U moich zdarzyły się przebarwienia od butów lub ciuchów w ciemnych kolorach (czarny, granatowy), ale wywabiłam je na tyle, że nie bardzo jest co fotografować. Przebarwień od światła na Tonnerkach nie mam, natomiast mam lalkę z głową widocznie ciemniejszą niż ciało (oryginalnie, nie hybryda). Na aukcjach też widywałam lalki z takimi różnicami, ale nie mam pojęcia czy to efekt upływu czasu, czy lalki miały tak od nowości.
Przebarwienia od światła, jeśli zwierzchność pozwoli

, zilustruję fotką nietonnerkową, ale efekt będzie raczej podobny. Wygląda to tak samo na lalkach Barbie, na Tonnerkach, i jak widać na zdjęciu, na hasbrowym Action Manie.

Lalek stał przez długi czas na nasłonecznionej wystawie sklepu, a że miał na sobie ubranie bez rękawów i z wycięciem pod szyją, złapał kolory na odsłoniętych częściach. Widać też, z której strony bardziej padało światło, kolor jest tam mocniejszy. Głowa nie złapała koloru, tak samo "gumowe" dłonie i część ramion - zapewne jest to spowodowane różnym tworzywem. Tył ramion koloru nie zmienił, światło tam nie docierało.
Zlitowałam się

, kupiłam i od tego czasu więcej nic się z kolorami nie stało, a zaznaczam, to lalka jakoś z lat 90, więc swoje w witrynce ma już odstane. Nie próbowałam tego czyścić, bo mi nie przeszkadzało.
Podbarwionych Barbie nie zdążyłam poszukać, niestety.