[MH] Nowości 2016
-
emry
- Kontakt:
Re: [MH] Nowości 2016
Zgadzam się. Draculaura dużo straciła na tej przeróbce. Frankie, przyznaję niechętnie, podoba mi się bardziej w nowej wersji. Co jednak nie zmienia faktu, że mnie cholera bierze, jak usztywniają lalki. Pamiętam, że jak byłam dzieckiem, to się cieszyłam, że lalka jest taka zginalna (a najzginalniejszą lalką, jaką wtedy miałam, była stefka czarownica), więc proszę mnie tu, mattelu, nie rzucać argumentu o dzieciach, którym zajedno
Finansowo też słabo, sztywne monsterko-everki kosztują niewiele mniej od zwykłych, przynajmniej u mnie. A poza tym - czy "biedne" linie to nie musztarda po obiedzie? Jakby zrobili coś takiego na początku, to bym zrozumiała. Jedni kupują tańsze, inni droższe, ale kupują prawie wszyscy. A teraz ludzie obkupili się w podróbki albo lalki z drugiej ręki... Eh. Za stara się robię na te lalki 
"Wątpienie jest moją religią."
~Carlos Ruiz Zafón, "Gra anioła"
- ingrid
- Kontakt:
Lalki Monster mają jeszcze wiele potencjału, obawiam się jednak, że szybciej zamkną tę linię, aniżeli rozwiną w naprawdę dobrym kierunku.
- trujewszczak
- Kontakt:
Nie za bardzo rozumiem całą tę sytuację. To jest zwykła zmiana face up'u czy Mattel chciał pokazać rodzicom, że te lalki wcale nie są takie złe i straszne? Jeśli to drugie, to dlaczego jedyne co w nich zmienili to oczy?
-
emry
- Kontakt:
Stawiam na to drugie. Monsterki mają być milsze i grzeczniejsze, bo rodzice się buntują. Popatrz na ich ubrania - albo mi się zdaje, albo są bardziej, hm, "zakrywające".
http://www.mommyish.com/2013/09/04/6-re ... igh-dolls/ - nie mówię, że kobita całkiem nie ma racji (punkt 5 jest sensowny IMHO), ale mniej więcej tak to najwyraźniej wygląda z perspektywy grupy docelowej
czyli "HURR DURR lalki są nie takie, moje dziecko się od nich zepsuje".
http://www.mommyish.com/2013/09/04/6-re ... igh-dolls/ - nie mówię, że kobita całkiem nie ma racji (punkt 5 jest sensowny IMHO), ale mniej więcej tak to najwyraźniej wygląda z perspektywy grupy docelowej
- EvilCupcake
- Kontakt:
Kolejny wywód na zasadzie "obwinię lalki za swoje kompleksy i zło tego świata". Przepraszam, ale tak to widzę.
"These dolls are very sexual. Of course, they are’t the first doll to be sexualized. Barbie has been doing it for generations. But the particular brand of sex that Monster High sells is troubling. It’s darker and more direct; where Barbie just hints at being sexy, Monster High comes right out and says it."
To chyba mój ulubiony fragment, no i może jeszcze ten o tym, że w mh nie ma czarnych postaci.
"These dolls are very sexual. Of course, they are’t the first doll to be sexualized. Barbie has been doing it for generations. But the particular brand of sex that Monster High sells is troubling. It’s darker and more direct; where Barbie just hints at being sexy, Monster High comes right out and says it."
To chyba mój ulubiony fragment, no i może jeszcze ten o tym, że w mh nie ma czarnych postaci.
-
emry
- Kontakt:
Przepraszam za lekki offtop, proszę nie bić,, ale cholera mnie bierze, jak widzę "nie ma czarnych postaci". OK, może nie ma (jest Catty, jak ktoś bardzo chce, i Honey, która podobno jest potworem afroamerykańskim), ale głównie dlatego, że są postaci różowe, niebieskie, zielone i pomarańczowe. Ponieważ, siurprajs, to nie jest realistyczny świat! I tu kolor skóry nie do końca tak działa!
