Popękany Mr Super Clear na twarzy lalki

Masz problem z lalką? Zapytaj o radę!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ania I.
Kontakt:

Popękany Mr Super Clear na twarzy lalki

Post autor: Ania I. »

Macie jakiś pomysł co było powodem, że lakier tak drastycznie popękał na twarzy lalki, powodując, że woda z basenu (bez żadnych dodatków) dostała się pod spód i rozmazała akwarele? ;(
Dziecko kąpało się razem z lalką w baseniku ogrodowym...

http://zapodaj.net/6c20573f77dd8.jpg.html

Awatar użytkownika
privace
Kontakt:

Re: Popękany Mr Super Clear na twarzy lalki

Post autor: privace »

Nie ma wody bez dodatków- woda pewnie była z wodociągów. Więc prócz naturalnych mikroelementów (metale z rur, magnez, wapń), zawiera chlor (w celu zabicia bakterii) w niektórych miejscach fluor...
Nie znam się na chemii, ale jakiś związek mógł zadziałać osłabiająco.
No i do tego "macanie" po twarzy lalki, uklepywanie, naduszanie (czyli coś, co normalnie dziecko robi), naprzemienne moczenie i suszenie na słońcu- na pewno nie jest bez wpływu na stan lakieru. Każda farba, lakier pod wpływem zmian fizycznych zacznie pękać- lakier na paznokciach, farba na oknach, lakier samochodowy...

Awatar użytkownika
Ania I.
Kontakt:

Pierwszy raz miałam taką sytuację... Pytałam się nawet repainterek na zagranicznej grupie i one też w szoku były i nigdy czegoś takiego nie widziały, czy nie zdarzyło się to im... Pisały mi, że powodem mogło być też to, ze lalka była mocno obtłuczona,tzn. jej namalowana twarz.

Awatar użytkownika
Moony
Kontakt:

Post autor: Moony »

Mnie to wygląda bardziej na efekt ściśnięcia główki, niż działania wody.

Jeśli stosowałaś SuperClear'a na zasadzie warstw, to można spróbować odratować face-up zmywając wierzchnią warstewkę w spękanych i rozmazanych miejscach malutką ilością acetonu np. na patyczku do uszu, ewentualnie może przetrzeć papierem ściernym o dużej gradacji, potem poprawić to co się rozmazało akwarelami/ kredkami i znowu pokryć SP. :)

Może też są jakieś lepsze sposoby, niech się artyści wypowiedzą :D

Awatar użytkownika
Ania I.
Kontakt:

Makijaż będzie cały nowy w ramach poprawki... Ale chciałabym znaleźć przyczynę, aby uniknąć tego ewentualnie w przyszłości. Na tyle lalek, co pomalowałam pierwszy raz mam taką sytuację... :( Oczywiście, czuję się mega winna i ze to moja wina, cholera... :no:

Awatar użytkownika
Rhaenys
Kontakt:

Post autor: Rhaenys »

Wina dziecka, winyl jest miękkim materiałem a wartwa lakieru twarda. Jak wiesz, że Twoje lalki będą przechodzić takie próby, to mogłabyś wypełniać głowy lalek klejem z pistoletu, albo jakimś gipsem zalewać, wtedy głowa będzie twarda i ściśnięcie lalki nie spowoduje popękania lakieru.

ODPOWIEDZ