:

Bardzo dziękuję za pomoc!
Będę kombinować ze wszystkim, wymyśliłam też, żeby po wypieczeniu nasmarować oczy przezroczystym klejem, co choć trochę sprawia wrażenie głębi. Tylko te kuliste stawy mnie męczą, bo nie wiem jak je robić. Na razie robiłam kuleczki, lecz zawsze miałam je za duże do rąk, i wychodził mi człowiek z wiszącą bluzką i spodniami... :facepalm:

ElvinKinga
Kontakt:

Stawy bjd

Cześć! :siema:
Nie mam pojęcia jak zrobić (ulepić) stawy bjd...Jakoś mijają mnie zdjęcia i instrukcje składania.................................................................................................................................................Gdyby ktoś miał o tym pojęcie, to błagam :prosi: ,napiszcie, bo za niedługo już chyba zwariuję z niewiedzy o ich składaniu i mechanizmie.............. :co?: :zawstydzony: :face:

Awatar użytkownika
Annorelka
Kontakt:

Post autor: Annorelka »

Ja zrobiłam dwie pseudo-BJD (pierwsze, więc średnio udane) z Fimo Puppen, opłaca się bardziej niż małe kostki, mam wciąż ponad połowę. :) Fajnie jednak kupić małe opakowanie fimo soft w kolorze skóry, do detali (twarz, palce).

ElvinKinga
Kontakt:

Skoro zrobiłaś sama, to możesz przysłać zdjęcie.(Uwierz, że post z tymi zdjęciami się zaludni...)

Awatar użytkownika
LolitaDolls
Kontakt:

Post autor: LolitaDolls »

ElvinKinga pisze:Skoro zrobiłaś sama, to możesz przysłać zdjęcie.(Uwierz, że post z tymi zdjęciami się zaludni...)
Nie żeby coś, ale wszyscy użytkownicy z forum nie są tu tylko po to żeby przesyłać ci zdjęcia i linki, serio...

ElvinKinga
Kontakt:

Dzięki, już wiem :)

ODPOWIEDZ