BJD i Dollfie

Dział dla ball jointed dolls, czyli lalek ze stawami kulkowymi, nie tylko z żywicy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shao-ron
Kontakt:

Re: BJD i Dollfie

Post autor: Shao-ron »

Dobra wypowiem sie... albo może raczej spytam.
Drogie Koleżanki - czy zamawiałyście coś ze sklepów z BJD czy tylko z forów?
Bo powiem szczerze, ze KOMPLETNIE nie ogarniam tych wszystkich przesyłek, kosztów i "layaway payment"
i co chodzi? O.o

ja z BJD mam ten problem, ze wszystkie lalki, które chciałabym mieć sa już dawno sold out i nie ma opcji, żeby je kupić.
na DOA dalej niestety czekam na aktywacje mojego konta przez administratora wie cnie mam dojscia by zobaczyć czy jest coś z sec-handu O.o
a w ogóle to chciałabym elfa o szarej skórze.
Wiem że na Bobobie jest taka opcja ale gdzieś jeszcze?
5starrdolls chyba też tak ma~~
Obrazek

Awatar użytkownika
Lalette
Kontakt:

Post autor: Lalette »

Shao-ron pisze:Dobra wypowiem sie... albo może raczej spytam.
Drogie Koleżanki - czy zamawiałyście coś ze sklepów z BJD czy tylko z forów?
Bo powiem szczerze, ze KOMPLETNIE nie ogarniam tych wszystkich przesyłek, kosztów i "layaway payment"
i co chodzi? O.o

ja z BJD mam ten problem, ze wszystkie lalki, które chciałabym mieć sa już dawno sold out i nie ma opcji, żeby je kupić.
na DOA dalej niestety czekam na aktywacje mojego konta przez administratora wie cnie mam dojscia by zobaczyć czy jest coś z sec-handu O.o
a w ogóle to chciałabym elfa o szarej skórze.
Wiem że na Bobobie jest taka opcja ale gdzieś jeszcze?
5starrdolls chyba też tak ma~~
Ja kupilam moja pierwsza nowa, ze sklepu. Pozniej dwie na DOA bo innej opcji nie bylo, sold out. Kolejna tez na forum tyle ze DM, bo ja chcialam a akurat znajoma sprzedawala z ktora w tym samym czasie sie wymienialam, to siup. xD

Przesylka za BJD w sklepie wynosi mniej wiecej 50 +/- dolarow. Chociaz nie wiem jak jest z przesylka do Polski. W wiekszosci sklepow latwo sprawdzic, wystarczy wrzucic lalke do koszyka i pozniej wybrac strefe (zone). Pozniej panstwo moze Cie troche wyssac z pieniedzy, chociaz nie zawsze. Ale o tym musi Ci ktos z Polski powiedziec, ja tylko wiem co i jak u mnie. Zawsze mozna poprosic zeby zanizyli wartosc lalki, jak beda mili to to zrobia. Pullipstyle zawsze mi obnizal, chociaz nigdy o to nie prosilam.
Layway to zakup na raty. Lalka zostanie wyslana dopiero jak ja calkowicie splacisz. Zazwyczaj rozkladaja platnosc na 4 raty.

Awatar użytkownika
Shao-ron
Kontakt:

Post autor: Shao-ron »

Dzięuję Ci bardzo :D
Obrazek

evita
Kontakt:

Post autor: evita »

Dziewczyny nie znam lalek BJD i Dollfie. Dotychczas w mojej kolekcji mam tylko barbie, disney i cabbage patch. Ale mam chrapkę na lalkę DELILAH NOIR Pretty In Pink z galerii Ashton Drake. Czy to jest lalka BJD? Warto ją kupić?

Awatar użytkownika
Mangalarga
Kontakt:

Post autor: Mangalarga »

BJD znaczy dosłownie "ball jointed doll" czyli lalkę ze stawami kulkowymi. Jednak tym zwrotem przyjęło się nazywać tylko lalki spełniające pewne wymagania:
- artykułowane przynajmniej w ramionach, łokciach, nadgarstkach, biodrach, kolanach, kostkach i oczywiście z ruchomą głową; niektóre mają jeszcze więcej punktów artykulacji, np. klatka piersiowa. I są to stawy kulkowe, nie zawiasowe.
- wykonane z żywicy
- są zestringowane - to znaczy, że trzymają się, za przeproszeniem, kupy dzięki gumie przewleczonej przez otwory w stawach (tu jest schemat: LINK)
- mają wymienne oczy (szklane lub akrylowe) i peruki
Tyle pamiętam, możliwe, że było coś jeszcze.

W każdym razie lalki Ashtona Drake'a nie zaliczają się do BJD - chocby Delilah Noir, jest z winylu, nie z żywicy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Stary_Zgred
Kontakt:

Post autor: Stary_Zgred »

Mangalarga pisze:BJD znaczy dosłownie "ball jointed doll" czyli lalkę ze stawami kulkowymi. Jednak tym zwrotem przyjęło się nazywać tylko lalki spełniające pewne wymagania:
- artykułowane przynajmniej w ramionach, łokciach, nadgarstkach, biodrach, kolanach, kostkach i oczywiście z ruchomą głową; niektóre mają jeszcze więcej punktów artykulacji, np. klatka piersiowa. I są to stawy kulkowe, nie zawiasowe.
- wykonane z żywicy
- są zestringowane - to znaczy, że trzymają się, za przeproszeniem, kupy dzięki gumie przewleczonej przez otwory w stawach (tu jest schemat: LINK)
- mają wymienne oczy (szklane lub akrylowe) i peruki
Tyle pamiętam, możliwe, że było coś jeszcze.

