Ciemnoskóre piękności od Mattel

Barbie, My Scene, Basics, Monster High, Ever After High
ODPOWIEDZ
JoannaS
Kontakt:

Re: Ciemnoskóre piękności od Mattel

Post autor: JoannaS »

Obie piękne, starsza ma taki urok typowy jeszcze dla starych moldów, wygląda miło i sympatycznie, jak widzę takie szczere oblicze to się zastanawiam czy nie zmieściłaby się gdzieś półeczka na lalki z przyjemnym wyrazem twarzy i wielkimi oczami. Ta nowa Marokanka też jest piękna, ale zdystanowana, to jedna z moich ulubionych Lar.

Awatar użytkownika
Pink Flamingo
Kontakt:

Post autor: Pink Flamingo »

Racja, obie piękne. Christie chyba nie ma wiele takich stricte kolekcjonerskich odsłon, czego ja żałuję, bo to bardzo sympatyczna buzia, te dołeczki i kości policzkowe pięknie by wyglądały w jakiejś współczesnej odsłonie!
ingrid, Twoja Marokanka zjawiskowa, w ogóle zapomniałem, że seria walizkowa była momentami bardzo udana. Nie mam jeszcze żadnej Lary, bo cieżko mi wybrać tę najładniejszą. A ta ma spore szanse. Czy masz może możliwość zidentyfikowania jej koloru skóry - czyżby La tan? Mam lekką awersję do ciałka bb i wolałbym ją na mm lub może na artykułowanym mtm, jeśli jest w kolorze Teresy.

Awatar użytkownika
ingrid
Kontakt:

Post autor: ingrid »

Hmmm,

Marokanki, to chyba jedyna odsłona tego bardziej zakazanego orientu, o zaostrzonym rygorze i ogromnych połaciach tabu. Może dlatego u Mattela przykładają tak wielką uwagę do tej właśnie lalki. Obie są według mnie bardzo ładne, ta starsza ma klimatyczny strój, na pograniczu ortodoksyjnym, nowa kojarzy mi się z mozaiką, kolorowym targowiskiem i bardziej symbolem wyzwolenia. Gdybym zbierała po kilka odsłon danej nacji, to bym chciała obie, ale z ograniczeń miejsca mam raczej po jednej przedstawicielce danego kraju.

Wyjątkiem są u mnie Hiszpanki, mam aż 3, walizkowa Teen Skipper, Mackie Matador, oraz starsze wydanie Spain Flamenco, właśnie Lara Ana i tę proponuję nabyć, poszukującym konkretnego moldu Lary Any, jest wręcz urzekający z tym spojrzeniem na boczek ;)

Joanna a wiesz, że ja mam taką półkę ze starszymi roześmianymi moldami hehe? Pod samym sufitem jest u mnie taka właśnie specjalna półka, gdzie leżą sobie lata 90, Superstarki, Christinki, Tereski, niektóre wciąż NRFB i jak się patrzę na nie w skupisku, to bije z tego miejsca potężna energia nieskrępowanej radości, kolorów, przede wszystkim różu, błękitu i ogromnych oczek. Western Fun biała i AA, Tereska, jako Indianka, Mermaid Fountain, Tropical Splash Christie, Skipper, Barbie, Buble Angel, Ken Roller Blade, szkoda, że czasami zapominam o tej półce i przechodzę obok niej bardziej obojętnie, ale to chyba dlatego, że dawno nie współdzieliłam radości starszych dobrych Basiek.

Ja akurat kocham ciałka TnT Shani, wiem, że zdania są podzielone, ale u mnie, większość lalek na nim bazuje, po prostu dla mnie, to jest najlepszy model ciałka, jakie kiedykolwiek wydał mattel, nie mniej inne również u mnie mieszkają i także je cenię. Marokanka nie jest na BB, tylko właśnie na TnT, a jej odcień jest ciemniejszy od La tan, Hiszpanka Teen Skipper podchodzi pod JLo i jest z niej taka kawa Inka, mocno zabielona, a Marokanka uderza coś w stylu bardziej jakby light brown, w sumie ciężko powiedzieć.

off top, jakby ktoś miał na wymianę Kirę, lub Teresę Tropical Splash, to mogę wymienić się za Glitter Beach xD , full outfit, ale nie NRFB.

JoannaS
Kontakt:

Post autor: JoannaS »

Ostatni mój offtop mały, Ingrid - chyba tak zrobię jak Ty z tą półeczką, bo Steffie np. w wersji P.G. wygląda uroczo a w wersji nowoczesnej tak lisio trochę. W skład retro drużyny mogłyby wejść: Superstar, Teresa, Christie, Steffie, i Kira, ta w kostiumie kąpielowym, wielkooka.

Awatar użytkownika
ingrid
Kontakt:

Co by złagodzić off top dorzucę do tematu i będzie troszkę lat 90 ;) (Wszystkie zdjęcia by Me)

Na pierwszy rzut idzie moja cudna Western Fun AA, tylko zastanawiam się, czy ten turkus to jej wyblakł, czy ona miała akcesoria w nieco innym kolorze od białej Basi.

Obrazek

Indianka śniadej karnacji, dobra stara Tereska o ślicznych oczętach, niby seria DOTW, a idealnie wpasowuje się w Western Fun i ma chyba dokładnie takie same kolczyki, co kowbojki

Obrazek

Trzyma je NRFB i chyba już nawet boję się otworzyć, co by się nie rozsypały w rękach hehe, kurczę lata 90, a to już troszkę minęło.

Obrazek

Idąc dalej dwie No Name znalezione na pchlim targu, które odziałam według własnego pomysłu. Ktoś mi je kiedyś zidentyfikował.

