Co robić z lalkami o różnym kolorze główki/ciałka?

Masz problem z lalką? Zapytaj o radę!
Awatar użytkownika
Fleur
Kontakt:

Co robić z lalkami o różnym kolorze główki/ciałka?

Post autor: Fleur »

Ostatnio mam taki dylemat, z różnych powodów nazbierało mi się lalek gdzie, pomimo tego że to nie hybrydy, główki różnią się kolorem od ciałek. Bardziej lub mniej, ale jednak. Nie ma mowy o zamianie między nimi a propos, bo każda lalka jest innej firmy :D

Do tej pory ubierałam je po prostu tak aby zakryć szyję,c zyli w golfy, szaliczki, itd, ale to nie jest zawsze dobra opcja… macie jakieś inne pomysły? Od razu powiem, że farbowania mi się nie chce robić, oraz nie mam czasu :mysli:

Awatar użytkownika
BarbieDream
Kontakt:

Re: Co robić z lalkami o różnym kolorze główki/ciałka?

Post autor: BarbieDream »

Może moczenie w płynie do płukania tkanin przez kilka godzin? Nie wiem czy coś pomoże, ale można próbować... :)
Sama z reguły nic z nimi nie robię - zazwyczaj zostają takie jakie są :)

Lavanya

Post autor: Lavanya »

spróbuje delikatnie namoczyć wacik wodą utlenioną i przetrzeć. moim lalkom pomogło ;)

-- 9 kwi 2012, o 15:24 --

spróbuj delikatnie namoczyć wacik wodą utlenioną i przetrzeć. moim lalkom pomogło ;)
zapraszam na mój raczkujący blog --> http://welcome-to-lavanya-world.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Shao-ron
Kontakt:

Post autor: Shao-ron »

tak się wtrącę w temat bo nie chce zakładac nowego...
a jak to wygląda z farbowaniem?
Da sie lalkę zafarbować na inny kolor?

Bo generalnie główki i ciałka sa z innego tworzywa i nie wiem czy w którym przypadku nie łapała by farba inaczej a nie chciałabym zrobić jeszcze gorzej ;x
(chce lalkę z szarą skórą ^^)
Obrazek

Awatar użytkownika
Lacrima
Kontakt:

Post autor: Lacrima »

http://myscene.freeforums.org/scene-and ... t1102.html
tu się komuś udało jakoś zmienic kolor lalki, chemicznie chyba, ale sama nie umiem znalezc nic na temart jak to zrobic albo na inny kolor :/
You can't buy happiness, but you can buy dollies. And that's kind of the same thing.
Mój flickr: http://www.flickr.com/photos/108814335@ ... 910744495/

Awatar użytkownika
Shao-ron
Kontakt:

Dziękuję :3
Obrazek

Awatar użytkownika
Mangalarga
Kontakt:

Post autor: Mangalarga »

Shao-ron, pamiętam, że jakiś czas temu kamarza (osoba dość znana w lalkowym świecie) zafarbowała Monsterkę Draculaurę całą na zielono - fabrycznie jest jasnoróżowa.
Tu gotowa lalka: http://kamarza.deviantart.com/art/Pumpkin-266457106
A tu komentarz, w którym opisała jak ją zafarbowała: http://comments.deviantart.com/1/266457106/2262351225
Tylko nie wiem jak ten sposób sprawdziłby się z innymi lalkami.

Swoją drogą farbowanie lalek też mnie zaczyna interesować, ciekawe, czy udałoby się jakoś przefarbować np. Fashionistkę na szaro...
Obrazek

Awatar użytkownika
Shao-ron
Kontakt:

Mangalarga dziekuję Ci bardzo!
Jak udało się z różowego na zielone to z jasnoszarego na szary już napewno ^^

Zaryzykuje (choć jeszcze poszukam może żeby nie było~~) a potem podziele się efektami :3
A jak znajdziesz info o innych lalkach to chętnie też sie zapoznam :3

a włosy lalkom tez można jakos sensownie farbować czy tylko "wymiana" wchodzi w gre?
Obrazek

Awatar użytkownika
Mono
Kontakt:

Post autor: Mono »

Ja jestem ciekawa, czy barwnikiem do ubrań coś by się zdziałało :mysli:
Albo barwnikiem do jajek.
W świecie Barbie
W razie problemów, proszę o kontakt przez FB, dziękuję.