W każdym razie lalki Ashtona Drake'a nie zaliczają się do BJD - chocby Delilah Noir, jest z winylu, nie z żywicy.
Bardzo przydatne informacje, szczególnie dla tych mało obeznanych z tematem!
Obrazek

Awatar użytkownika
Mangalarga
Kontakt:

Jakby co, to ja specem nie jestem. Interesowałam się trochę tym tematem, co nieco wiem, ale niewykluczone, że mogłam coś pokręcić ;)
Obrazek

evita
Kontakt:

Post autor: evita »

Dziękuje za informację! niestety na allegro bardzo cięzko upolowac lalki BJD i Dollfie :( A na ebaya jestem zbyt mało kumata ;)

Awatar użytkownika
kenereri
Kontakt:

Post autor: kenereri »

evita pisze:Dziękuje za informację! niestety na allegro bardzo cięzko upolowac lalki BJD i Dollfie :( A na ebaya jestem zbyt mało kumata ;)
Zawsze można kupić na Villemo Art :)

Awatar użytkownika
Nanettcia
Kontakt:

Post autor: Nanettcia »

evita pisze:niestety na allegro bardzo cięzko upolowac lalki BJD i Dollfie :(
Na allegro to i o pullip trudno! Ale jak już było napisane, zawsze jest villemoart. :)

Mnie marzy się fairylandowska pukifee Luna, ma przecudny pyszczek. I realpuki Roro, taki kochany mały elfik! Chociaż realpuki to wszystko jedno jaki, wszystkie słodkie! A o FeePle Chloe wolę nawet nie pisać! :D Ogólnie od fairylandu moja przygoda z bjd sie zaczęła i tam są lalki, które podobają się mi najbardziej.
No a teraz przeglądam Iplehouse i się zakochuję od nowa! :D Raczej w bjd nie siedzę, wiec nie znam zbyt wielu marek/sklepów itd...
"in my world I'm like a queen"
http://my-ideas-and-i.blogspot.com/
Witam w moim małym świecie!
Obrazek

Awatar użytkownika
Lalette
Kontakt:

Post autor: Lalette »

BJD nie musi byc z zywicy. Moze byc z winylu, porcelany i tak dalej.DOA wprowadzilo taka zasade u siebie, teraz wiele ludzi za tym idzie, co nie oznacza ze porcelanowa BJD, nie jest BJD z prawdziwego zdarzenia.
Dla mnie osobiscie, kazda "kulkowa" lala jest BJD.

Awatar użytkownika
Mangalarga
Kontakt:

Uprzedzałam, że mogłam coś pokręcić ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Only NM
Kontakt:

Post autor: Only NM »

Lalette pisze:BJD nie musi byc z zywicy. Moze byc z winylu, porcelany i tak dalej.DOA wprowadzilo taka zasade u siebie, teraz wiele ludzi za tym idzie, co nie oznacza ze porcelanowa BJD, nie jest BJD z prawdziwego zdarzenia.
Dla mnie osobiscie, kazda "kulkowa" lala jest BJD.
Nie zgodzę się z Tobą. Na DOA, kiedy Marina Bychkova nie miała jeszcze lalek z żywicy, one nie były zaliczane do BJD (z powodu nie bycia żywicznymi(ani winylowymi) lalkami, oraz braku otworów na oczy. Pamiętam jak na naszym rodzimym forum jakaś użytkowniczka miała żywiczną Tyler, pojawiły się głosy że ona też się nie zalicza (ale na ten temat wypowiadali się chyba ludzie którzy nigdy nie widzieli żywicznej tonnerki, która jest absolutnie BJD), tak samo jak te małe Volksy i nie chodzi mi o tiniaki, tylko o te Volksowe ciałka i główki z otworami na oczy, mimo dobrej artykulacji i otworu na oczy są z plastiku i nie zaliczają do dollfie.
Czasem ciężko stwierdzić granicę pomiędzy fashion doll a BJD. Weźmy za przykład lalki Deva, niewątpliwie można by je zaliczyć do BJD ale sprzedaje się je z ubrankiem butami makijażem, są gotowym produktem. A motywem przewodnim BJD jest samodzielne wykreowanie lalki (chyba że komuś podoba się zamysł jej twórców i nic nie chce zmieniać).
Co do artykulacji to zależy od firmy modelu, i "starości" lalki. Wiadomo że np: początkowe Volsy nie będą miały pod-cycko-jointa.
Życie, to nie jest sport dla widzów!
- Dzwonnik z Notre Dame

Jeśli chcesz mnie odwiedzić kliknij TUTAJ

Awatar użytkownika
elianka
Kontakt:

Post autor: elianka »

A to nie jest tak, że BJD jako ball-jointed-doll tosą wszystkie lalki ze stawami kulkowymi, a żywiczne do właśnie Dollfie? Zawsze mi sie wydawało, że każda Dollfie to BJD a nie każdy BJD to Dollfie....
Nie jestem dziwna. Jestem po prostu z edycji limitowanej.

Mój lalkowy blog

Awatar użytkownika
Only NM
Kontakt:

Post autor: Only NM »

Dollfie to nazwa lalek Volksa, oni pierwsi wymyślili te lalki dlatego pisze się często "mam dollfa" (co nie oznacza że moja lalka jest od Volksa).
Życie, to nie jest sport dla widzów!
- Dzwonnik z Notre Dame

Jeśli chcesz mnie odwiedzić kliknij TUTAJ

ODPOWIEDZ