Obrazek

Moja cudowna seria Tropical Splash, Christie jest zachowana właściwie w świetnej kondycji, chociaż martwi mnie, jakby lekkie porowacenie główki, ma dziwne ślady na nosku i drobne kropeczki, jakby od mikro igiełki na twarzy. Kena dorwałam na pchlim targu za całe 1 zł, ale jego stan oceniam na przyzwoity :>

Obrazek

No i na koniec Tiana Disneya, którą ubrałam w szytą przeze mnie sukienkę.

Obrazek

Awatar użytkownika
Pink Flamingo
Kontakt:

Post autor: Pink Flamingo »

ingrid, pięknie przechowujesz pamięć o latach 90 :) Christie świetna i mnie bardziej podoba się jej morski odcień turkusu. Ashe świetne, jeśli kiedyś najdzie Cię ochota na eksmisję jednej z nich, to ja się piszę ;)

Awatar użytkownika
Elka
Kontakt:

Post autor: Elka »

Western Fun AA jest cudna, zazdroszczę okropnie.Też sobie muszę taką upolować :)

Awatar użytkownika
Stary_Zgred
Kontakt:

Post autor: Stary_Zgred »

Tropical splash! Achh, nie cierpię lalek z prostymi łapkami, ale jej bym darowała. Ten buziak rozświetla mroki :)
Obrazek

Awatar użytkownika
ingrid
Kontakt:

Tropical Splash Skipper, to moja pierwsza Mattel lalka, jaką kupiłam, mając jakieś 8 lat, później została porzucona z powodu presji w okresie dorastania, ale udało mi się ją odkupić NRFB. Chciałam swego czasu zebrać calutką serię, ale jak na razie w moje łapki wpadła Christinka właśnie, Barbie i Ken placowy z odzysku.

Western Fun AA, to zupełny przypadek, liczyłam na białą, a niestety była opcja kupić jedynie czarnuszkę, więc wzięłam, nie grymasząc, później nadarzyła się okazja na blondaskę i wyszedł komplet. Od dawna marzyłam o tej laleczce, ale nie spodziewałam, że trafię je obie i to do tego NRFB i gdy taka okazja się nadarzyła, to postanowiłam zatrzymać je wraz z pudełkami. Za jedną zapłaciłam coś ok 80zł

Asha powiadasz, znam ten mold, ale obecnie nie jest chyba zbyt często używany. Sporo czarnuszek w latach 2000 pewnie miały takie buźki. Obie panny kupiłam na targowisku, porzucone niemal, a może nawet na błocie, przeszły spa i dostały odzienie, są już chyba nierozłączne. Wiem, że nie pochodzą z górnolotnych serii, ktoś już je kiedyś identyfikował, na innym forum, nie mniej lubię ich buźki i kochane ciałka TnT. Nie rozważałam ich sprzedaży, czy puszczenia w świat, sporo lalek się porozchodziło, ale one przykleiły się do półki twardo :mysli:

Awatar użytkownika
lwica
Kontakt:

Post autor: lwica »

Ingrid piękne masz laleczki,gratuluje uzbierania takich kolekcji.Zazdroszczę szczególnie western fun AA,tropical splash Christie i oczywiście Tereski indianki.

Awatar użytkownika
IHime
Kontakt:

Post autor: IHime »

ingrid pisze:Asha powiadasz, znam ten mold, ale obecnie nie jest chyba zbyt często używany. Sporo czarnuszek w latach 2000 pewnie miały takie buźki.
Asha powróciła ostatnio w wielkim stylu - jako piękna Made to Move i co najmniej dwie Fashionistki. :D

Awatar użytkownika
ingrid
Kontakt:

Ach, no tak, przecież w serii MtM są cztery typy urody i jedną z nich jest właśnie Asha, dodatkowo w usztywnianych fashionkach występuje, jako brunetka oraz bladolicy rudzielec w sportowej sukience. Nie spostrzegłam się, może dlatego, że nie jestem rozkochana w tym moldzie, a jedyne u mnie o tej buźce, czyli dwie czarnuszki jakoś z nim nie utożsamiałam (chyba więcej nie mam Ash). W każdym razie miło, że odgrzewają starsze buźki, są włączane do obiegu, jako niedrogie i dostępne w bardziej masowej skali. Ciekawe, czy z reaktywują np. Kirę/Marinę, starszą Tereskę, Christie, którą bardzo lubię, Jazzie, Midge oraz Superstarkę. Steffie pojawiła się ostatnio w serii City Shine, ale jakoś nie urzekła mnie specjalnie, a superstarka wróciła w postaci Barbie Canada i widać po niej, że ten mold jest jednym z największych symboli Barbie, niezwykle uniwersalny, jednostajny, miejscami mdły, a mimo to wciąż paradoksalnie ciekawy, podobnie, jak Mackie.

Jest jakiś dział z lalkami, lata 90s? Wrzuciłabym więcej fotek, jak np. Bubble Angel, Roller Blade, czy Totally Hair.

Awatar użytkownika
lwica
Kontakt:

Ingrid wstyd się przyznać szukam i szukam ale nie mogę tego wątku znaleźć,on jest na naszym forum?Możesz podać linka chętnie obejrzę twoje ślicznotki.

Awatar użytkownika
ingrid
Kontakt:

No właśnie lwico chyba nie ma działu z laleczkami mattela lat 90, może trzeba takowy założyć? Swojego własnego tematu, o moim zbiorze także nie zakładałam i wpisy są porozrzucane pomiędzy różnymi wątkami :(

Awatar użytkownika
lwica
Kontakt:

Ingrid wątek założony.Zapraszam.

ODPOWIEDZ