No ale dobra. Zauważyłam jeszcze, że makijaż jest delikatniejszy. Fajnie to widać na na tym zdjęciu dwóch Franek, które było kilka postów temu. W tej samej galerii (chyba?) jest jeszcze porównanie dwóch Raven (https://www.flickr.com/photos/xghoulina ... otostream/), i też widać, że ta druga wersja jest bardziej słodziaszna
Mattel próbuje się przypodobać amerykańskim matkom, jeżeli chcecie znać moją wielce fachową opinię 
No ale dobra. Zauważyłam jeszcze, że makijaż jest delikatniejszy. Fajnie to widać na na tym zdjęciu dwóch Franek, które było kilka postów temu. W tej samej galerii (chyba?) jest jeszcze porównanie dwóch Raven (https://www.flickr.com/photos/xghoulina ... otostream/), i też widać, że ta druga wersja jest bardziej słodziaszna
- reiha
- Kontakt:
- ingrid
- Kontakt:
Jakaś wredna ta Moanica, nie przepadam za takim opryskliwym tonem i napiętą wyniosłością, Cleo na początku próbowali zrobić chyba w podobnym stylu i wciąż jakby szukają materiału na wredny charakter, który (oby) i tak stanie się z natury jednak dobry, jak np. Toralei.
Ku mojemu zdziwieniu stwierdzam po tym fragmencie, że grafika jest zrobiona odpukać dość ciekawie, porządnie, spodziewałam się fuszerki, a nie wiem, czy nie jest przypadkiem lepiej, niż poprzednie animacje. Okaże się w praniu. Mogliby robić w tym stylu krótkometrażówki, takie 25 minutowe.
Ku mojemu zdziwieniu stwierdzam po tym fragmencie, że grafika jest zrobiona odpukać dość ciekawie, porządnie, spodziewałam się fuszerki, a nie wiem, czy nie jest przypadkiem lepiej, niż poprzednie animacje. Okaże się w praniu. Mogliby robić w tym stylu krótkometrażówki, takie 25 minutowe.
- EvilCupcake
- Kontakt:
Moanica jest na ciałku big sis. 
MommyandGracieShow dostały kilka rebootowych lalek (w tym dwa 2paki) oraz blindbagi.
https://www.youtube.com/watch?v=6f6C4rLXAxw
EDIT
Moanica jednak ma normalne ciałko. :c
MommyandGracieShow dostały kilka rebootowych lalek (w tym dwa 2paki) oraz blindbagi.
https://www.youtube.com/watch?v=6f6C4rLXAxw
EDIT
Moanica jednak ma normalne ciałko. :c
- takes
- Kontakt:
ojeej ta animacja jest super, na poprzednią patrzeć nie mogłam! Clawdeen taka śliczna <3
blind bagi są urocze chcę!
blind bagi są urocze chcę!
- reiha
- Kontakt:

zdjęcia są z Amazon, wyszperane przez http://darth-alinart.tumblr.com. Draka i Frankie z akcesoriami to seria Day-To-Night Fashions.
Lagoona z żółwiem ma śliczną twarz

- ingrid
- Kontakt:
Buty od Cupida, torebka serduszko, ale raczej to będą same akcesoria bezpańskie.
Normalnie jestem pod wybitnym wrażeniem, gdyby nie Lagoona z żółwikiem i ewentualnie Cleo z Kotkiem, to nie ma właściwie nad czym się zastanawiać. Usztywniane lalki, akcesoria mdłe, jak przesłodzony kisiel, nie wiem, kto zasiadł do projektowania, ale chyba konsultuje te wydźwięki artystyczne z młodszą grupą przedszkolną.
