Ostrzegam przed tą lalką...

Luźne rozmowy o lalkach
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pink Flamingo
Kontakt:

Re: Ostrzegam przed tą lalką...

Post autor: Pink Flamingo »

Słuchajcie, faktycznie, bida jest na naszych sklepowych półkach, a wiemy, że mogłoby być inaczej. Może warto wystosować jakąś petycję / list otwarty do centrali Mattela w Polsce z prośbą od nas, rzeszy kolekcjonerów z forum, o większą różnorodność? Musimy dać znać o swoich potrzebach i oczekiwaniach i zobaczyć, jak potraktują nasze wołania - przecież jesteśmy sporą grupą klientów, z budżetem, który zostawiamy zagranicą lub u innych firm, którym jakimś cudem zdarzy się sprowadzić kolekcjonerską lalkę do naszego kraju. Co Wy wszyscy na takie pospolite ruszenie? :)

Awatar użytkownika
EvilCupcake
Kontakt:

Post autor: EvilCupcake »

Nawet jeśli się taką petycją tylko podetrą, to i tak jestem za! Trzeba pokazać, że nie każdy chce mieć barbie w blond włoskach i z różowymi usteczkami wbitą w jakiś sparklący się ciuszek. :) Jestem pewna, że przeciętne dziecko też by się ucieszyło z większego wyboru zabawek na półkach.

Awatar użytkownika
midorigami
Kontakt:

Post autor: midorigami »

Wydaje mi się, że napisać nigdy nie zaszkodzi :) Jest duża szansa, że odpiszą, najwyżej dadzą informacje, że nie mają na to za dużego wpływu.
Kupowałam teraz telefon i do nas tez nie trafiają wszystkie wersje modeli jak na zagraniczny rynek :/

Swoją drogą byłam w Krakowie w dwóch smykach i na półkach pustka jeśli chodzi o MH, dużo lepiej zaprezentował się Carrefour :P chociaż i tak szału nie było.
Pod koniec lipca będę miała okazja pozwiedzać niemieckie sklepy chociaż pewnie tam też nie musi być lepiej :/

Awatar użytkownika
ingrid
Kontakt:

Post autor: ingrid »

Jestem również za petycją, tylko nie mówmy, a zróbmy ją, wysuńmy nasze oczekiwania.

midorigami Ja z Holandii przywiozłam swego czasu całe torby z lalkami, co prawda nie zostały kupione w jednym sklepie, ale w różnych punktach i można było trafić na naprawdę wyjątkowe lalki w śmiesznych cenach, jak np. Kocoum Mattela NRFB za 60zł, Pocahontas Mattela NRFB za 30zł, bądź Lalka Audrey Hepburn rzymskie wakacje NRFB za ok. 70zł.

W Niemczech weszłam kiedyś do niepozornego sklepu i mieli całe półki nowości, Barbie repro Vintage, collectory i tym podobne.

Nie zdajecie sobie sprawy, że nas się tutaj Frajeruje? I pod względem cen w stosunku do zarobków, jak i pod względem asortymentu?

Poniżej fotki zrobione przeze mnie osobiście, jednego sklepu kolekcjonerskiego z Holandii, sklepu lalkowego z prawdziwego zdarzenia (ten sklep nie jest tylko online, ale istnieje właśnie również stacjonarnie http://www.pmcollectibles.nl/ ), gdzie ceny na kieszeń Holendrów są raczej śmieszne, a na nasz portfel do przełknięcia, czasami na Allegro sprzedają podobnie, bądź może i drożej. Do tego sklep prowadzi mężczyzna, bez krępacji (chyba, że coś w tej kwestii skrywa). Asortyment jest przeogromny, z różnych przedziałów czasowych i linii. Dopowiem jedynie, że to nie jedyny sklep kolekcjonerski, jaki spotkałam. Trafiłam nawet także na sklep z lalkami Dollfie, lub coś w ten deseń.

url=http://fotozrzut.pl/]Obrazek[/url]

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
EvilCupcake
Kontakt:

Post autor: EvilCupcake »

Nie zdawałam sobie sprawy z tego, że Holandia jest taka bogata w sklepy lalkowe.
Ja byłam właśnie w takim z bjd, pullipami, baśkami itp. Mają nawet poniacze G1 i G2 w ofercie. :)
http://evilcupcake.pinger.pl/m/22447867

Awatar użytkownika
Neytiri
Kontakt:

Post autor: Neytiri »

Piękne miejsce, aż brak słów... Normalnie raj dla kolekcjonerów <3

Oczywiście jestem ZA petycją, cokolwiek by nie dała, warto się odezwa w tej sprawie do przedstawiciela Mattela w Polsce.

Awatar użytkownika
Miranda
Administrator
Kontakt:

Post autor: Miranda »

BarbieDream pisze:Nie wyszłabym z tego sklepu! <3
Witaj w klubie.

Co do petycji - można pisać, choć nie sądzę, żeby wiele ona dała. Coś czuję, że zmiana sytuacji nastąpiłaby wtedy, gdyby ktoś postanowił założyć sklep typowo dla kolekcjonerów.

Awatar użytkownika
lwica
Kontakt:

Post autor: lwica »

Ingrid przepiękny sklep i jaki duży wybór lalek.Fajnie,że można lalki obejrzeć na własne oczy i pomacać choćby przez pudełko. Ja bym pewnie z takiego sklepu wyszła nie tylko z pustym portfelem ale i debetem na koncie.
EvilCupcake dzięki za linka do bloga.Obejrzałam i jestem oczarowana.Nie miałam pojęcia,że istnieją taaaakie lalkowe sklepy.U mnie w Tesco nawet serii Barbie Made to Move nie było i nadal nie ma.Szkoda gadać.
Miranda zgadzam się z Tobą w 100%.