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Ania I.
Kontakt:

Post autor: Ania I. »

Właśnie dzisiaj nałożyłam kilkanaście warstw akwareli w odcieniu cielistym i za kilka dni będę zmywać, żeby zobaczyć, czy coś się przyjęło. Jestem bardzo ciekawa efekty.
Macie jakieś inne pomysły jak jeszcze doprowadzić jej zielonkawo-szarawy odcień skóry do odcienia "ludzkiej skóry cielistej"? :hyhy:
Malowanie jej całej farbą, chyba zbytnio nie wchodzi w grę, więc czy są jakieś inne sposoby? :zawstydzony:

http://zapodaj.net/6e3478c3498a2.jpg.html

Awatar użytkownika
reiha
Kontakt:

Post autor: reiha »

Anna-Maria pisze: zielonkawo-szarawy odcień skóry
Przecież ona jest niebieska :D

Tutaj jest podobny wątek, ale nie doszliśmy do niczego sensownego. Ten pan maluje ciała sprejem, wydaje mi się że pod którymś zdjęciem jest ciut dokładniejszy opis :zawstydzony: (ale mówił, że farba odpryskuje na stawach) (może tu?)
Koniecznie podziel się efektami po zmywaniu, jestem ciekawa co z tego wyszło :D

Awatar użytkownika
Ania I.
Kontakt:

Dla mnie to jest taka sina jakaś ,ahhaha! :rotfl:
Ale może mam problemy z rozróżnianiem kolorów, kto tam wie. O.o :haha:
Dam znać na pewno, sama jestem ciekawa, co z tego wyjdzie, hmm... ^^

-- 14 kwi 2015, o 12:37 --

Po kilkunastu godzinach (nawet nie jednej dobie pełnej) kolor jest lekko żółtawo-złoto wpadający (na żywo) w lekką tonację cielistą. Resztę załatwię makijażem, gdyby były jakieś niedoskonałości. :zawstydzony:
Uf, jeszcze tyle dni czekania, ale jestem dobrej myśli, że może chociaż częściowo się zakryje buźka. :rotfl:

http://zapodaj.net/3660db0f53fb8.jpg.html

Awatar użytkownika
reiha
Kontakt:

Podbiję wątek do góry, bo skleiły Ci się posty (chociaż nie mam nic ciekawego do napisania :zawstydzony:)
Ładnie wychodzi, jak moją lalkę w kilka sekund pokrył tusz (próbuję ją teraz bezskutecznie odbarwić, skoro wyszło słońce), to z akwarelą na pewno też się uda. Najgorzej będzie z ciałem. Nie myślałaś o tym, żeby też je pokryć tą samą farbą? Może być problem z rękami, skoro są już firmowo pomalowane...

Awatar użytkownika
Ania I.
Kontakt:

Byłam dzisiaj w budowlanym i widziałam fajne spraye koloryzujące i miały narysowane konika na biegunach, czyli, prawdopodobnie można go użyć do zabawek, niestety kolory były trzy odcienie brązu (chyba, że zrobię z niej Murzynkę) albo beżowy (miałaby wtedy wręcz alabastrową skórę) - co o tym myślicie?
Wtedy by pokryło całkowicie i ładne, bez zacieków, hmm... Pytanie, czy na stawach by nie odpryskiwał spray. :beczy:
Ale dla eksperymentów trzeba się poświęcać, więc może kupię ze dwa odcienie - beż i czekoladę, i zobaczymy, cóż z tego wyjdzie.

A co do malowania ciałka akwarelą, to narazie nie testowałam akwareli na body i martwię się, bo jednak jest ono dość "śliski" i akwarela kiepsko się na tej powierzchni trzyma... :niewiem: Mimo wszystko... Hmmm...

-- 14 kwi 2015, o 21:22 --

Całkiem niezły efekt uzyskałam też malując grubo pastelą, tylko potem i tak zmyłam, bo byłam ciekawa efektu.
Tak myślę też, może zrobić całość mocno pastelami i utrwalić kilkoma warstwami MSC?

Awatar użytkownika
reiha
Kontakt:

Boję się, że czymkolwiek pomalujesz i tak będzie odpryskiwał :/ To raczej nie będzie lalka do zabawy, częstego pozowania albo przebierania uwzględniającego wyrywanie rączek :(
Jeśli sprejem, to z zakupem poczekałabym aż główka będzie gotowa, żeby lepiej dobrać kolor (chyba, że główka też będzie ponownie pomalowana?). Kamarza chyba właśnie akwarelą potraktowała ciało, a później czymś utrwaliła. (czy zmatowienie ciała lakierem też przed malowaniem jest bardzo bezsensowne? Może zakleić niechcący stawy? Nie znam się zupełnie :C).

Jeszcze jeden komentarz z jej galerii:
i use watercolors put lot of paint on the doll, left her like this for few days and wosh her, she should be different color than. Or You can blush it with soft pastels or with paint in spray.
http://comments.deviantart.com/1/307980196/2893762739

ODPOWIEDZ