zdjęcia lalek

Masz problem z lalką? Zapytaj o radę!
ODPOWIEDZ
adaDOLLS
Kontakt:

zdjęcia lalek

Post autor: adaDOLLS »

Witam wszystkie MIŁOŚNICZKI I MIŁOŚNIKÓW LALEK!
Potrzebna mi Wasza pomoc. Jakie tło fotograficzne najlepiej sprawdza się przy wykonywaniu zdjęć lalkom ???

Awatar użytkownika
Moony
Kontakt:

Re: zdjęcia lalek

Post autor: Moony »

Może specem nie jestem, ale wydaje mi się, że to zależy, jaki chcesz efekt uzyskać. ^^
Niektórzy lubią robić zdjęcia na dworze, inni na tle dioram, a ja czasem biorę duży kawał białego papieru i opieram go między szafkę a podłogę, żeby mieć zdjęcie na tle czystej bieli.
W sumie zaryzykowałabym nawet stwierdzenie, że w wielu przypadkach od tła ważniejsze jest dobre światło...

Awatar użytkownika
reiha
Kontakt:

Post autor: reiha »

Moony pisze: W sumie zaryzykowałabym nawet stwierdzenie, że w wielu przypadkach od tła ważniejsze jest dobre światło...
tak!

Ja bym jeszcze powiedziała, że tło powinno być czyste :> (jeśli zdarzy się, że jednak gdzieś np walają się po podłodze kable, to polecam wyguglać tutorial dla narzędzia "klonowanie" w gimpie, albo jakiegoś odpowiednika fotoszopwego)
Prawdziwe tło to chyba polipropylen (można kupić w sklepie fotograficznym na metry, albo pociąć ekotorbę), ale nie próbowałam używać go do lalek. Papiery do pakowania prezentów mogą ładnie wyglądać jako tapety, ale przy błyszczącym wzorze musisz bardzo uważać na światło. No i przy wzorach ogólnie pamiętaj, żeby stały pod kątem prostym do podłogi, bo będzie widać zakrzywienie. Gdzieś na forum jest jeszcze wątek o namiocie bezcieniowym, chyba nawet tu. (kilka postów wyżej Imago podała tutoriale na czarne i białe tło)

Możesz jeszcze użyć wewnętrznych teł z pudełek po lalkach.
Albo ściany. Albo czegokolwiek, naprawdę.

Awatar użytkownika
Miranda
Administrator
Kontakt:

Post autor: Miranda »

"Więcej światła!"
Potwierdzam, że światło to podstawa, ale i światło nie pomoże, jeśli tło będzie źle dobrane.
Ogólnie wszystko zależy od sytuacji, ale moim zdaniem bezpiecznie używać jest stonowanego tła, w jednym kolorze. Oczywiście wzorki są wskazane, ale wszystkiego należy używać z głową - żeby nie było sytuacji, że lalka zginie w zbyt wzorzystym tle.
Nie wiem, czy da się kupić tlo fotograficzne w miniaturowej skali, ale w domu to wystarczy brystol, tkaniny, papiery do tworzenia kartek, resztki tapet, wydruki komputerowe.

Awatar użytkownika
Łucja - Puca
Lokalizacja: Polska, Kujawsko-Pomorskie, Toruń / Kiedy indziej: Polska, Pomorskie, Sztum
Kontakt:

Post autor: Łucja - Puca »

Ja nie mam porządnego aparatu. Ot, zwykła małpka.
Zwykle ustawiam lalki przy ścianie i robię zdjęcia. Czasem sprawdza się też półka i gąbka do mycia naczyń jako kanapa. ;)
Po przerwie wracam do blogowania: szycie-i-takie-tam-lalki.blogspot.com !

,,- Co to jest słoń?
- Rodzaj borsuka - wyjaśniła Babcia.
Nie dzięki przyznawaniu się do ignorancji od czterdziestu lat cieszyła się sławą znawczyni natury. ''
Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Saga
Kontakt:

Post autor: Saga »

Dla mnie najlepsze tło robi... głębia ostrości w aparacie. Serio. Przy odpowiednim obiektywie i ustawieniach "portretowych" nie ma większego znaczenia co jest za lalką, jeśli tylko znajduje się dostatecznie daleko. Robiłam zdjęcia na tle okna (mam za oknem sporo drzew, ale też drugi blok i nieciekawy parking) i wszystko to stopione w miszmasz barw daje naprawdę niezły efekt, choć na żywo... cóż. Blok i parking, szału nie ma ;)

ODPOWIEDZ