Awatar użytkownika
Pink Flamingo
Kontakt:

Post autor: Pink Flamingo »

No tak, tylko wiecie, jeżeli ktoś założy sklep dla kolekcjonerów i sam będzie ściągał lalki zza oceanu, odbije się to sporo na marży i przypuszczam, że nie będzie ani opłacalne dla sklepu, ani dla nas. Jeżeli zaczniemy od polskiego przedstawiciela / dystrybutora i pokażemy, że jest na ten produkt rynek zbytu, możemy coś zmienić, a przynajmniej mieć poczucie, że próbowaliśmy i jeżeli nasze prośby nie dostaną odpowiedzi, będziemy przynajmniej wiedzieć, gdzie nas mają :)
W każdym razie, trzeba zakładać temat w odpowiednim wątku i tam podzielmy się naszymi uwagami - wtedy każdy będzie miał okazję się wypowiedzieć i stworzymy dokument, który prześlemy do centrali Mattela w Polsce i do tej w Stanach, because why not? :)

ingrid, a sklep marzenie, aż mnie ścisnęło w brzuchu z zazdrości :)

Awatar użytkownika
ingrid
Kontakt:

Post autor: ingrid »

Ojej, nie ma co zazdrościć, tylko działać :> . Po pierwsze Pink Flamingo doskonale posumował temat, gdyż właśnie sęk w tym, że otworzyć sklep na własną rękę i na własną rękę sprowadzać wyszukane modele lalek jest na dzień dzisiejszy bardzo trudne i wiąże się ze sporymi kosztami. Możliwość sprowadzenia większej ilości sztuk i negocjowania dobrych cen ma właśnie centrala, przedstawicielstwo u nas w kraju i od tej centrali uzależniony jest praktycznie nasz rynek, osiedlowe sklepiki, czy sprzedaż internetowa. Ponadto prywatne sklepiki prócz problemu ze sprowadzeniem artykułów mają na głowie czynsz, media, różne czynniki, które zamieniają się w ekwilibrystykę handlową i nie rzadko mogą doprowadzić do nierentowności takiego sklepu.

Napiszmy wpierw petycje, a co dalej, to będziemy myśleć tutaj wspólnie.

Jeżeli ktoś chciałby pojechać do lalkowego sklepu, to chętnie wybrałabym się na taką wycieczkę, zmówmy się w kilka osób, zrzućmy na paliwo, wynajmijmy jakiś hostel na kilka dni i wyruszajmy w trasę. Holandię znam odpukać dość dobrze, chętnie oprowadzę po ciekawych miejscach ;)

Awatar użytkownika
VintageVixen
Kontakt:

Post autor: VintageVixen »

Sklep marzenie, dobrze wiedziec, ze taki istnieje takze Ingrid tylko dziekowac za takie informacje. Nie mam az tak daleko do niego i wybieram sie niedlugo, juz sie nie moge doczekac co tam ujze i z czym wyjde :D

Co do petycji, swietny pomysl. Niestety Polska cierpi w tym temacie, mysle nawet, ze nie ludzie nie zdaja sobie sprawy, jaki wielki popyt teraz jest na kolekcjonowanie Barbie i jest to niestety traktowane infantylnie, bo w Polsce lalka = dziecko czyli zabawka, a nie jakis wyszukany egzemplarz za spora sume. I druga sprawa, ktora Ingrid poruszyla, w stosunku do polskich zarobkow, 'frajeruje sie nas' (zacytuje) i to ogromnie. Nie ma sie co oszukiwac ani z tym kryc, ze jest o wiele latwiej kolekcjonowac cokolwiek za granica niz w Polsce, ceny sa adekwatne do zarobkow zagraniczych i kazdego stac na taki wybryk.

Awatar użytkownika
Preity
Kontakt:

Post autor: Preity »

Zdarza się tak, że czasami zamówienie lalki za granicą, wychodzi taniej niż w Polsce, nawet doliczając koszty przesyłki.
Każdy ma swą przystań,
taki mały port.
I na jawie i we śnie,
musi tylko wierzyć, że dopłynie tam.

Tercet Egzotyczny - Noc w Ekwadorze

Awatar użytkownika
Mysha
Kontakt:

Post autor: Mysha »

Ten sklep barbiowy to mnie średnio interesuje, ale jeśli w programie wycieczki będzie ten dollfiowy Think Pink, to ja bym się pisała :D (i Kiz też - nie odpuści takiej wycieczki)
Kizuna [Smart Doll] Isabelle [DD Saber Extra] Maya [DD DDH-06] Angelica [DD Sakuya] Koteczek [MDD Mariko] Lancer [Ringdoll Lucifer] Moonlight [Smart Doll] Emilka [DD Miku]
Obrazek

Awatar użytkownika
Miranda
Administrator
Kontakt:

Post autor: Miranda »

Ja nie wiem, czy taniej nie wyjdzie sprowadzenie lalek bezpośrednio ze sklepu online, niż bawienie się w wycieczkę. :D

W sumie to tak można prosić modów o uporządkowanie tego wątku i wyodrębnienie postów do innych tematów?

ODPOWIEDZ