Normalnie jestem pod wybitnym wrażeniem, gdyby nie Lagoona z żółwikiem i ewentualnie Cleo z Kotkiem, to nie ma właściwie nad czym się zastanawiać. Usztywniane lalki, akcesoria mdłe, jak przesłodzony kisiel, nie wiem, kto zasiadł do projektowania, ale chyba konsultuje te wydźwięki artystyczne z młodszą grupą przedszkolną.
- Annorelka
- Kontakt:
I zabrali im teraz nawet zginalność kolan, lol.
- Balbinka
- Kontakt:
A mnie się ubranka i dodatki podobają
zwłaszcza butki są ładne - takie bardziej zwyczajne 
Co do usztywniania to dla mnie jako dorosłej zbieraczki to masakra jakaś jest, ale dla mnie jako mamy żłóbkowo - przedszkolnych smarków - super sprawa. Lalki nie mogą mieć niczego wypadającego i takie sztywne są "lepiej bawione" i tyle w temacie
Co do usztywniania to dla mnie jako dorosłej zbieraczki to masakra jakaś jest, ale dla mnie jako mamy żłóbkowo - przedszkolnych smarków - super sprawa. Lalki nie mogą mieć niczego wypadającego i takie sztywne są "lepiej bawione" i tyle w temacie
There is no emotion, there is peace.
There is no ignorance, there is knowledge.
...
There is no ignorance, there is knowledge.
...
- ingrid
- Kontakt:
Monstrerki początkowo były lalkami kierowanymi do starszej grupy odbiorców, nastolatków, starszych dzieciaków, a przynajmniej ja odczuwałam takie wrażenie. Lalki piły do figurek, gadżetów, pewnego rodzaju motywów na półkę. Same stojaki wniosły akcent kolekcjonerski. Nie wiedzieć czemu nagle zdegradowano temat do infantylnego symbolu. Może robiły furorę wśród dzieci, ale nie zapominajmy, że takie lalki dla najmłodszych, to nie jest wcale brylantowy pomysł, one ślizgają się o magię, okultyzmy, wampiryzmy i podobne. Starsi odbiorcy są w stanie się jakoś przed tym bronić, podejść z dystansem, a malutkie dzieci?
Co uważam ja. Powinni definitywnie rozdzielić serię na dwie. Na starszych odbiorców i mniejszych. Jak ktoś lubi infantylne buźki i coś w rodzaju kitty, zawsze może nabyć, ale jak ktoś woli bardziej dojrzały wydźwięk, to lalki powinny zachować swój dojrzalszy wydźwięk. Dzieci lubią bajki w stylu duszek Kacperek, mówiące roślinki, biegające myszki, sarenki, rybki itp. Więc projektanci powinni skupiać się wobec najmłodszych na lalkach łagodnych, a nawet otworzyć zupełnie nowy dział. Dla starszych odbiorców lalki mogłyby pozostać prawie takie, jak były, z postaciami upiora w operze, skelity, czy robotów. Najlepiej jakby zamienili czaszki i inne pseudo gothic bzdury, na pewnego rodzaju fantasy i wydawali świetnie dopracowane projekty, na zasadzie kart do gier RPG.
Co uważam ja. Powinni definitywnie rozdzielić serię na dwie. Na starszych odbiorców i mniejszych. Jak ktoś lubi infantylne buźki i coś w rodzaju kitty, zawsze może nabyć, ale jak ktoś woli bardziej dojrzały wydźwięk, to lalki powinny zachować swój dojrzalszy wydźwięk. Dzieci lubią bajki w stylu duszek Kacperek, mówiące roślinki, biegające myszki, sarenki, rybki itp. Więc projektanci powinni skupiać się wobec najmłodszych na lalkach łagodnych, a nawet otworzyć zupełnie nowy dział. Dla starszych odbiorców lalki mogłyby pozostać prawie takie, jak były, z postaciami upiora w operze, skelity, czy robotów. Najlepiej jakby zamienili czaszki i inne pseudo gothic bzdury, na pewnego rodzaju fantasy i wydawali świetnie dopracowane projekty, na zasadzie kart do gier RPG.