Jak nazwać nasze hobby?

Luźne rozmowy o lalkach
Awatar użytkownika
elianka
Kontakt:

Re: Jak nazwać nasze hobby?

Post autor: elianka »

A jak ktoś nie zbiera?
Nie jestem dziwna. Jestem po prostu z edycji limitowanej.

Mój lalkowy blog

Awatar użytkownika
astridnat
Kontakt:

Post autor: astridnat »

W sumie lalkomania brzmi też dobrze:)
Obrazek

Awatar użytkownika
jewelsnake
Kontakt:

Post autor: jewelsnake »

elianka pisze:A jak ktoś nie zbiera?
wtedy mozna to nazwać inaczej ! kolekcjonowanie/zbieranie/posiadanie jednej lalki to zbyt szeroki temat aby wszystkie rodzaje tego hobby zawrzeć w jednej , ogólnej nazwie. dla mnie to coś jak muzyka rockowa, z różnymi podgatunkami. rock = lalki, podgatunki = to w jaki sposób podchodzimy do tych lalek.
"It's not that I can't find worth in anything
It's just that I can't find worth in enough"
Manic Street Preachers

Awatar użytkownika
Stary_Zgred
Kontakt:

Post autor: Stary_Zgred »

Byle nie lalkoholizm, bo to się źle kojarzy, z chorobą alkoholową :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Lacrima
Kontakt:

Post autor: Lacrima »

jak ktos chce brzmieć mądro to chyba najlepiej sie trzymac greki kukłofilia.. kuklophilia... (tylko czemu przed oczami mam dmuchane lale?) nie lubie kiedy jeden trzon jest z łaciny z drugi z greki więc dla mnie wszelacy pupofile odpadają. Lalkomania kojarzy mi się z jakąś reklamą żelków, lalkowanie lepiej ale nie jest to raczej poważne.... końcówka -logia jakos jest trochę nie na miejscu...
Ja to jednak jestem za lalkarstwem. Oficjalnie dotyczy osób które lalki robią, albo poruszaja nimi w teatrzykach, czyli rzemiosł, ale czemu nie dodać mu kolejnego znaczenia? W końcu język ewoluuje. Poza tym wiele dawnych rzemiosł obecnie jest uznawane za hobby lub nawet sztukę jak kowalstwo, płatnerstwo etc. Dalej, kto powiedział, że musimy robić lalki od nowa? Przecież większość z nas umie doprowadzić lalkę do pożądku- wybarwić plamy, uzupełnić makijaż, przeszczepiać ciałko, opanować dreda, wyszlifować rysy. A i coś uszyć, wydziergać, zorganizować dioramę, repaint, reroot? To też jest dużo i dla mnie na tytuł lalkarza wystarczy.
Można też bardzo ogólnie: miniatury :D
You can't buy happiness, but you can buy dollies. And that's kind of the same thing.
Mój flickr: http://www.flickr.com/photos/108814335@ ... 910744495/

Awatar użytkownika
mangusta
Kontakt:

Post autor: mangusta »

Ja najbardziej lubię lalki-trupki i tych mam najwięcej. Jak to nazwać? Lalkonekrofilią? :P :D

Awatar użytkownika
La Chatte
Kontakt:

Post autor: La Chatte »

Lacrima pisze:Ja to jednak jestem za lalkarstwem. Oficjalnie dotyczy osób które lalki robią, albo poruszaja nimi w teatrzykach, czyli rzemiosł, ale czemu nie dodać mu kolejnego znaczenia? W końcu język ewoluuje. Poza tym wiele dawnych rzemiosł obecnie jest uznawane za hobby lub nawet sztukę jak kowalstwo, płatnerstwo etc. Dalej, kto powiedział, że musimy robić lalki od nowa? Przecież większość z nas umie doprowadzić lalkę do pożądku- wybarwić plamy, uzupełnić makijaż, przeszczepiać ciałko, opanować dreda, wyszlifować rysy. A i coś uszyć, wydziergać, zorganizować dioramę, repaint, reroot? To też jest dużo i dla mnie na tytuł lalkarza wystarczy.
Nie byłam przekonana do "lalkarstwa", ale po wyjaśnieniu Lacrimy stwierdzam, że to ma sens :D

Ja zwykle mówię, że restauruję zabawki, żeby brzmiało poważnie :D W moim wypadku nie jest to przekłamane, bo i tak głównie przynoszę truposzki i doprowadzam je do porządku ;)
(\__/)
(='.'=) This is Bunny. Copy and paste bunny
(")_(") to help him gain world domination.

