Już od dłuższego czasu przymierzam się do napisania tego wątku i wreszcie się sprężyłam bo nie znalazłam zbyt wiele odpowiedzi na moje pytanie. Na tym forum też nie trafiłam na podobny wątek (chyba że źle szukałam)
Kochane moje Kolekcjonerki radźcie jak zabezpieczacie swoje lalki, jak je konserwujecie, jak przechowujecie żeby z biegiem czasu nadal były w takim samym stanie.
Wiadomo przecież, że i plastik i guma - chyba guma w szczególności starzeje się i trzeba ją jakoś zabezpieczyć przed tym procesem.
Mam sporo lalek Barbie i zauważyłam, że część z nich ma głowy twarde jak kamień, inne zaś są mięciutkie jak kaczuszka i jakoś tak bardziej obawiam się o te twardogłowe bo guma jak się starzeje to twardnieje, a potem....pęka, czy tak przypadkiem nie skończą moje ukochane laleczki ?
Jak uchronić lalki przed "ZĘBEM CZASU"
- Elka
- Kontakt:
- dollbby
- Kontakt:
Re: Jak uchronić lalki przed "ZĘBEM CZASU"
zauważyłem że stare Super Stary tak mają np. To chyba zależy od rodzaju gumy? Wilgoć?
Żółknięcie może być od trzymania na słońcu... Generalnie to najlepiej sucha i zamknięta przestrzeń. Ja mam niektóre integrity po 2 lata i jak u niektórych się odbarwiają ręce, tak moje mają normalne, więc nie wiem czy to taki gatunek, czy przechowanie.
Wiele lalek trzymanych w piwnicach nasiąka wilgocią, wiele jest trzymanych na słońcu i to chyba najgorszy wróg
Żółknięcie może być od trzymania na słońcu... Generalnie to najlepiej sucha i zamknięta przestrzeń. Ja mam niektóre integrity po 2 lata i jak u niektórych się odbarwiają ręce, tak moje mają normalne, więc nie wiem czy to taki gatunek, czy przechowanie.
Wiele lalek trzymanych w piwnicach nasiąka wilgocią, wiele jest trzymanych na słońcu i to chyba najgorszy wróg
- Moony
- Kontakt:
Ja mam niby pokój od północy, ale zauważyłam, że Draculaurom które siedziały na półce winyl na buziach lekko zmienił kolor... D:
A w szafce szkoda trzymać...
A w szafce szkoda trzymać...
- Elka
- Kontakt:
Moje lalki siedzą w szafie, posegregowane w 3 kartonowych pudłach, a więc sucho, ciemno i ciepło, a mimo to ostatnio przeżyłam chwile grozy bo zachciało mi się wietrzenia kolekcji i co niektóre panny miały na buziach taki delikatny ślisko - lepki nalot, pytam się skąd to bo na prawdę pojęcia nie mam. Każda jedna moja lalka jak tylko ją do mnie listonosz przynosił to czy musiała czy nie, przechodziła standardowe mycie, więc jak trafiały do pudła to były suche, czyste i pachnące.
Może trochę przesadzam i sieję panikę z tą konserwacją ale nie planuję sprzedaży mojej kolekcji i liczę na to, że moje dziewczyny doczekają czasów kiedy będę już babcią i będę mogła pochwalić się nienaruszonym przez ząb czasu zbiorem lalek moim wnukom
Może trochę przesadzam i sieję panikę z tą konserwacją ale nie planuję sprzedaży mojej kolekcji i liczę na to, że moje dziewczyny doczekają czasów kiedy będę już babcią i będę mogła pochwalić się nienaruszonym przez ząb czasu zbiorem lalek moim wnukom
- dollbby
- Kontakt:
taki nalot też wydaje mi się wychodzi z gumy, też się z tym spotkałem.