GRZYWKA

Masz problem z lalką? Zapytaj o radę!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Soul
Kontakt:

GRZYWKA

Post autor: Soul »

Chciałabym pewnej czarnowłosej zrobić grzywkę. Ma w sumie średnio na jeża gęste włosy, ale za to są miękkie, nie są sztywne, i tu moje pytanie, bo nigdy tego nie robiłam:

od czego zacząć?
Czy po przycięciu grzywki też polewa się włosy wrzątkiem, żeby ją utrwalić czy coś?
Czy są lalki, którym nie da rady zrobić grzywki?

Jakieś rady, czego nie robić, na co uważać?

Jeśli ktoś ma jakieś pomocne słowo, będę bardzo wdzieczna... :]

ajatoco

Re: GRZYWKA

Post autor: ajatoco »

Jeśli włosy nie są sztywne to dobrze, bo nie powinno być problemów z ułożeniem grzywki. Ja żeby lalkom grzywki ujarzmić zwilżam je i nakładam frotkę na głowę, od recepturek zostają brzydkie ślady.
Nie wiem czy są lalki, którym grzywek robić nie wolno, ale na pewno trzeba zwrócić uwagę jak rootowane są włosy, żebyś wtedy nie miała kanionu miedzy grzywka i resztą włosów ;)

Awatar użytkownika
Mono
Kontakt:

Post autor: Mono »

Ja robiłam grzywkę mojej Jewerl Girl Barbie.
Wydaje mi się, że podstawową rzeczą, na jaką trzeba zwrócić uwagę to to, żeby przedziałek był po środku. Nie wyobrażam sobie grzywki na głowie z przedziałkiem z prawej/lewej strony...
No więc jeśli przedziałek jest na środku, to wystarczy wziąć z jego jednej i drugiej strony nad czołem równe pasma, odmierzyć dobrze długość i ciachnąć :) Potem dobrze jest ułożyć gorącą wodą, ewentualnie jeszcze pianką, żeby się dobrze trzymała. I już! :)
W świecie Barbie
W razie problemów, proszę o kontakt przez FB, dziękuję.

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Mangalarga
Kontakt:

Post autor: Mangalarga »

Mono pisze:Wydaje mi się, że podstawową rzeczą, na jaką trzeba zwrócić uwagę to to, żeby przedziałek był po środku. Nie wyobrażam sobie grzywki na głowie z przedziałkiem z prawej/lewej strony...
A ja mam przedziałek z prawej strony i do tego grzywkę - sorki za offtop, ale musiałam :D
Obrazek

Awatar użytkownika
dollbby
Kontakt:

Post autor: dollbby »

podstawą do dobrzej grzywki jest tez duzo włosów na przodzie. jesli tak jest to poczochrać je, w takie sensie zeby zanikł przedziałek. Zlać wrzątkiem i obciąć, bynajmniej ja tak robiłem

Awatar użytkownika
Mono
Kontakt:

Post autor: Mono »

Mangalarga pisze:
Mono pisze:Wydaje mi się, że podstawową rzeczą, na jaką trzeba zwrócić uwagę to to, żeby przedziałek był po środku. Nie wyobrażam sobie grzywki na głowie z przedziałkiem z prawej/lewej strony...
A ja mam przedziałek z prawej strony i do tego grzywkę - sorki za offtop, ale musiałam :D
Ale mnie chodziło tylko i WYŁĄCZNIE o lalki :D
W świecie Barbie
W razie problemów, proszę o kontakt przez FB, dziękuję.

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Soul
Kontakt:

Post autor: Soul »

kurde, no to chyba cieniutko to widzę.. Chciałam zrobić grzywkę Raquelle, o tej:

Obrazek

a ona ma przedziałek z boku, i jak się spokojnie zastanowić, chyba ma zbyt rzadko rootowane włosy, ych... :/

Awatar użytkownika
Mangalarga
Kontakt:

Post autor: Mangalarga »

Mono pisze:
Mangalarga pisze:
Ale mnie chodziło tylko i WYŁĄCZNIE o lalki :D
Grzywka grzywce nierówna, są proste i są skośne, u lalek też ;)
Ale fakt, prostą grzywkę da się zrobić praktycznie tylko przy przedziałku po środku.
Obrazek

ODPOWIEDZ