Awatar użytkownika
Kiryuu
Kontakt:

Post autor: Kiryuu »

mangusta pisze:Ja najbardziej lubię lalki-trupki i tych mam najwięcej. Jak to nazwać? Lalkonekrofilią? :P :D
haha! :rotfl:
ja mimo wszystko jestem za "lalkowaniem" :3

Awatar użytkownika
jewelsnake
Kontakt:

tak z ciekawości, jak się nazywa kolekcjoner kapsli, a jak puszek po piwie? albo komiksów?
Manic Street Preachers

Awatar użytkownika
privace
Kontakt:

Post autor: privace »

Oba pierwsze to chyba podchodzą pod tą samą kategorię zbierania rzeczy związanych z piwem birofilistyka.
Komiksów nie wiem, jakaś odmiana bibliofilstwa?

Awatar użytkownika
jewelsnake
Kontakt:

jestem bibliofilem, mamy z siostrą setki książek, i zdrowo bym się oburzyła gdyby ktoś zaliczył mnie do tej samej kategorii co kolekcjonera europejskich i amerykańskich komiksów czy mang :) podobnie może być z lalkami, zaliczanie kolekcjonera kupującego bardziej "kolekcjonerskie" modele i trzymającego lalki w pudełkach do tego samego typu kolekcjonerstwa co osobę kupującą wszystkie lalki jakie jej wpadną w oko, robiącej im rerooty i repainty, może być mylące. tak samo osobę która kolekcjonuje lalki z porcelany do tej samej kategorii co tę od MH. ogólna nazwa byłaby taka spłaszczająca, zubożająca, i w zasadzie nic nie mówiąca.w tej sytuacji idealnie pasuje powiedzenie "Labels are for soup cans"
Manic Street Preachers

Awatar użytkownika
sowa58
Kontakt:

Post autor: sowa58 »

I znów robi sie nieprzyjemnie. W czym gorszy jest kolekcjoner porcelanek od kolekcjonera MH lub odwrotnie? Nie słyszałam nigdy, aby kolekcjoner znaczków przedwojennych odmawiał nazwania filatelistą kolekcjonera znaczków bananowych republik. Wiadomo, jeśli kolekcjonerstwo ma szeroki zakres ma też swoje poddziały. Poddziały nie musza powodować podziałów.

Awatar użytkownika
Madelaine
Kontakt:

Post autor: Madelaine »

Przestańcie :D Wchodzenie w szczegóły tylko pogarsza sprawę - kolekcjonerów lalek da się dzielić wzdłuż i w poprzek ;) Są przecież kolekcjonerzy porcelanek (które też pewnie jakoś by się dało podzielić na podgrupy), plastików, a tam wielka rozmaitość różnych grup i podgrup, są też kolekcjonerzy, którzy kupują lalki autorskie, są tacy wreszcie, którzy sami swoje lalki robią. Są lalki duże i małe, to też pewnie są jakieś kategorie?... Można zbierać lalki tylko nowe, można tylko używane, można i takie, i takie... można je przerabiać, można trzymać w pudełkach przez pół wieku, można nadawać im imiona i aranżować scenki, można sadzać między książkami, można urządzać domy i pół roku dopracowywać najdrobniejszy szczegół... jeśli zaczniemy się zastanawiać nad nazewnictwem, popadniemy w szaleństwo - jeszcze większe niż zabawa lalkami ;)
Lalkowanie jest chyba najlepszym rozwiązaniem, bo najbardziej pojemnym. Z żalem to przyznaję, bo moim zdaniem pupologia albo bambolistyka są urzekająco śliczne :D
Czasem się leci ładnie, czasem się na dupę spadnie
---
http://drugiezyciemad.blogspot.com/

Awatar użytkownika
jewelsnake
Kontakt:

sowa58 pisze:I znów robi sie nieprzyjemnie. W czym gorszy jest kolekcjoner porcelanek od kolekcjonera MH lub odwrotnie?
dlaczego od razu gorszy? po prostu kolekcjonuje co innego. gdyby na pytanie o hobby odpowiedzieć "lalkuję" (jakkolwiek dziecinnie to brzmi), to rozmówca w zasadzie niczego by sie nie dowiedział. czy zbiera się przedwojenne, drewniane lalki czy tez tylko trupki Barbie z lumpeksu? jedna nazwa nie określa charakteru całości.

sama ani nie lalkuję, ani nie raczkuję, tylko zbieram lalki w skali 1/6 :)
po co na siłę wymyślać na to nazwę?
Manic Street Preachers

Awatar użytkownika
dollbby
Kontakt:

Post autor: dollbby »

szczerze? Większego sensu w tym już nie widzę... jesteśmy lalkomaniakami, lalkopasjonatami i nie ma się sensu spierać jaką nazwę dac. Zbieramy lalki od Tonnerek po trupki i na odwrót - każdy ma inne kryteria, ale to wszytsko są LALKI!!! Ludzie nie róbmy :podziału podziałów"!! Basta!

ODPOWIEDZ